Práve čítate

Sušienky s kávovým krémom

2470  
Zdieľať: 

Sušienky s kávovým krémom

Domáce sušienky u nás všetci milujú. Pripravujem ich často, pretože sú naozaj jednoduché a pri pečení zabavím aj deti.

1. 5. 2019 1 min. čítania Erika Pilátová
Sušienky s kávovým krémom

Ako základ na sušienky používam linecké cesto, ktoré sa dá výborne kombinovať. Podľa toho, pri akej príležitosti ich pečiem, pridávam aj ďalšie suroviny – pomarančovú kôru, nasekané kúsky čokolády alebo sušeného ovocia. Výborne chutia aj s nastrúhaným marcipánom. Dajú sa poliať čokoládou alebo zlepovať krémom aj džemom.

Recept na sušienky

Čas prípravy: 40 minút
Čas pečenia: 10 minút

Na 30 sušienok budete potrebovať:

na cesto:

  • 250 g hladkej múky
  • 80 g práškového cukru
  • 2 žĺtky
  • 130 g masla
  • štipku soli
  • ½ lyžičky nastrúhanej citrónovej kôry

na krém:

Postup:

Najskôr cesto

Do misy preosejeme múku, práškový cukor a štipku soli. Pridáme žĺtky, zmäknuté maslo a pomocou rúk alebo robota vypracujeme hladké cesto. Zabalíme ho do fólie a necháme asi pol hodinky v chlade.

Pokiaľ cesto odpočíva, pripravíme si krém

Medzitým ušľaháme maslo s cukrom do peny. Čokoládu necháme rozpustiť vo vodnom kúpeli a potom do nej vmiešame kávu. Ochutenú čokoládu zašľaháme do masla a hotový krém dáme do chladu.

Vyvaľkáme a upečieme sušienky

Dosku posypeme múkou a z cesta vyvaľkáme placku. Vyvaľkané cesto prejdeme embosovaným valčekom a vykrajujeme tvary podľa priania. Ukladáme ich na plech vyložený papierom na pečenie. Sušienky pečieme asi 10 minút v rúre vyhriatej na 180 °C. Potom ich ihneď z plechu zložíme. Je ešte horúci a sušienky by na ňom mohli stmavnúť.

Pokiaľ chcete na sušienkach vzor, cesto najskôr vyvaľkajte hladkým valčekom a potom embosovaným

Studené sušienky pozlepujeme

Vychladnuté sušienky zlepujeme kávovým krémom. Môžeme ich uložiť do dózy alebo hneď servírovať. Niekedy ich ešte do polovice namáčam do rozpustenej čokolády, ale chutia skvelo aj takto.

Čítajte tiež

ďalšie články