Práve čítate

Osviežujúci experiment s kávou: citrónové cold brew

4916  
Zdieľať: 

Osviežujúci experiment s kávou: citrónové cold brew

Keď môj manžel uvidí tento recept, pravdepodobne omdlie. Je to totiž milovník kávy a nejaké experimenty veľmi nemusí. Každopádne ja to risknem, pretože keď som túto ľadovú kávu s vôňou citrónu pripravila, hneď mi bolo jasné, že ju toto leto budem podávať oveľa častejšie.

23. 6. 2019 2 min. čítania Jana Duffková
Osviežujúci experiment s kávou: citrónové cold brew

Možno sa aj vy chytíte za hlavu, keď vám prezradím, že sa tu mieša káva s citrónovou zmrzlinou, ale skúste tomu dať šancu – je to nádherne osviežujúca a zároveň pomerne netradičná chuť. Podobne chutí Mazagrande, ktoré máte pripravené ihneď a bez práce. . ;-)

Ako pripraviť cold brew?

Základom tohto „kávového koktailu“ je cold brew – káva, ktorá sa vôbec nestretne s horúcou vodou. Je to metóda, kedy čerstvo zomletú kávu lúhujete vo vode studenej, v chladničke. Chce to viac času, aby sa poriadne uvoľnila chuť, takže je potrebné si kávový základ pripraviť deň vopred (aj základ na zmrzlinu je koniec-koncov potrebné pripraviť si deň vopred, takže to ide ruka v ruke).

Aj keď znie cold brew ako niečo cudzie a náročné, v skutočnosti je jeho príprava (okrem času lúhovania) záležitosťou pár minút a ľahkého postupu.

Čo je teda na cold brew potrebné?

Postup pre 2 poháre cold brew

Môj tip: Kľudne si kávy pripravte viac. Vydrží vám totiž v chladničke viac ako týždeň, pokiaľ ju nevypijete skôr :-)

Budete potrebovať kvalitnú zrnkovú kávu, mlynček, váhu, uzatvárateľné nádoby, vodu, plátno, jemné sitko alebo papierový filter.

  1. Zomeľte cca 60 g kávy (nahrubo je lepšia) a nasypte ju do uzatvárateľnej nádoby. Z čerstvo namletej kávy je výsledok oveľa lepší. Ideálna je Tchibo African Blue (modrý sáčok so slonom).
  2. Prilejte 500 ml studenej vody a všetko dôkladne premiešajte.
  3. Nádobu dobre uzatvorte a uložte na noc do chladničky (aspoň na 12 hod).
  4. Na druhý deň kávu sceďte a máte hotové. Môžete ju piť samotnú, alebo práve s kúskami citrónovej zmrzliny. Pokiaľ si prajete naozaj mrazivé osvieženie, nezabudnite prihodiť pár kociek ľadu, ale nie je to nutné, pretože káva so zmrzlinou už sú samy o sebe veľmi studené.

Kávu, ktorá vám zostala v sitku po scedení, nemusíte vyhadzovať. Dobre poslúži napríklad ako hnojivo pre rastliny.

Pridajte citrónovú zmrzlinu

Citrónovú zmrzlinu, rovnako ako cold brew, si hravo pripravíte aj doma a stačia vám na to 3 ingrediencie. Smotana na šľahanie, práškový cukor a citrón.

  1. Vyšľahajte 300 ml smotany s lyžicou práškového cukru (nemusí vzniknúť tuhá šľahačka, ale mala by byť aspoň hustejšia).
  2. Vmiešajte jemne nastrúhanú kôru z citróna a na záver aj vytlačenú citrónovú šťavu.
  3. Zmes nalejte do uzatvárateľnej krabičky a na noc ju nechajte zmraziť v mrazničke. Pred použitím do kávy si zmrzlinu nechajte zľahka povoliť – môžete ju pomocou lyžičky rozdeliť na menšie kúsky.

Množstvo zmrzliny na jeden pohár závisí na vašej chuti. Ja dávam 1/3 pohára zmrzliny a dolejem ju ľadovo studenou kávou. Každú porciu ozdobím plátkom citróna a pridám slamku, pretože k ľadovej káve mi to tak nejako sedí. U nás doma opakovane používame kovové slamky – máme ich stále po ruke a šetríme prírodu.

Zmrzlina sa dá pripraviť aj bez mlieka


Celý nápoj tak bude bezlaktózový a zároveň vegánsky. Stačí zmiešať rastlinné „mlieko“ s citrónovou šťavou a kôrou a prípadne osladiť (kľudne aj javorovým sirupom) podľa vlastnej chuti. Výsledok ale bude tvrdší, preto sa hodí naozaj skôr ako špeciálny ľad do kávy. Môžete ho hneď mraziť v boxoch na ľad a získať tak ešte efektnejší spôsob servírovania.

Môj tip: Môj tip: Pokiaľ práve nemáte cold brew a zmrzlinu pripravené, môžete siahnuť po Mazagrande – je kávové, osviežujúce a citrusové, podobne ako tento recept! :-)

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články