Práve čítate

Chobotnica, špirála a ďalšie štyri tipy na narezanie špekáčikov

4413  
Zdieľať: 

Chobotnica, špirála a ďalšie štyri tipy na narezanie špekáčikov

Keď budete nabudúce opekať špekáčiky, vytiahnite sa pred priateľmi tým, že narežete špekáčik do efektného tvaru. Klasiku dokáže každý, ale čo taká chobotnica alebo špirála? Ja som s nimi vždy za hviezdu.

26. 7. 2021 2 min. čítania Romana Böhmová
Chobotnica, špirála a ďalšie štyri tipy na narezanie špekáčikov

Každý rok sa po zime teším na prvé zapálenie ohňa a opekanie špekáčikov. Praskanie ohňa je pre mňa neskutočne upokojujúce a vyvoláva to vo mne spomienky na detstvo. Rovnako ako chuť opečených špekáčikov a čerstvého chleba. Vedeli ste, že narezávanie špekáčikov nemá len estetickú funkciu? Narezávajú sa predovšetkým preto, aby vám nad ohňom nepraskli, a tiež preto, aby sa pekne prehriali aj vnútri. Mám pre vás pár tipov, ako si špekáčiky narezať rôznymi spôsobmi.

6 návodov na narezávanie špekáčikov

Ak chcete zaujať vaše deti (v našom prípade z toho bývajú ale ešte viac nadšení dospelí), narežte špekáčiky do tvaru chobotnice. To je u nás hit posledných rokov. Ako malí sme ale najradšej rezali na ježka.

spekacky

Na kocky:

  • Najskôr narezávajte vodorovne a zvisle tak, aby vznikol kockovaný vzor. Kocky môžete urobiť na všetkých stranách, alebo rovnako ako ja na „bokoch“ nechajte iba pásiky.

Chobotnica:

  • Na vrchnej časti špekáčika urobte po obvode pár plytkých zárezov, ktorými naznačíte hlavu chobotnice. Potom z druhej strany rozkrojte špekáčik zhruba do polovice na štyri zvislé pruhy ako chápadlá. Chobotnicu napichnite iba na jeden bodák a to v jeho hornej časti (tam, kde má pomyselnú hlavu).

Tradičný spôsob:

  • Takto narezáva špekáčiky väčšina z nás. Na každom konci vytvoríte štyri zárezy.

Tradičný spôsob s mriežkou:

  • Už podľa názvu je jasné, že budete vylepšovať predchádzajúci variant. Okrem narezaných koncov vytvorte na povrchu špekáčika jemnú mriežku pomocou plytkých zárezov.

Na hranolky:

  • Predstavte si, že chcete špekáčik rozrezať na 4 dlhé hranolky, len ho nesmiete úplne prerezať do stredu.

Špirálka:

  • začnite nožom narezávať špekáčik od špičky a jedným ťahom dookola špekáčika urobte špirálu až na jeho druhý koniec

Ktorý typ narezávania sa vám páči najviac?

Hlasovať

Od výberu špekáčika po správne prepečenie

Či už budete opekať na kovovej vidlici, alebo ako správny táborníci odrežete vhodný kus nejakej vetvičky, nezabudnite, že najdôležitejšie je vybrať dobrý špekáčik a tiež si dať záležať na jeho prepečení.

Keď kupujem špekáčiky, snažím sa vybrať tie najkvalitnejšie. Charakteristickým rysom špekáčikov je práve obsah tuku, ktorý im dodáva špecifickú chuť. Vždy obsahuje zmes hovädzieho a bravčového mäsa. Ja si radšej za dobrý kúsok priplatím, špekáčiky predsa neopekáme každý deň a stojí za to vybrať si tie najlepšie.

Keď máte špekáčik správne narezaný a napichnutý, vždy ho opekajte najskôr z väčšej vzdialenosti, aby sa pekne prehrial aj vnútri. Až nakoniec ho dajte bližšie k ohňu, ak máte radi chrumkavé okraje. Nikdy ho ale nedávajte priamo do plameňov. Vždy si pri opekaní spomeniem, ako som ako dieťa bola netrpezlivá a potom som chrúmala niečo spálené, čo bolo vnútri úplne studené. :-)

Čítajte tiež:

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články