Práve čítate

Rozchod s kamarátkou môže prospieť alebo Ako som spoznala toxické priateľstvo

7070  
Zdieľať: 

Rozchod s kamarátkou môže prospieť alebo Ako som spoznala toxické priateľstvo

Vzťahy začínajú a končia. Keď skončí vzťah s partnerom, všetci tak nejako tušia, čo to znamená a ako sa k tomu postaviť. Čo ak sa ale skončí priateľstvo? A ako vlastne spoznať, že skončilo?

7. 3. 2024 4 min. čítania Adriana Šnajdrová
Rozchod s kamarátkou môže prospieť alebo Ako som spoznala toxické priateľstvo

Som veľmi kamarátska a nerobí mi problém v akomkoľvek kolektíve nájsť spriaznené duše. Na ceste životom sa toho ale stane veľa, a tak mi niekoľko priateľstiev aj skončilo. Nemyslím tým situáciu, kedy to jednoducho prirodzene vyšumí. Myslím také priateľstvá, ktoré ľudia udržujú, aj keď im ubližujú. Také priateľstvá môžu byť toxické a je občas potrebné ich správne ukončiť – rozísť sa s kamarátkou.

Ako spoznať toxické priateľstvo?

  • Kamarátka vás nepodporuje, ale naopak zhadzuje.
  • Za vaším chrbtom vás ohovára.
  • Keď odchádzate zo schôdzky, cítite sa smutná, nervózna alebo v strese.
  • Neospravedlňuje sa alebo cítite, že to nie je úprimné.
  • Necítite, že by o vás javila skutočný záujem, stáča rozhovor na seba.

A pokiaľ ju na čokoľvek z toho upozorníte, má tendenciu veci bagatelizovať a nevenuje problému pozornosť. Je však dôležité rozspoznať, či sa takéto toxické správanie deje dlhodobo, alebo mala kamarátka zlý deň, ktorý sa občas pritrafí každému.

3 príklady zo života

Popíšem vám 3 priateľstvá, ktoré pre mňa skončili razantne – kamarátkam môžeme hovoriť napríklad Anna, Betka a Claudia.

S Annou sme sa poznali od škôlky, chodili sme spolu do školy a potom sme spolu niekoľko rokov aj bývali. Boli sme najlepšie kamarátky ako z filmu. Avšak keď si Anna v 15 rokoch kúpila tričko, na ktoré som si dlho šetrila, pretože „Jej sa predsa páči viac!“, mrzelo ma to. Keď v 25 rokoch pozvala na rande chlapca, ktorý sa mi páčil a zverila som sa jej o tom, naštvalo ma to. A keď ma raz počas dovolenky ohovárala pred celým stolom, pri ktorom som navyše sedela, videla som zrazu naše priateľstvo ako uzavretú kapitolu. Krátko potom som sa odsťahovala a s Annou som prerušila všetok kontakt.

S Betkou som sa skamarátila na univerzite. Po štúdiách sme zostali veľmi dobrými kamarátkami, ale počas rokov, keď sa naše kariéry aj osobné životy vyvíjali úplne inak, sme strácali spoločné témy a nemali sme si čo povedať. Jedného dňa ma Betka urazila a ponížila, odmietla sa mi ospravedlniť a ja som opäť videla koniec priateľstva. Zdvihla som sa, odišla som a spoločným kamarátom som tentoraz povedala, že sa s Betkou už nechcem vídať a nechcem s ňou mať nič spoločné.

Claudiu som spoznala vďaka práci. Bola veľmi múdra a inšpiratívna. Na našich stretnutiach mi ale časom začalo niečo prekážať a chvíľu trvalo, kým som prišla na to, čo to je – Claudia sa ku mne nesprávala pekne. Bola úsečná, čo som povedala, to bagatelizovala alebo sa tomu vysmievala. Navyše stáčala všetku pozornosť na seba a ja som cítila, že sa dusím. Jedného večera, keď si za každou mojou vetou odfrkla, som sa rozhodla postaviť sa situácii čelom: Claudii som povedala, čo sa deje a ako sa cítim. Uznala, že je to asi pravda. Zhodli sme sa, že v tom nechceme pokračovať a išli sme každá svojou cestou.

Príbehy som popísala preto, aby ste videli, ako som ich riešila: s Annou som to len nechala vyšumieť. Problémom je, že okoliu trvalo naozaj dlho, kým to pochopilo, a často nás pozývali na spoločné akcie, kam som kvôli Anne neprišla. S Betkou som síce vymedzila hranice a povedala som ostatným, ako to je, ale Betke som nedala spätnú väzbu. Až s Claudiou som situáciu uchopila správne.

Prečo je dôležité ukončiť toxické priateľstvo?

  1. Obe strany uzavrú kapitolu a ukončia vzťah. Všetko je vyjasnené – boli ste priateľkami a už nie ste, ani jedna z vás neočakáva, že sa budete ozývať. Nenaťahujete umelo niečo, čo už nie je. A hlavne si poviete prečo a môžete sa z toho poučiť.
  2. Pri rozchode s partnerom okolie vie, ako sa správať: Prestali ste byť pár, a tak nikto neočakáva, že na stretnutie prídete obaja a ani vás nepozývajú zároveň. Nezmieňujú pred vami bývalého partnera, nehovoria vám, ako sa má a čo robí. Moje okolie dlho nechápalo koniec priateľstva s Annou a ja dodnes počúvam, kde býva, koľko má detí a veľa ďalších podrobností, ktoré nepotrebujem vedieť.

Tým, že sa k situácii postavíte čelom a vyriešite ju správne, sa vám obrovsky uľaví. Navyše určíte hranice a správanie, ktoré pre vás nie je príjemné, a nabudúce ho zvládnete identifikovať skôr. Riešením v toxickom priateľstve nie je oplácať takéto správanie rovnakou mincou, pretože si do života vpustíte oveľa viac problémov a negativity. Riešením je byť asertívna, spoznať falošnú kamarátku a vyriešiť problém dospelo.

A otázka na záver: Považujete koniec priateľstva za smutnú vec? Ja vlastne ani nie. Všetci sa vyvíjame a je normálne, že sa dve kamarátky vyvinú iným smerom. Strávili sme ale spolu mnoho pekných rokov a ja si z vyššie popísaných priateľstiev chcem pamätať to pekné, čo by som bez Anny, Betky ani Claudie nezažila.

V dobrej nálade za daždivých a chladných dní

V dobrej nálade za daždivých a chladných dní

Vyberte svojim najmenším dobrodruhom pohodlné, nepremokavé a hrejivé kúsky, v ktorých ich nezastaví nepredvídateľné počasie.

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články