Práve čítate

Tekvica nie je iba jedna. Čo s nimi podniknúť v kuchyni?

18899  
Zdieľať: 

Tekvica nie je iba jedna. Čo s nimi podniknúť v kuchyni?

Jeseň – to je pre mňa tekvicové obdobie! Tekvice sú skvelé nielen ako dekorácia, ale hlavne ako všestranná pochutina v kuchyni. Majú veľký obsah vody a prospešnej vlákniny, minimum cukrov a veľa vitamínov a minerálov.

26. 9. 2019 4 min. čítania Martina Chomátová
Tekvica nie je iba jedna. Čo s nimi podniknúť v kuchyni?

Po tekvice môžete v týchto dňoch vyraziť do bežného obchodu, ale môžete sa tiež vydať priamo ku zdroju. Moja rodina takto každoročne chodí na tekvicovú farmu v Bykoši kúsok od Berouna v Česku, kde zoženiete druhy, o aké v obchodoch nezavadíte a navyše sa dozviete napríklad to, že variť môžete aj z tekvíc, ktoré sa predávajú ako dekoračné.

Podľa čoho vybrať tekvicu


Tekvice si vždy vyberajte podľa váhy a stopky. Čím ťažšia tekvica je, tým menej bude obsahovať semienok. Stopka by mala byť drevnatá, nie hladká a zelená. Na povrchu má byť tekvica tvrdá a matná. Jej skladovanie v kuchyni je tiež skvelé, pretože neporušená tekvica vám vydrží aj štvrť roku, takže si môžete urobiť naozaj veľkú zásobu.

Tekvíc je naozaj veľa druhov a každú môžete v kuchyni skvelo využiť. U nás najviac známe sú tekvice hokaido a maslové. Kúpite ich pomerne bežne aj počas roku a ich využitie pri varení je jasné. Zakiaľ tekvica hokaido sa nelúpe a výborne sa hodí na pečenie, pretože sa nerozpadá, maslovú tekvicu najlepšie využijete do polievok alebo pyré. Skúsim tu popísať najbežnejšie tekvice, ktoré si v každej kuchyni nájdu svoje miesto, zoženiete ich aj bežne v obchodoch a perfektne nimi osviežite jesenný jedálniček.

Delica – luxusná zelená tekvica, ktorú musíte nechať dozrieť

Tekvica „zucca Mantovana“ pomenovaná podľa talianskeho mesta Mantova má sýto oranžovú farbu, po rozkrojení zaschne a nekazí sa. Po zbere sa necháva dozrieť, až kým sa temne zelená farba na povrchu nezmení na šedivo zelenú. Je to najchutnejší druh tekvice, nie nadarmo sa označuje ako mercedes medzi tekvicami. Nemusí sa lúpať vopred, najlepšia forma prípravy je dať ju celú do rúry na 200 stupňov a podľa veľkosti ju piecť 15–20 min. Potom ju ľahko olúpete a môžete pripravovať podľa ďalšej potreby. Hodí sa na dusenie a pečenie, ako samostatná príloha, na zapečenie s mäsom alebo do cestovín či rizota.

Tekvica delica

Maslová tekvica – málo semienok, skvelá chuť

Maslová tekvica je ľahko sladkastá s maslovou chuťou. Skvelá je nielen práve kvôli svojej jemnej chuti, ale tiež preto, že obsahuje najmenej semienok. Najlepšie ju zužitkujete do polievok, pyré, džemu, ako prílohu k hydine, do cestovín alebo ju môžete s trochou tymianu, korenia a soli grilovať. Tiež sa kvasí podobne ako kimchi, čím získate skvelé predjedlo alebo doplnok k mäsu.

Maslová tekvica

Tekvica hokaido – tá, čo sa nemusí lúpať

Hokaido je u nás veľmi obľúbená, má totiž jemnú chuť, minimálnu energetickú hodnotu a nemusíte ju lúpať. Kúpite ju aj počas roku a pripraviť z nej môžete veľa variantov jedál. Najlepšia je na gril alebo ako príloha k mäsu. Môžete z nej ale urobiť aj slaný koláč alebo ju pripraviť ako zapečené zemiaky, pridať do cestovín, či ju celú naplniť mletým mäsom a zapiecť s trochou smotany a tymianu. Skvelo chutia aj tekvicové placky.

