Práve čítate

Súboj receptov: ako náročné môžu byť cestoviny s paradajkami?

6200  
Zdieľať: 

Súboj receptov: ako náročné môžu byť cestoviny s paradajkami?

Cestoviny s paradajkami či paradajkovou omáčkou, to je receptová klasika. Dajú sa urobiť rôzne – od kupovaných s kečupom, cez čerstvé so sugom až po domáce cestoviny s vlastnou omáčkou. Čo z toho má najlepší pomer času vs. výslednej chuti?

26. 6. 2019 6 min. čítania Kateřina Kuranova
Súboj receptov: ako náročné môžu byť cestoviny s paradajkami?

Cestoviny milujem, paradajky snáď ešte viac. K tomu výborný syr, pohár dobrého vína a som spokojná. Taliansko a Francúzsko? Tam by som mohla okamžite žiť. Mám ich prebrázdené krížom krážom, ochutnala som nespočetne veľa chutí, a aj preto si myslím, že práve cestovina a paradajka je azda najviac variabilná kombinácia, aká môže byť. Hodí sa k nim akékoľvek mäso, morské plody, ryby, mleté, kuracie, bravčové …ako hovorím, bez výnimky. Dokonca aj bezmäsitá verzia je úžasná a musím sa priznať, že tá sa u nás varí najčastejšie.

Ako sa dajú vylepšiť „špagety s kečupom a so syrom“?

Je to vážne rýchle a jednoduché jedlo. Človek sa v kuchyni ani neotočí a má ho na stole.

Jedlo máte hotové do 15 minút (aj so strúhaním syra). Je to jednoduché a zašpiníte minimum riadu. Chuť je obyčajná, ale dá sa vylepšiť.

Mám tri tipy, ako si na nich pochutnať o niečo viac:

  1. V posledných rokoch už v obchodoch pomerne bežne kúpite aj lepšie cestoviny: zo semolinovej múky a s vajíčkom (teda nie bezvaječné). Chutia naozaj oveľa lepšie.
  2. Kečup, ktorý je naozaj z paradajok a nie plný chuťových náhrad. Skúste sa pozrieť po nejakom s rajčinkami (nie pretlakom) na prvých miestach v zozname surovín.
  3. Vyzretejší syr namiesto Eidamu tiež dodá jedlu novú chuť. Skúste goudu, čedar alebo Grana Padano. Pozor, sú slanšie ako eidamová klasika.

Celková cena za 4 porcie môže byť doslova pár eur. Pokiaľ si môžete dovoliť kvalitnejšie suroviny, odrazí sa to na výslednej chuti. Talianske semolinové cestoviny stoja okolo 1,5 eur /balíček, farmársky kečup (využijete viackrát) do 4 eur, ceny syra sú rôzne. Počítajme teda do 4 eur za 4 porcie.

O krok ďalej: čerstvé cestoviny s omáčkou sugo

Omáčka Sugo pomodoro znamená v preklade omáčka z rajčín. V talianskej kuchyni je to základná surovina. Keď je zber paradajok, do zásoby si ju pripravuje takmer každá talianska domácnosť. Nachystať a zavariť si ju do zásoby môžete aj vy. Alebo sa zastavte v talianskych potravinách, tam ju nájdete určite; v poslednom čase už je dostupná aj v mnohých klasických supermarketoch.

Druhá vec, ktorá podľa mňa jednoznačne stojí za vyskúšanie, sú čerstvé cestoviny – také, ktoré neprešli sušením. Chuťový rozdiel oproti tým klasickým je naozaj veľký! Kľudne by som si ich dala len tak s troškou pesta alebo aj len s olivovým olejom. :-)

Je to rovnaká rýchlovka ako vyššie. Pokiaľ by ste chystali vlastné sugo, vyhraďte si zhruba 2 hodiny – ale to dá sa buď kúpiť, alebo navariť do zásoby a potom ho len vyťahovať. Náročnosť tak nie je o nič väčšia ako pri špagetách s kečupom, ale chuť je oveľa lepšia: pestrá, vyvážená, jemná. Toto by som mohla jesť denne.

Na domáce sugo (4 porcie) potrebujete:

  • 1 kg konzervovaných lúpaných paradajok (prípadne čerstvých, bez šupky)
  • 1/2 cibule
  • 1 mrkva
  • 1 stonkový zeler
  • 2 lyžice olivového oleja
  • hrsť bazalky
  • 2 lyžice masla
  • cukor a soľ

Postup:

  1. Paradajky, cibuľu, mrkvu a zeler nakrájame na väčšie kúsky. V hrnci si rozpálime olej a zeleninu bez paradajok si speníme, pridáme paradajky a povaríme. Varíme cca hodinu, kým sa šťava zredukuje.
  2. Potom omáčku prepasírujeme alebo rozmixujeme tyčovým mixérom a ešte cca pol hodiny povaríme.
  3. Nakoniec pridáme cukor a soľ podľa chuti, zjemníme maslom a pridáme nasekanú bazalku.
  4. Omáčku buď servírujeme ihneď, alebo prelejeme do pohárov, zavaríme, otočíme hrdlom dole a po vychladnutí uložíme na suché a tmavé miesto.

Celková cena za 4 porcie: od 3 eur do zhruba 8 eur. Čerstvé cestoviny aj sugo zoženiete v rôznych obchodoch za rôznu cenu (záleží napríklad na tom, či je to ručná výroba).

