Práve čítate

Ako na domáce orechové maslá

18886  
Zdieľať: 

Ako na domáce orechové maslá

Zdá sa mi, že orechové maslá sú teraz hitom internetu a najrôznejších zdravších jedálničkov. My sme im prišli na chuť asi pred pol rokom a odvtedy stále nejaké máme doma.

5. 7. 2019 3 min. čítania Jana Duffková
Ako na domáce orechové maslá

Najskôr sme ich kupovali, ale potom sme zistili, aké ľahké je vyrobiť si také maslo doma. Jednak je to logicky o niečo lacnejšie (keď porovnáte rovnakú kvalitu orechov) a aj si ho môžete namiešať a ochutiť podľa seba.

Čo je dôležité podotknúť hneď na začiatku – na výrobu orechového masla je potrebný naozaj výkonný mixér. S tyčovým mixérom, ani s malým food procesorom sa vám maslo pravdepodobne nepodarí, alebo vás to bude stáť prinajmenšom veľa práce (a možno aj nervov).

Aké orechy vybrať a čo s nimi?

Orechové maslo môžete vyrobiť z najrôznejších druhov orechov. My máme najradšej mandľové a z kešu orechov. Pri kešu masle vás možno prekvapí, akú sladkú chuť samo od seba má. Nech už nakoniec vyberiete ktorékoľvek orechy, do veľkých výkonných mixérov je väčšinou potrebné ich nasypať aspoň 400 g, aby si s tým stroj dobre poradil. Do práce sa môžete pustiť s orechmi v stave, v akom ste ich kúpili (mandle ani nemusia byť lúpané), ale môžete sa s nimi pred samotným mixovaním tiež trochu pohrať.

Ktoré orechy sa hodia na orechové maslá

Orechové maslá môžete robiť z najrôznejších druhov orechov. Okrem kešu a mandlí môžete skúsiť vlašské orechy, lieskové, alebo napríklad pistácie. Pistáciové maslo je veľmi luxusná záležitosť a v menšom množstve je super napríklad ako doplnok slávnostnejších dezertov, pretože má krásnu farbu. Maslo môžete vyrobiť aj z arašidov, aj keď to nie sú orechy a takisto aj z najrôznejších semienok.

Orechy môžete pred mixovaním namočiť. Každý druh orechov potrebuje inak dlhý čas namáčania (napr. kešu stačia aj 2 hodiny), ale pri všetkých vám to prinesie čerstvú chuť a orechy sa stanú stráviteľnejšie a výživnejšie.

Mojou najobľúbenejšou úpravou je ale pečenie. Orechy nasypem na plech a v rúre ich dozlatista opečiem na 180 °C s ventiláciou. Maslo tým získa nielen výraznejšiu farbu, ale tiež oveľa výraznejšiu chuť.

Každé orechové maslo môžete ponechať čisté a 100 % len z orechov, ale kľudne zapojte fantáziu a primiešajte štipku škorice, karamel, kakao alebo napríklad javorový sirup.

Výroba orechového masla je jednoduchá

  1. Pripravte si orechy, ktoré ste si vybrali a buď ich použite v stave, v akom ste ich kúpili, alebo vyskúšajte namáčanie a pečenie (pečiem väčšinou na 180 °C s ventiláciou, dozlatista).
  2. Upečené orechy nechajte ľahko vychladnúť a potom ich nasypte do mixéra.
  3. Mixér spusťte radšej na nižší výkon a pomaly nechajte orechy mixovať. Postupne sa zmenia na orechovú múku a z tej sa potom začne vytvárať pasta – maslo.
  4. Počas mixovania je často potrebné hmotu zotrieť zo stien a vrátiť do stredu mixovania, pretože také maslo dá niekedy aj tým výkonnejším mixérom zabrať.
  5. Keď je hmota kompaktná, kľudne zvýšte výkon a ešte chvíľu mixujte, pokiaľ nezískate naozaj hladkú konzistenciu. Ako dlho to bude trvať, to závisí na výkonnosti mixéra.
  6. Počas mixovania sa bude maslo pravdepodobne zahrievať, ale to vôbec nevadí – bude vďaka tomu tekutejšie a ľahšie ho prenesiete do nádoby, v ktorej ho budete uchovávať.

Keď maslo preložíte do inej nádoby, pravdepodobne vám ešte niečo zostane na stenách mixéra. Nič nevyjde nazmar, keď do mixéra vyklopíte vaničku tvarohu, prihodíte banán a dohladka rozmixujete. Výslednú zmes premiešajte s niekoľkými lyžicami chia semienok, nalejte do pohárov a uložte na pár hodín do chladničky. Keď sa všetko vychladí a stuhne, ozdobte poháriky ovocím a podávajte geniálny (a zdravý) dezert.

Ako orechové maslo skladovať?

Hotové orechové maslo preložte do uzatvárateľnej sklenenej nádoby a uložte do chladničky. Údajne by malo vydržať zhruba mesiac, ale to sme ešte nikdy neotestovali, pretože ho vždy zjeme skôr :)

Pridávam ho do ľubovoľných sladkých receptov, ale nielen do nich!

Môžete ho natrieť na palacinky alebo lievance, hrudky ľahko zatlačiť do brownies alebo najrôznejších koláčov, muffinov či buchiet, natrieť medzi jednotlivé vrstvy torty, jesť len tak s banánom… je toľko možností! A jednou z nich je aj nabrať maslo len tak na lyžičku, keď na vás príde hlad alebo chuť. :-) Na to ale pozor, pretože je to veľmi výživná pochúťka a je ťažké odolať ďalším a ďalším sústam.

Na slaný spôsob ho môžete vmiešať do šalátovej zálievky, do cestovín, alebo napríklad do nejakej mäsovej zmesi pripravovanej na ázijský spôsob. Všetko záleží na vašej chuti a fantázii.

Autorka receptov má blog o jedle, materstve a svojej ceste za zdravším životným štýlom janaduff.cz.

 

 

 

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články