Klasické brownies vás určite neprekvapia. Keď ich chcete vylepšiť, pravdepodobne vám už napadlo pridať oriešky alebo maliny. Ale čo tak prášok matcha? Koláčom dáva zaujímavú chuť a farbu. Prvýkrát som ju vyskúšala do piškótového cesta na roládu. Nielenže skvelo chutila, ale tiež vyzerala parádne. Zelené cesto, biely krém a červené maliny, to bola skvelá kombinácia farieb na tanieri.
Teraz som ju pridala aj do brownies. Upiekli sme si ich na výlet – to totiž človek nemusí mať výčitky, že si dáva niečo také sladké, a zároveň sú skvelou desiatou.
Recept na matcha brownies
Čas prípravy: 30 minút
Čas pečenia: 35 minút
Na 1 plech budete potrebovať:
Základné cesto:
- 80 g špaldovej múky
- 150 g kvalitnej tmavej čokolády
- 80 g masla
- 100 g trstinového cukru
- 2 vajcia
- ½ lyžičky prášku do pečiva
Na dokončenie:
- 1 lyžicu matcha prášku (nájdete napr. na pultoch a v obchodoch zdravej výživy)e
- 250 g mascarpone
- 50 g práškového cukru
- 1 vajce
Postup:
Vo vodnom kúpeli nechajte rozpustiť čokoládu s maslom. Medzitým v mise vyšľahajte vajce s cukrom do peny. Potom do zmesi pridajte rozpustenú čokoládu. Všetko premiešajte a postupne vmiešajte múku zmiešanú s práškom do pečiva. Pripravte si menšiu štvorcovú alebo okrúhlu koláčovú formu, vyložte ju papierom na pečenie a nalejte do nej cesto.
Mascarpone prešľahajte s vajíčkom a cukrom a potom vmiešajte matchu. Hotový krém naneste po lyžiciach na cesto, môžete trochu vmiešať do cesta pomocou vidličky, aby vzniklo mramorovanie. Koláč vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte 30 až 35 minút.
Po upečení koláč nechajte vychladnúť a nakrájajte na rezy. Môžete ozdobiť ovocím podľa chuti a sezóny. Rezy skvelo chutia s malinovou omáčkou.
Tip na malinovú omáčku:
- 300 g mrazených malín
- 2 lyžice vanilkového cukru
- 1 lyžičku škrobu
Postup:
Maliny dajte do kastrólika a zahrejte ich. Pridajte cukor, premiešajte a priveďte k varu. Krátko povarte a potom vmiešajte škrob zmiešaný s troškou vody. Všetko ešte raz premiešajte, krátko varte a stiahnite z ohňa.