Práve čítate

Voňavé jesenné maškrtenie: orechovo-kokosové koláčiky s ovocím

11599  
Zdieľať: 

Voňavé jesenné maškrtenie: orechovo-kokosové koláčiky s ovocím

Voňavé, krehké a silno návykové. Také sú obrátené koláčiky plné jesenných dobrôt. Pripraviť ich môžete z jabĺk aj hrušiek, ani raz nestúpite vedľa.

3. 10. 2019 2 min. čítania Erika Pilátová
Voňavé jesenné maškrtenie: orechovo-kokosové koláčiky s ovocím

Tieto takzvané obrátené koláče sú práve teraz u nás doma najväčší hit, tak som si povedala, že sa s vami o ne hneď podelím. V lete som ich piekla z marhúľ, teraz na jeseň z hrušiek, jabĺk aj sliviek. Kombinujú v sebe chuť ovocia s karamelom, a uznajte, to je jednoducho neodolateľné.

Cukor do cesta pridávať môžete a nemusíte, samotné karamelizované ovocie je sladké dostatočne, takže zvyšok cesta už ani dosládzať nemusíte. Ale pre extra maškrtníkov pripravte kľudne aj cesto s cukrom.

  • Čas prípravy: 30 minút
  • Čas pečenia: 20 minút

Na 6 koláčikov potrebujete:

na cesto:
  • 200 g hladkej múky
  • 5 lyžíc mletého kokosu
  • 1 lyžicu kakaa
  • ½ lyžičky nastrúhanej citrónovej kôry
  • 120 g masla
  • 1 vajce

S cestom sa pohrajte

Cesto môžete aj kombinovať. Klasickú múku nahradiť mandľovou alebo špaldovou. Skrátka nájdite si pre seba tú najlepšiu kombináciu. Pokiaľ používate nejakú alternatívnu bezlepkovú, obvykle je dobré ich kombinovať podľa toho, ktoré cesto obsahuje viac vlákniny alebo bielkovín.

Alebo naopak, pokiaľ chcete upiecť rýchlejší variant alebo nemáte čas pripravovať cesto, použite chladené lístkové cesto.

na dokončenie:
  • 4 jablká alebo hrušky
  • hrsť vlašských orechov
  • 100 g trstinového cukru
  • 2 lyžice masla
  • ½ lyžičky mletej škorice
  • maslo na vymazanie foriem

Postup:

  1. Do misy nasypte múku, kokos, kakao, citrónovú kôru a premiešajte. Pridajte vajíčko, nakrájané zmäknuté maslo a všetko dôkladne prepracujte. Cesto zabaľte do fólie a nechajte ho chvíľku odpočinúť v chlade. Medzitým nakrájajte jablká na plátky a tie na ešte menšie kúsky. Orechy opražte na suchej panvici.
  2. Odležané cesto vyvaľkajte asi na pol cm výšky. Vykrojte z neho 6 koliesok, o niečo väčších ako sú formičky. Koláčikové formičky vymažte maslom. V panvici pomaly nechajte rozpustiť cukor. Potom pridajte orechy, aby sa v cukre obalili a vmiešajte maslo. Nechajte chvíľku prebublávať, aby sa cukor a maslo spojili. Pridajte jablká, všetko premiešajte a nechajte skaramelizovať. Hotovú zmes rozdeľte do formičiek a zarovnajte. Zvyšný karamel na panvici nalejte na jablká s orechmi.
  3. Do každej formičky dajte koliesko cesta a okraje zahnite dovnútra. Cesto vždy na niekoľkých miestach prepichnite vidličkou, aby sa pri pečení nezdvíhalo. Formičky poukladajte na plech a vložte do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečte asi 20 minút. Koláčiky potom nechajte trochu vychladnúť a vyklopte ich.

Podávajte ich ako luxusný dezert

S kopčekom mascarpone, kyslou smotanou alebo vanilkovou zmrzlinou sú tieto koláčiky ne-pre-ko-na-teľ-né.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články