Práve čítate

Recept na domáce langoše, ktoré môžete naplniť trhaným mäsom i čokoládou

13162  
Zdieľať: 

Recept na domáce langoše, ktoré môžete naplniť trhaným mäsom i čokoládou

Pripravte si domáce langoše, ktoré strčia do vrecka všetky zo stánkov. Vyberiete si klasické, alebo zemiakové cesto? A čím si langoš obložíte? Tipy nájdete na konci článku.

29. 8. 2022 3 min. čítania Juliana, Maškrtnica.cz
Recept na domáce langoše, ktoré môžete naplniť trhaným mäsom i čokoládou

Symbol všetkých kúpalísk, festivalov a jarmokov, ale tiež Nemesis ubolených žlčníkov, to je langoš. Aj keď býva podobne ako trdelník predávaný často v stánkoch s našimi národnými špecialitami, rovnako ako trdelník je pôvodom z Maďarska. Tak či tak, za dlhé roky u nás zdomácnel. Keďže zohnať dobrý a čerstvý langoš už dnes nie je také ľahké, naučím vás ho pripraviť doma – nie je to nijako zložité.

Pôvodne sa langoš smažil z chlebového cesta. V Maďarsku sa postupom času stal populárny aj langoš z cesta vylepšeného o varené zemiaky, u nás už sa používa aj jogurtové či kefírové cesto, ideálne pomaly kysnuté a vždy čerstvo usmažené. Nič nie je staršie ako studený langoš.

Cesto pripravte deň vopred

Cesto si pripravte ideálne deň vopred a nechajte vykysnúť v chladničke. Na langoše ho môžete používať 2 – 3 dni, alebo z neho môžete urobiť pizzu – veď tvarom sa pizza aj langoše trochu podobajú :-)

Recept na základné langošové cesto

Podľa receptu pripravíte asi 12 menších alebo 6 veľkých langošov. Keď nechcem urobiť toľko kusov naraz, jeden plech po navážení a vytvarovaní guliek hneď schovám späť do chladničky. Nasledujúci deň priamo z pripraveného cesta z chladničky natiahnem placky a smažím ďalšie langoše, alebo pečie minipizze.

Ingrediencie:

  • 500 g polohrubej múky
  • 300 – 320 g tekutiny (polovica mliečny zákvas alebo acidofilné mlieko, polovica mlieko)
  • 10 g soli
  • 5 g cukru
  • 21 g čerstvého droždia

Postup – cesto:

  1. Asi 50 g múky zmiešajte s rovnakým množstvom tekutín, cukrom a droždím na kvások.
  2. Keď kvások narastie, rozbublinkuje sa a strojnásobí svoj objem, pridajte zvyšné suroviny a spracujte cesto. Ručne, v domácej pekárničke alebo cca 10 – 12 minút v robote. Ak miesite ručne a cesto sa vám zdá stále nedostatočne hladké, odpočinok v chladničke je veľkým pomocníkom – pomôže cestu spevnieť a získať nadýchanú štruktúru.
  3. Cesto v mise prikryte igelitom alebo vrchnákom a nechajte v chladničke nakysnúť cez noc. Ak chcete nechať kysnúť v teple, potrvá to asi hodinu.

langoše

Postup – langoše:

  1. Po vykysnutí si cesto rozdeľte po cca 70 g (na malé langoše) alebo na dvojnásobok (na veľké langoše). Osobne mám radšej malé langoše a možnosť ochutnať ich viac. Uvaľkajte bochníky, zľahka naolejujte a naskladajte si ich do pekáčika.
  2. Asi po polhodine až hodine na pomúčenej doske bochníky vytiahnite od stredu na placku (tak vznikne nadýchanejší okraj) alebo vyvaľkajte (foto 2 a 3).
  3. Vytiahnuté placky po 1 – 2 vkladajte do rozpáleného oleja (ak máte teplomer, tak cca 180 stupňov), smažte po oboch stranách cca minútu – dve a následne osušte na papierových utierkach. Ideálne ešte horúci langoš posielajte spolustolovníkom, nech si ho každý obloží podľa chuti. :-)

Langoše zo zemiakového cesta

Langoše si podľa rovnakého postupu môžete pripraviť aj zo zemiakového cesta. Na to budete potrebovať:

  • 550 g polohrubej múky
  • 300 g tekutiny (polovica mliečny zákvas alebo acidofilné mlieko, polovica mlieko)
  • 90 g najemno nastrúhaných zemiakov, vopred uvarených
  • 10 g soli
  • 5 g cukru
  • 21 g čerstvého droždia

Ako si langoše ozdobiť a dochutiť?

Existuje veľa možností, čím si langoše vylepšiť, ale u nás aj tak väčšinou zvíťazí najznámejšia klasika.

Najobľúbenejší býva klasický langoš s cesnakom, syrom a kečupom. Ako naň? Stačí rozotrieť 2 3 strúčiky cesnaku so štipkou soli a zmiešať s niekoľkými lyžicami vody. Touto zmesou potriete pomocou pierka čerstvo usmažený langoš, na ktorý môžete pridať kečup (recept na domáci kečup nájdete tu) a posypať ho strúhaným syrom

Ochutnala som aj verziu, kedy kečup nahradili plátky čerstvých paradajok, strúhaný syr plátkami mozzarelly a všetko bolo dozdobené čerstvou bazalkou a dochutené trochou balzamicového octu. Taký taliansky langoš v štýle Caprese.: -)

Základné cesto toho ale znesie veľa, takže sa nemusíte viazať len na najznámejšiu verziu a môžete si langoš dochutiť podľa vlastných predstáv. Niekomu chutí s kyslou smotanou a bylinkami. Čerstvé bylinky dodajú inak celkom ťažkému smaženému jedlu svieži nádych.

Netradičným variantom, zato naozaj chutným, je ozdobiť langoše trhaným mäsom a k nemu hodiacim sa dresingom. Všetko môžete dozdobiť nasekanou hladkolistou petržlenovou vňaťou alebo koriandrom. Takto pripravený langoš môžete podávať napríklad so šalátom Coleslaw, prípadne aj s iným ľubovoľným zeleninovým šalátom, ktorý zase pokrm príjemne odľahčí.


Ide to aj nasladko! Podobne, ako niekto pripravuje „sladkú pizzu“, aj langoš sa dá obložiť čerstvým ovocím  (jahody, maliny, čučoriedky, banány…) so šľahačkou, jogurtom či napríklad s karamelom alebo čokoládou. Je to poriadna kalorická bomba, ale na druhej strane, podobné smažené bomby máme v našich kuchárkach už dávno. Čo také dolky a šišky? :-)

Osviežte sa s Mazgrande

Osviežte sa s Mazgrande

Vychutnajte si osviežujúce spojenie kávy a citrusovej šťavy v nealkoholickom nápoji bez pridaného cukru.

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články