Práve čítate

Klasický babičkin recept na „púpavový med“

19453  
Zdieľať: 

Klasický babičkin recept na „púpavový med“

Keď sa vonku trošku oteplí a všetky lúky a záhrady sa rozžiaria žltými kvetmi púpav, spomeniem si, ako som ich ako malá zbierala na med s prababičkou. Po návrate z lúky ich namáčala do vody a ja som pozorovala, či z nich nevyplávajú „chrobáčikovia “. Potom už sa o zvyšok procesu varenia starala prababička sama a mne dala ochutnať až hotový med. Samozrejme to nie je med v pravom slova zmysle, možno by sa dal skôr nazývať sirupom, ale určite tak tento púpavový produkt poznáte aj vy.

19. 5. 2019 1 min. čítania Jana Duffková
Klasický babičkin recept na „púpavový med“

Tento rok sa mi dostal do ruky zošit, do ktorého si prababička písala recepty a na jednej strane na mňa žmurkol práve on. Recept, podľa ktorého med prababička varila.  A tak som sa rozhodla, že ho tiež konečne sama vyskúšam a zároveň sa o postup podelím aj s vami.

S „púpavovým medom“ môžete pracovať ako s medom klasickým. Nemá síce zdravotné účinky ako včelí produkt, ale je to veľmi fajn alternatíva.

Kým vyrazíte na zber

Na púpavy je dobré ísť vtedy, keď je vonku slnečno a kvety sú dokonale otvorené. Najlepšie bude, keď budete trhať kvietky na vlastnej záhrade, ale pokiaľ taká možnosť nie je (napríklad, keď vám manžel pokosil záhradu), radšej vyhľadajte čisté miesto v prírode. Budete ich predsa jesť, tak aby boli čo najlepšie.  Určite sa oplatí trhať púpavy napríklad do prúteného košíčka, papierovej alebo plátennej tašky – jednoducho do niečoho priedušného, aby až do varenia vydržali v čo najlepšej kondícii. Stonky potrebovať nebudete, takže sa zamerajte naozaj len na žlté hlavičky.

Budete ich potrebovať zhruba 250. Vychádza mi to asi 50 hlavičiek do 1 hrnčeka (250 ml), takže asi 5 hrnčekov.

Varenie púpavového medu (sirupu)

Na približne 1 liter „medu“ potrebujete:

  • asi 250 kvetov púpavy
  • liter vody
  • 1 citrón
  • 1 pomaranč
  • 1 kg cukru

Postup:

  1. Kvety nasypte do hrnca a zalejte 1 l vody. Pridajte na kolieska nakrájaný citrón a pokrájaný pomaranč zbavený šupky.
  2. Priveďte k varu a varte 20 min, potom odstavte a nechajte odležať do druhého dňa.
  3. Druhý deň všetko sceďte cez jemné sitko a získanú tekutinu nalejte do hrnca.
  4. Primiešajte cukor a varte až do zhustnutia. Počas varenia miešajte.
  5. Ešte horúci med nalejte do pohárikov.

Nezabudnite, že keď med vychladne, bude hustejší ako v horúcom stave. Pokiaľ si hustotou nie ste istý, môžete si to overiť v priebehu varenia. Kvapnite trošku medu lyžičkou na tanier a sledujte, akú konzistenciu má po vychladnutí.

Púpavový med môžete ozvláštniť nejakou bylinkou, napríklad medovkou alebo mätou. V takomto prípade bylinku pridajte hneď na začiatku ku kvetom a spolu s nimi ju pred finálnym varením sceďte.

Autorka má blog (nielen) o varení JanaDuff.cz.

 

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články