Práve čítate

Chuť na sex ženám do lona z neba nepadá. Kde sa vlastne rodí?

10275  
Zdieľať: 

Chuť na sex ženám do lona z neba nepadá. Kde sa vlastne rodí?

Dámy, môže to byť úplne prirodzené, ak nemáte chuť na sex. Že ju nemáte práve teraz, že ju nemáte ani raz za deň, za týždeň alebo dokonca ani raz za mesiac. A môže sa vám to diať, aj keď sex vo svojej podstate máte rada. A ak je váš partner práve na opačnej vlne a chuť má, býva to niekedy pre oboch veľký zdroj frustrácie. Možno ale nemusí! Možno stačí len porozumieť tomu, že chuť na sex u žien funguje úplne inak ako u mužov.

22. 2. 2024 6 min. čítania Hana Vacková
Chuť na sex ženám do lona z neba nepadá. Kde sa vlastne rodí?

Nie je to stav, ktorý sa nám, ženám, vždy deje sám od seba, jednoducho od prírody, ako je to u mužov. Osvetlila mi to Julie Gaia Poupětová, známa česká sexkoučka, pre ktorú je sex v dlhodobých vzťahoch kľúčová téma. V jednej svojej prednáške hovorila o vedkyni Vasonovej, ktorá prišla s tým, že žena dostane chuť na sex až vtedy, keď sú splnené dve podmienky: najskôr žena sex akceptuje, prijme, že bude sexuálne stimulovaná, a potom je vystavená podnetom, ktoré ju vzrušia.

Zo svojho aktuálneho diania musíme vybrať nielen telo, ale aj hlavu

Ach, áno! Obe veci musíme vysvetliť aj mužom! Taká ponuka k sexu, kým lietame v iných príjemných aj nepríjemných dimenziách, môže jednoducho a prosto rušiť – a nebyť sexy.

 

chuť na sex

Ak máte deti, poznáte to dobre! Predstavte si situáciu, kedy sú ponorené do stavby vesmírnej lode z lega a práve sa vydávajú na prieskum vesmíru, alebo inscenujú najväčšiu automobilovú zrážku storočia a vy za nimi prídete s obloženými žemľami. Pozerajú sa na vás ako na vraha situácie a pravdepodobne vás budú nejaký čas úplne ignorovať. Ak teda zo všetkého najviac nemilujú obložené žemle. Musíte vyvinúť určitú diplomaciu alebo ponúknuť napríklad tortu.

Keď sa zažeriem do písania nejakého podmanivého príbehu, alebo neviem, kde mi hlava stojí, aký problém skôr riešiť, musí môj muž urobiť oveľa viac, ako len povedať našu obvyklú štartovaciu vetu: hovorila si, že pôjdeš do sprchy?  Aby som v tej chvíli mala chuť na sex, musím “chcieť z aktuálneho diania vytiahnuť hlavu”. Ženy často robia tú chybu, že zo svojho diania odpútajú len telo. Ale ak sa dáme zviesť, dávame mužom šancu uspieť v ďalšej fáze – majú šancu nás vzrušiť. Musia ale robiť to, čo je nám naozaj príjemné – nie to, čo si myslia, že je nám príjemné. A to je jedna obrovská téma, ale na inokedy. A keď sa stretne prianie chcem sex so vzrušením, príde aj chuť na sex. A božský sex môže začať.

Ako to s tou ženskou chuťou na sex vlastne je? Inak ako s tou mužskou. Kým u mužov sex štartuje chuť, u ženy je to niečo iné.

Sexuálny apetít súvisí so zážitkami

Počkať na tú fázu, kedy príde chuť, sa zdá byť podľa téz, ktoré ďalej spomenula Poupětová, úplne kľúčové. (Kým sa k nim dostanem, zastavím sa ešte pri jednej podstatnej veci.) Ten stav, kedy príde chuť, môže byť pre mužov, ale určite aj pre niektoré ženy, ťažké rozoznať. Môže sa u každej líšiť. Predpokladať, že každá bude vždy a hlasno vzdychať alebo kričať túžbou, je nesprávna. Každá žena by si toto mala na sebe odsledovať.

 

ženská chuť na sex

Ja som si to svoje našla a zarámcovala takto (platí pre penetráciu): je to moja túžba, aby vstúpil. Som taká vzrušená, že si o to sama poviem. Ešte lepší sex ale zažívame, keď výzvu hneď nesplní. A nechá ma ju ešte zopakovať. O tých pár momentov neskôr mám totiž chuť ešte väčšiu.

Julie Gaia Poupětová to vysvetľuje pomocou novej paradigmy sexuality, čo je zatiaľ najnovší vedecký prístup k veci: “O chuti na sex rozhoduje naša motivácia. Keď si predstavíte sex, a je to pre vás fajn predstava, začnete sa naň tešiť. V takom prípade potom predstava, že ho mať budete, vzbudí aj chuť ho mať. Ak ale máte sex spojený s nepríjemným pocitom, alebo napríklad aj len s nudou, ktorá práve vládne vo vašom vzťahu, bude to inak. Nebudete ho chcieť, tá predstava vás nebude lákať a potom vzrušovať,” hovorí Poupětová.  

