Práve čítate

Hriešne dobré matcha brownies

2377  
Zdieľať: 

Hriešne dobré matcha brownies

Matchu asi poznáte ako skvelú surovinu plnú antioxidantov, z ktorej sa pripravuje čaj. Tentokrát ju ale nebudeme dávať do hrnčeka – skvelo sa totiž hodí aj na pečenie!

31. 5. 2019 1 min. čítania Erika Pilátová
Hriešne dobré matcha brownies

Klasické brownies vás určite neprekvapia. Keď ich chcete vylepšiť, pravdepodobne vám už napadlo pridať oriešky alebo maliny. Ale čo tak prášok matcha? Koláčom dáva zaujímavú chuť a farbu. Prvýkrát som ju vyskúšala do piškótového cesta na roládu. Nielenže skvelo chutila, ale tiež vyzerala parádne. Zelené cesto, biely krém a červené maliny, to bola skvelá kombinácia farieb na tanieri.

Teraz som ju pridala aj do brownies. Upiekli sme si ich na výlet – to totiž človek nemusí mať výčitky, že si dáva niečo také sladké, a zároveň sú skvelou desiatou.

Recept na matcha brownies

Čas prípravy: 30 minút

Čas pečenia: 35 minút

Na 1 plech budete potrebovať:

Základné cesto:

  • 80 g špaldovej múky
  • 150 g kvalitnej tmavej čokolády
  • 80 g masla
  • 100 g trstinového cukru
  • 2 vajcia
  • ½ lyžičky prášku do pečiva

Na dokončenie:

  • 1 lyžicu matcha prášku (nájdete napr. na pultoch a v obchodoch zdravej výživy)e
  • 250 g mascarpone
  • 50 g práškového cukru
  • 1 vajce

Postup:

Vo vodnom kúpeli nechajte rozpustiť čokoládu s maslom. Medzitým v mise vyšľahajte vajce s cukrom do peny. Potom do zmesi pridajte rozpustenú čokoládu. Všetko premiešajte a postupne vmiešajte múku zmiešanú s práškom do pečiva. Pripravte si menšiu štvorcovú alebo okrúhlu koláčovú formu, vyložte ju papierom na pečenie a nalejte do nej cesto.

Mascarpone prešľahajte s vajíčkom a cukrom a potom vmiešajte matchu. Hotový krém naneste po lyžiciach na cesto, môžete trochu vmiešať do cesta pomocou vidličky, aby vzniklo mramorovanie. Koláč vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte 30 až 35 minút.

Po upečení koláč nechajte vychladnúť a nakrájajte na rezy. Môžete ozdobiť ovocím podľa chuti a sezóny. Rezy skvelo chutia s malinovou omáčkou.

 

Tip na malinovú omáčku:

  • 300 g mrazených malín
  • 2 lyžice vanilkového cukru
  • 1 lyžičku škrobu

Postup:

Maliny dajte do kastrólika a zahrejte ich. Pridajte cukor, premiešajte a priveďte k varu. Krátko povarte a potom vmiešajte škrob zmiešaný s troškou vody. Všetko ešte raz premiešajte, krátko varte a stiahnite z ohňa.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články