Práve čítate

5 jednoduchých receptov na domáce mňamky k televízii

4092  
Zdieľať: 

5 jednoduchých receptov na domáce mňamky k televízii

Len čo si u nás doma pustíme film, o pár minút hľadáme, čo by sme si k tomu dali alebo si k filmu s dobrotami už rovno sadáme. Maškrtám, ktoré máme najradšej, som vymyslela domáce alternatívy.

17. 7. 2018 3 min. čítania Tereza Olivová
5 jednoduchých receptov na domáce mňamky k televízii

Všetky recepty, ktoré vám predstavíme, sú jednoduché, rýchle a lacnejšie ako bežne v obchode. Okrem toho mám istotu, že v nich nie sú žiadne konzervanty a zbytočné „éčka“. A to mám rada. :-)

Najjednoduchšia maškrta: Pražené semienka so soľou alebo bez

Tekvicové, slnečnicové a iné semienka si radšej pražím sama, než by som ich kupovala, pretože tie čerstvé sa s tými z vrecka nedajú porovnať.

Semienka premiešajte podľa chuti, ja ich mám najradšej zhruba pol na pol. Na nepriliehavej panvici zohrejte trošku olivového oleja (stačí lyžička oleja na 100g semienok). Semienka vysypte na panvicu, nechajte pracovať teplo. Je potrebné ich prehadzovať a obracať, ale celú operáciu máte zhruba za tri minúty za sebou. Môžete ich trošku osoliť, ale skvelé sú aj „na prírodno“.

Pozor, slnečnicové občas prasknú. Toho sa nezľaknite. Že sú semienka hotové spoznáte podľa vône a tmavšieho zafarbenia.

Sladké a skoro zdravé: Kešu v karameli

O tejto pochútke sa hovorí, že vydrží dva týždne, u nás sú to sotva dva dni… ;-)

Prírodné neupravené kešu orechy najskôr namočte na 2 hodiny do vody (mali ste mať 3x viac vody ako orieškov) a nechajte ich odpočívať. Tým sa oriešky zbavia prachových čiastočiek a budú sa lepšie tráviť.

Potom ich zlejte a opražte rovnako ako semienka vyššie. Keď oriešky ľahko zhnednú, stiahnite panvicu a na oheň ich už nevracejte, inak sa vám karamel spáli. Orechy posypte lyžičkou trstinového cukru a dobre ich prehádžte alebo premiešajte. Cukor hneď skaramelizuje a oriešky pekne obalí.

Potom ešte teplé orechy prelejte lyžičkou javorového sirupu alebo medom a opäť ich prehádžte. Nakoniec je potrebné nechať oriešky vychladnúť rozprestreté, aby sa z nich nestala veľká sladká hruda. Ja ich ešte teplé dávam na papier na pečenie a nechám ich úplne vychladnúť.

Klasika na domáci spôsob: popcorn

Popcorn vraj pôvodne vymysleli Indiáni a určite ho chrúmali zatiaľ čo večer zamyslene pozerali do ohňa. My si ho užívame pri filmových večeroch a rada ho urobím aj keď máme hostí. Je rýchly, robí sa skoro sám a čerstvý chutí omnoho lepšie ako ten mikrovlnkový.

Najlepšiu kukuricu na popcorn zoženiete balenú vo vrecku pomenovanú ako „kukurica na popcorn“. Tento typ je vždy neochutený a môžete si tak popcorn ochutiť ako slaný alebo sladký, podľa chuti.

Popcorn robím v špeciálnom hrnci na popcorn. Ten môj už na Tchibe nie je, ale zoženiete podobný.

Hrniec má šikovnú mriežku, ktorá pukance udrží vo vnútri. Dá sa použiť aj vonku pri grile, takže ho radi používáme na letných grilovačkách s priateľmi. Môj tip: na gril nedávajte hrniec do tej najviac vyhrievanej časti, inak by sa vám kukurica spálila.

A teraz ako na to: v hrnci rozohrejte lyžicu oleja, pokial sa v ňom nebudú robiť bublinky. Môžete skúsiť popcorn aj úplne nasucho, ale mne ten na oleji chutí viac. Potom dovnútra nasypte zrnká kukurice tak, aby bola rovnomerne rozvrstvená po celom dne hrnca. Dôležité: hrniec okamžite priklopte.

Akonáhle kukurica začne búchať a uvidíte, ako zospodu naráža do pokrievky, zmiernite plameň. Kukurica praská spočiatku veľmi rýchlo a potom stále pomalšie. Keď sa už nič neozýva, môžete vziať pokrievku a hrniec odokryť. Hotový popcorn nasypte do misky. Podľa chuti osoľte alebo prehádžte.

Na maškrtenie, aj do múčnikov: Kandizovaná pomarančová kôra

Pôvodne som si ju pripravovala ako surovinu na pečenie, ale potom som zistila, aká je to dobrota aj sama o sebe! Nedá sa jej zjesť veľa naraz, ale zmixovaná medzi ostatnými dobrotami je bezkonkurenčná.

Toto je presne ten recept, kde položka BIO pomaranč musí byť naozaj BIO, pretože kôra pohlcuje najviac herbicídov. Na tento recept vám bude stačiť 1 bio pomaranč bežnej veľkosti (malá päsť). K tomu potrebujete 100g cukru, 1 lyžicu kvalitného lesného medu a 100 ml vody. Môžete pridať šťavu z citróna, ktorá potom kandizovanému pomaranču dodáva žiarivejšiu farbu.

Pomarančovú kôru nakrájajte na drobné pásiky. Skúste z nej čo najviac dostať biele blanky, tie sú zbytočne horké. Zatiaľ čo budete krájať, nechajte rozvariť všetky ostatné suroviny dohromady. V zmesi potom nechajte pásiky kôry pobublávať zhruba pol až trištvrte hodiny.

Keď je to hotovo, vyberte ich pinzetou alebo preceďte a nechajte ich na mriežke uschnúť do druhého dňa. Pokiaľ nemáte mriežku, pomôžu vám vyskladané špajdle. Na Tchibe kúpite mriežku v sade na výrobu praliniek.

Hotové ich potom môžete odložiť do chladničky. Cukor ich trochu zakonzervuje, takže kôra vydrží až mesiac.

Ohromia každú návštěvu: Kávové zrnká v čokoláde

Zrnká kávy v čokoláde som raz dostala ako darček a páni, to bolo niečo! Pre milovníkov kávy a čokolády zároveň je zhmotnený raj.

Na misku zobania potrebujete 100g kvalitnej 70% čokolády, 2 lyžice kokosového oleja a hrsť kvalitných kávových zŕn. Tie z ponuky Tchibo sa hodia všetky, overovala som to :-)

Vo vodnom kúpeli rozpustite čokoládu s kokosovým olejom (trvá to iba pár minút). Medzi tým si zrnká rozložte na mriežku, jedno vedľa druhého tak, aby sa vzájomne nedotýkali. Potom opatrne prilievajte čokoládu cez zrnká a nechajte zbytok kvapkať na papier pod mriežkou. Uschnuté zrnká uchovávajte v chladnejšom prostredí a skúste nezjesť všetko naraz. ;-)

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články