Nadýchané kakaové cesto s kávou v kombinácii s našľahaným krémom je zárukou pre dokonalý dezert. Jeden kúsok je tak akurát, aby ste zhrešili, a nemali pritom pocit niečoho zakázaného. No a šálka horúcej kávy je samozrejmosťou!
Do cesta na muffiny môžete pridávať napríklad nasekané orechy, čokoládu, kávu, semienka, sušené ovocie… Môžete ich ozdobiť krémom, a nemusíte. Ja ich mám s krémom rada, pretože sa z nich stane luxusný dezert, ktorý urobí väčší efekt, pričom to nevyžaduje až toľko práce. ;-)
Recept na kávové muffiny s karamelovým krémom alebo Kávové cupcaky
Čas prípravy: 40 minút
Čas pečenia: 15 minút
Na 12 kusov potrebujete:
na cesto:
- 2 hrnčeky (á 250 ml) hladkej múky
- 1 hrnček trstinového cukru
- 1 hrnček cmaru
- ½ hrnčeka oleja
- 2 vajcia
- 1 prášok do pečiva
- 1 lyžicu rozpustnej kávy
- 2 lyžice kakaa
na krém:
- 1 balenie karamelového salka
- 1 maslo
- ½ lyžice rozpustnej kávy Tchibo FOR BLACK’N WHITE
- čokoládovú ryžu na ozdobenie
Postup:
Do veľkej misy vyklepneme vajcia a spolu s cukrom ich vyšľaháme do peny. Postupne pridávame múku zmiešanú s kakaom, práškom do pečiva a kávou. Do zmesi prilejeme olej, cmar a ušľaháme hladké cesto bez hrudiek. Pokiaľ je príliš husté, pridáme ešte trochu cmaru. Cesto nalejeme do silikónových foriem vytretých maslom. V každej formičke by malo byť cesto asi do dvoch tretín výšky. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme asi 15 minút.
Medzitým v mise vyšľaháme do peny maslo. Ku káve pridáme pár kvapiek horúcej vody a zmiešame. Pridáme ju do masla, premiešame a potom zašľaháme salko. Krém dáme na chvíľu do chladničky, aby trochu stuhol.
Vychladnuté muffiny vyberieme z formičiek a uložíme ich na tácku. Krém dáme do plniaceho vrecúška s ozdobnou trubičkou. Muffiny ozdobíme krémom a posypeme čokoládovou ryžou. Ja ich občas zdobím karamelom s nasekanými orechmi. Je to jednoduché a veľmi efektné. Na panvici nechám rozpustiť asi 100 g cukru. Pridám k nemu nasekané orechy, premiešam a hotovú zmes ihneď nalejem na alobal. Keď hmota stuhne, nasekám ju nadrobno.