Práve čítate

Tri slané dezerty (navyše prirodzene bezlepkové!)

5564  
Zdieľať: 

Tri slané dezerty (navyše prirodzene bezlepkové!)

Slané dezerty – ide to vôbec dokopy? Podľa mojej skúsenosti sa v každej rodine nájde niekto, kto sladkému neholduje, a aj tak by si dal rád niečo malé pod zub po obede.

13. 7. 2019 4 min. čítania Jana Duffková
Tri slané dezerty (navyše prirodzene bezlepkové!)

Slané dezerty síce nie sú bežné, ale pripraviť sa dajú. Vymyslela som tri recepty, ktoré sú navyše prirodzene bez lepku. Či už ich budete podávať naozaj namiesto dezertu, alebo ich pripravíte ako „niečo na zahryznutie“ na večerné grilovanie, verím, že vám prídu na chuť.

Slané semienkové sušienky

Niekedy ich pečiem do zásoby a zatváram do dózy (aby nezvlhli), a vydržia celkom dlho, pokiaľ na ne v komore niekto nenarazí. ;-) Hodia sa ako desiata na cesty aj ako „zobkanie“ pri televízii. Keď ich servírujem návšteve namiesto sladkosti k popoludňajšiemu posedeniu, pridám dip z kyslej smotany.

Ingrediencie na 1 plech semienkových sušienok:

  • 1 lyžica strúhaného kokosu
  • 3 lyžice bezlepkových* ovsených vločiek
  • 1 lyžica sezamu
  • 1 lyžica tekvicových semienok
  • 1 lyžica konopných semienok
  • ½ hrnčeka kukuričnej múky (hrnček á 250 ml)
  • Čerstvo mleté čierne korenie
  • ½ lyžičky soli
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžica panenského kokosového oleja
  • 4–6 lyžíc plnotučného tvarohu vo vaničke

* O ovsených vločkách výživári tvrdia, že lepok samé o sebe neobsahujú, ale môžu sa spracovávať na mieste, kde sa vyrábajú aj produkty, ktoré lepkové sú. Pre celiatikov je preto lepšie vyberať „bezlepkové“ ovsené vločky, ktoré sa pripravujú tak, aby sa do nich ani stopové množstvo nedostalo. Keďže u nás doma nikto alergický nie je, používame akékoľvek vločky.

Postup:

  1. Do mixéru (food procesoru) nasypte kokos, ovsené vločky, sezam, tekvicové a konopné semienka aj kukuričnú múku.
  2. Všetko dohladka rozmixujte a potom premiešajte so soľou, korením, prelisovaným cesnakom a kokosovým olejom.
  3. Postupne pridávajte tvaroh, pokiaľ cesto nebude mať takú konzistenciu, aby z neho išiel vytvarovať valček. Budete potrebovať 4–6 lyžíc tvarohu.
  4. Z valčeka cesta krájajte čo najtenšie sušienky a dávajte ich na plech vyložený papierom na pečenie (alebo na inú nepriľnavú podložku). Každú sušienku ešte prstami trochu pritlačte.
  5. Sušienky jemne posoľte (pokiaľ chcete, môžete ich ozdobiť semienkami) a pečte na 180 °C dozlatista. Ja ich pečiem 15 – 20 minút, ale záleží na tom, ako tenké sušienky sa vám podarilo nakrájať.

Semienka môžete nahradiť aj inými druhmi alebo najrôznejšími orechmi a mať tak sušienky vždy trošku iné. Pohrať sa tiež môžete s dipmi – pozrite sa, ako ich obmieňať podľa toho, čo práve máte doma.

Zemiakové bábovky

Tieto mini zemiakové bábovky majú vždy úspech a sú naozaj rýchle a jednoduché. Keď ich upečiem, väčšinou sa na ne ako prvý vrhne náš dvojročný syn. Ten ich vážne miluje. Okrem náhrady sladkého maškrtenia sa bábovky skvelo hodia ako desiata na výlet, alebo aj pre deti do školy.