Chuť na sex si môžete privolať

Mám kamarátku, ktorá je sexuálne aj inak veľmi emancipovaná. Má veľa milencov a sex môže mať aj päť hodín, je multiorgazmická, veľmi si sex užíva. Ale nemá naň nikdy chuť.

 

chut na sex

“Keby som sa riadila chuťou, tak som po rozvode úplne na suchu,” hovorí 43-ročná Barbora, ktorá sa rozviedla na konci tridsiatky a žije šťastný single život. “Ale osvedčilo sa mi aj v iných oblastiach nezatvárať sa do svojich bublín a pocitov, aj keby mi v nich bolo dobre. Život má byť pestrý a sex je zdravá vec.“ Naučila sa, ako si chuť na sex, keď má prísť, sama privolať. „Zistila som, že je to veľmi o mojom nastavení a mojej vlastnej práci so sebou. Pred rande si pustím porno, to ma vždy naladí,” prezrádza svoju metódu Barbora a dodáva jednu veľmi podstatnú vec: “Ten svoj kotol ale potrebujem žhaviť o to viac, keď mám nejaké veľké starosti alebo veľa práce.”

Práve sex mi pomôže sa od starostí na chvíľu oslobodiť. Sex je relax.

Nehovorí vám to posledné z duše, dámy? Keď vám žerú nervy kolegovia, doma bordel ako v tanku, deti nie a nie zaspať, máte kapacitu zaradiť na koniec celodenného kolotoča, ktorý sa točí rýchlejšie, ako ste schopné čo i len vnímať, ešte aj sex? Motivácia je maximálne utiahnuť sa niekam do pokoja a chvíľku len byť.

Vzťahová koučka Kristina Baudyšová v tejto veci nedávno na Instagrame apelovala na ženy, aby sa zamysleli nad tým, aké sú ich životné priority. Je medzi nimi aj pekný partnerský život? Alebo je vyššie uprataná domácnosť, deti ako z obrázku, peniazmi pretekajúci účet? Toto uvedomenie je zásadným krokom, ale je len jedným z mnohých. Aby sme sa dostali s partnerom do postele a k tej vete Už konečne vstúp!, tomu musí predchádzať celá séria iných krokov. Musíme sa naučiť prioritizovať, vedieť sa rozprávať so svojím partnerom, pracovať so stresom alebo s úzkosťou, naučiť sa relaxovať. Zdravo žiť. Súčasťou sexuálneho života je oveľa viac vecí, ako sme si mysleli. Aby bol, mali by sme naň byť vnútorne nastavení a musia klapnúť vonkajšie okolnosti. Na začiatku vzťahu to ide samo – všetko akoby sa upratalo z cesty. Lenže ako na to ďalej, to nás nikto neučil. A to je veľký dlh systému výchovy a vzdelávania, ktorý ale môžeme každý sám za seba napraviť. Možnosti vzdelávania už sú, stačí len trochu hľadať.

Nevzdávajte to. Choďte svoju chuť hľadať!

Toto všetko málokto vie. Potom je jasné, že nás zneistí nejaká dračica so sexom stále na perách alebo partner neustále pri chuti. Môžeme sa cítiť, že s ním nie sme kompatibilné alebo ešte horšie – že sme vadné. Nie, vôbec. Síce existuje aj diagnóza nedostatok sexuálnej túžby a ide o najčastejšiu sexuálnu disfunkciu u českých žien – podľa zatiaľ posledných dát z prieskumu sexuality Čechov ňou trpí 36 percent žien. Nie je to ale celé inak? Nie je to tým, že jednoducho nemáme dostatok kompetencií, aby sme sa dostali do tých správnych konštelácií? A hľadali sme? Alebo sme sa jednoducho uspokojili s tým, že po deťoch je chuť na sex už len výnimočná a sex v dlhodobých vzťahoch prosto nie je? Neverte tomu a choďte hľadať! 😉  

Niečo málo o mne – hľadačke sexuálneho grálu


Som novinárka, ktorá sa rozpráva o sexe. Počas svojej kariéry som prešla niekoľkými médiami, neziskovým sektorom, reklamnou agentúrou, školstvom, dobrovoľníctvom a zažila som aj riadnu materskú dovolenku. Krátko po štyridsiatke som dozrela k tomu, že svoje komunikačné zručnosti a lásku k networkingu začnem vkladať do tém, ktoré ma zaujímajú najviac: tých spojených so sexom. Píšem knihu a web Hľadanie sexuálneho grálu o životnom hľadaní sexuálneho uspokojenia, tiež o tom tweetujem a točím podcast MILFka a Katolík. Zaujíma ma, ako to so sexom ľudia majú. Mojou misiou v rámci Hľadania sexuálneho grálu je podporovať slobodné prežívanie sexuality a otvorenú komunikáciu o sexe. A tiež mapovať, ako to so sexom v skutočnosti je.

Oslavte den zamilovaných s Tchibo

Oslavte den zamilovaných s Tchibo

Využijte jedinečné nabídky na našem e-shopu nebo si zpestřete kávu speciálním potiskem nebo fotkou přímo na pěnu v obchodech Tchibo.

Jdu na to
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články