Ako od talianskej mamičky: domáce cestoviny s domácou paradajkovou omáčkou

Na rad prichádza môj vyhlásený recept, ktorý varím naozaj veľmi často. :-) Niekedy zamením cestoviny za bulgur, kuskus, pšeno alebo ryžu. Niekedy k omáčke pripravím rybu, mäsové guľky či morské plody.

Príprava je síce časovo náročnejšia, ale zase do jedla dáte kus seba. A to sa cení. Domáce cestoviny si prípadne môžete nasušiť a mať ich poruke aj na neskôr.

Příprava „všeho domácího“ zabere až dvě hodiny; nejdéle trvá příprava domácích těstovin, ale ty tedy stojí za to! Určitě je ocení i rodina nebo hosté. Pro někoho se to může zdát jako nadživotní kuchařský výkon, za sebe ale můžu říct, že omáčka je jedna z těch nejjednodušších a těstoviny složitě jen vypadají. Chuť je plná a dokonale vyvážená – klidně můžete konkurovat italské restauraci. :-) Nejvíc „chutná“ ta láska, kterou jste do jídla dali.

Príprava „všetkého domáceho“ zaberie až dve hodiny; najdlhšie trvá príprava domácich cestovín, ale tie teda stoja za to! Určite ich ocení aj rodina alebo hostia. Pre niekoho sa to môže zdať ako nadživotný kuchársky výkon, za seba ale môžem povedať, že omáčka je jedna z tých najjednoduchších a cestoviny zložito len vyzerajú. Chuť je plná a dokonale vyvážená – kľudne môžete konkurovať talianskej reštaurácii. :-) Najviac „chutí“ tá láska, ktorú ste do jedla dali.

Ingrediencie na domáce cestoviny (2 porcie):

  • 200 g semolinovej múky vhodnej na prípravu cestovín (zoženiete najčastejšie v hypermarketoch alebo talianskych potravinách)
  • 2 celé vajcia
  • 1 lyžica olivového oleja
  • tymian, rozmarín, bazalka
  • voda a soľ na varenie

Ingrediencie na omáčku (2–3 porcie):

  • 2 plechovky alebo zhruba 800 g naozaj zrelých paradajok
  • 100 g pančety alebo slaniny
  • 1 červená cibuľa
  • 2 mrkvy
  • 2 stonky zeleru
  • 1-2 strúčiky cesnaku
  • olivový olej, soľ, čierne korenie
  • čierne olivy
  • parmezán

Celková cena za 4 porcie (dvojnásobok receptu nižšie): 10-14 eur podľa výberu surovín. Náklady na 4 porcie cestovín sú okolo 1,5 eur za ingrediencie na cesto a 8-12 eur za omáčku, pokiaľ kupujete paradajky v plechovke. S paradajkami zo záhradky a slaninou namiesto talianskej pancetty budú oveľa nižšie.

Môj tip: Omáčku si kľudne „požičajte“ aj do receptov práve s bulgurom alebo ryžou a experimentujte s inými bylinkami. Uvidíte, ako sa bude meniť chuť výsledného jedla!

Najskôr pripravíme cestoviny:

Na dosku si odvážime múku, pridáme vajcia a olej a dôkladne prepracujeme. Cesto musí byť vláčne a nesmie sa trhať, ale ani lepiť. Po spracovaní necháme cesto cca 10 minút odpočinúť.

A teraz máme 2 možnosti. Môžeme cesto vyvaľkať a nakrájať ručne, alebo použiť strojček na cestoviny. Oba spôsoby idú a ani nie sú nijako náročné. Skôr ide o prax a o to, či máme strojček doma. Ja ho mám a nemôžem si ho vynachváliť. Je ale pravda, že pokiaľ pripravujete cestoviny len výnimočne, tak si vystačíte s valčekom.

Cesto teda buď vyvaľkáme na cca 2 mm vysokú placku a nakrájame na požadovaný tvar alebo ho rozdelíme na niekoľko plátkov a pretiahneme strojčekom. Vždy ale musíme začínať na najhrubšom pláte a postupne znižovať. Tenké pláty necháme pár minút uschnúť. Nakoniec nasadíme nástavec na krájanie cestovín a pokrájame ich na rezance či rezančeky.

Pokrájané cestoviny vždy premiešame s trochou múky a necháme doschnúť. Len tak sa nám nezlepia. Dáme si variť dostatočné množstvo vody a osolíme ju. Vždy solíme asi tak, ako je slané more. Varíme 3 minúty.

Ako na omáčku:

  1. Pripravíme si hlbokú panvicu, pokrájame si pančetu alebo slaninu na drobné kocky a pomaly opekáme. Potrebujeme, aby sa slanina vypiekla a pustila tuk.
  2. Potom pridáme na rezančeky nakrájanú cibuľu a na kocky pokrájanú mrkvu so zelerom. Restujeme do zlata. Ďalej pridáme paradajky (pokiaľ používate tie z plechovky, odporúčam kupovať pokrájané; paradajky vcelku prípadne roztlačte vareškou).
  3. Osolíme, okoreníme, pridáme prelisovaný cesnak a necháme prevariť. Vďaka tomu sa nám prepoja chute.
  4. Nakoniec pridáme pokrájané olivy, premiešame s uvarenými cestovinami, posypeme strúhaným parmezánom, zakvapneme olivovým olejom a podávame.

Ako najradšej pripravujete cestoviny s paradajkami vy?

Hlasovať

 

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články