Keby ste doma nemali formu na mini bábovky, môžete ich piecť vo forme na muffiny. Najlepšie sa robia v silikónovej forme. Pokiaľ použijete klasickú, dobre ju vymažte maslom, aby ste mohli bábovky ľahko vyklopiť.

Ingrediencie na 8 mini báboviek

  • 370 g zemiakov
  • 50 g strúhaného tvrdého syra výraznejšej chute
  • 40 g šunky
  • Zhruba dve lyžice nasekanej pažítky
  • 2 vajcia
  • 25 g rozpusteného masla
  • ½ lyžičky soli
  • ½ muškátového orieška
  • Čierne korenie

Postup:

  1. Očistite a nahrubo nastrúhajte zemiaky. Vmiešajte k nim syr, nadrobno nakrájanú šunku a nasekanú pažítku.
  2. Do zmesi pridajte 2 vajcia, vychladnuté maslo, soľ a čierne korenie. Pridajte nastrúhaný muškátový oriešok.
  3. Cesto dobre premiešajte a naplňte ním formičky.
  4. Pečte na 180 °C asi 40 minút, alebo pokiaľ nebude povrch zlatistý a stred pevný.

Bábovky môžete obmieňať podľa vlastnej chuti. Skúste napríklad modrý syr, kuracie mäso, slaninu, alebo napríklad brokolicu. Vždy len myslite na to, aby jednotlivé suroviny boli naozaj nadrobno nakrájané, inak bábovky nebudú spolu dobre držať.

Slaný koláč so špenátom a mozzarellou

Najrôznejšie slané koláče – tým sa myslím nedá nikdy nič pokaziť. A kombinácia špenátu a syra je podľa mňa jedna z najlepších. Tento koláč sa lepšie krája až vo chvíli, keď vychladne. Podávať ho ale môžete ako studený, tak aj teplý.

Ingrediencie na formu cca 25 cm:

  • Na cesto:
    • 150 g ovsených vločiek
    • 50 g zmäknutého masla,
    • 2 lyžice tvarohu vo vaničke
    • ¼ lyžičky soli
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 kyslá smotana
  • 1 vajce
  • Soľ, čierne korenie
  • Lyžica olivového oleja
  • ½ cibule
  • 2 veľké hrste čerstvého špenátu
  • 1 mozzarella

Postup:

  1. Ovsené vločky rozmixujte dohladka a ručne ich s maslom prepracujte na mrveničku. Postupne vmiešajte soľ a tvaroh a vypracujte hladké cesto.
  2. Cesto preneste do formy a prstami ho utlačte na dno aj steny tak, aby vytvorilo jednoliatu hmotu, ktorá nebude príliš vysoká.
  3. Vložte do rúry a pečte na 180 °C asi 20 minút.
  4. Na panvici rozohrejte olej a nechajte na ňom zosklovatieť nadrobno nasekanú cibuľu. Potom pridajte špenát a len ho nechajte zvädnúť. Potom odstavte, osoľte a okoreňte.
  5. Zmiešajte kyslú smotanu s vajíčkom, prelisovaným cesnakom, osoľte a okoreňte podľa chuti.
  6. Na predpečený korpus rozložte špenátovú zmes a všetko zalejte kyslou smotanou. Vrch koláča ozdobte plátkami mozzarelly.
  7. Pečte na 180 °C asi 45-50 minút (syr by mal byť zlatistý, kraje náplne pevnejšie – stred sa ale bude stále ľahko chvieť),
  8. Pred krájaním nechajte vychladnúť.

Aj tento koláč má nekonečné množstvo variantov. Môžete obmieňať druhy syrov, zeleniny, pridať mäso alebo nejaké semienka, ktoré budú v každom súste príjemne chrumkať.

Ktorý recept vyskúšate ako prvý?

Hlasovať
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články