Tekvica hokaido

Špagetová tekvica – áno, naozaj tak po spracovaní vyzerá!

Ďalším pokladom medzi tekvicami je špagetová tekvica. Vyznačuje sa dužinou, ktorá sa po upečení rozpadá na dlhé vlákna, ktoré vyzerajú ako špagety. A naozaj ju tak môžete použiť. Hodia sa k nej najrôznejšie omáčky na špagety a rozdiel oproti klasickým cestovinám prakticky nespoznáte. Dá sa tiež zapekať a pridať do šalátov.

Špagetová tekvica

Dekoračná tekvica – mladé nemusia byť len na okrasu

Dekoračná tekvica má svoj hlavný účel jasný. Je vhodná na dekoráciu. Pokiaľ sú ale dekoračné tekvice mladé a čerstvé, môžete ich tiež zapekať. Vďaka ich veľkosti si ich obľúbia hlavne deti. Stačí im odrezať hornú tretinu, vydlabať semienka a naplniť ľubovoľnou náplňou a zapiecť. Deti budú mať svoju maličkú porciu a určite na tanieri nič nezostane. Pokiaľ sú tekvice staršie, na parapete či pri vchode urobia veľa parády.

Dekoračná tekvica

Sweet dumpling – perfektná na sladké pečenie

Tekvica sweet dumpling je najchutnejšia a tiež najviac sladká. Hodí sa teda skôr na sladké recepty. Výborná je zapečená s tvarohom a trochou škorice alebo z nej môžete urobiť sladkú nátierku či koláč.

Tekvica sweet dumpling

Fľaškovec alebo indická uhorka – tekvica netekvica

Legenária alebo fľaškovec je aj nie je tekvica. Vďaka svojmu tvaru ju pôvodne praveký človek zbieral a robil z nej nádoby, čo vydržalo dodnes. Do tohto článku ale podľa mňa patrí a je pre mňa osobne najväčším objavom, pretože sa je aj surová. Príprava je rovnaká ako napríklad keď robíte uhorkový šalát a je tak naozaj skvelá. Pokiaľ ju chcete využiť v teplej kuchyni, môžete ju dať do polievky, dusiť, zapekať alebo tiež grilovať.

Fľaškovec

A čo teda s nimi v kuchyni?

Recept: pečená tekvica

Stačí vám len pár ingrediencií:

  • tekvica
  • tymian
  • olivový olej
  • soľ, čierne korenie

Postup je veľmi jednoduchý:

Tekvicu umyjeme a nakrájame na väčšie kúsky. Osolíme, okoreníme a posypeme tymianom. Zakvapneme troškou olivového oleja a dáme piecť do rúry na 180 ⁰C asi na pol hodinu. Na posledných 10 minút zapneme gril a teplotu zvýšime na 200 ⁰C.

Takto pripravená tekvica je skvelou prílohou k pečenému mäsu alebo steakom, ale chutí skvelo aj samostatne, napríklad s trochou dipu z kyslej smotany.

Recept: tekvicový koláč

Na jeden plech potrebujete:

  • 500 g tekvice
  • 100 g slaniny
  • cibuľa
  • tymian
  • soľ, čierne korenie
  • 4 vajcia
  • 200 ml kyslá smotana
  • lístkové cesto

A pustíme sa do pečenia:

Na panvici ľahko opečieme slaninu a pridáme nakrájanú cibuľu. Tekvicu si nakrájame na kocky a pridáme do základu. Dusíme cca 10 min do mierneho zmäknutia tekvice. Potom osolíme, okoreníme a pridáme tymian.

Lístkové cesto si vyvaľkáme a naplníme ním formu. Dno poprepichujeme vidličkou a naplníme ľahko vychladnutou tekvicovou náplňou. V miske si zmiešame vajcia, kyslú smotanu, soľ a korenie a touto zmesou polejeme koláč. Dáme do rúry vyhriatej na 180 stupňov a pečieme dozlatista.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články