Práve čítate

Milujem ochutenú ľadovú kávu! Vyskúšajte moje obľúbené kombinácie

3612  
Zdieľať: 

Milujem ochutenú ľadovú kávu! Vyskúšajte moje obľúbené kombinácie

Kávy s príchuťou sú vždy veľkým hitom, či už ich ponúkajú kaviarne, alebo sú pripravené na domácu prípravu napríklad vo forme kapsúl. Ja mám ochutenú kávu najradšej v ľadovej podobe a príchute si pridávam podľa nálady vlastnoručne. Toto sú moje tipy.

24. 8. 2020 6 min. čítania Kateřina Jašková
Milujem ochutenú ľadovú kávu! Vyskúšajte moje obľúbené kombinácie

Chuť a vôňa kávy sprevádza každé moje ráno. Niet sa čomu diviť, že tak veľa z nás si život bez kávy azda ani nedokáže predstaviť. Káva je s ľudstvom spojená vraj už od 6. storočia. Vtedy sa káva využívala predovšetkým pre svoje liečebné účinky. Vôňa kávy a jej príprava je pre mnohých z nás rituálom, na ktorý sa každý deň tešíme. Osobne mám najradšej klasiku – capuccino. Ale občas mám náladu experimentovať a pripraviť si zaujímavejší a chuťovo výraznejší mok.

Ochutenú kávu si občas rady dajú snáď všetky moje kamarátky. Niektoré uprednostňujú už ochutené kapsule do kávovarov, iné si kupujú sirupy, ďalšie zase na kávu s príchuťou vyrážajú pre istotu do kaviarní. Niekedy je ale tou najjednoduchšou cestou pridať príchuť vlastnoručne. Možno vás prekvapí, že pravdepodobne všetky potrebné ingrediencie už máte doma. :-)

Ako pridávam príchute do ľadovej kávy

Je veľa spôsobov, ako si kávu ochutiť. Stačí málo a z obyčajnej kávy pripravíte neobvyklý osviežujúci drink alebo hneď dobrotu, ktorá zastúpi aj funkciu dezertu.

kawa mrożona inaczej

Môžete použiť domáce ochutené cukry, sirupy, rastlinné ochutené mlieka, ale aj kravské ochutené mlieko, môžete použiť salko, smotanu aj zmrzlinu alebo napríklad aj džúsy a ovocie. Možností je naozaj nespočetne a záleží len na vašej chuti, čo uprednostňujete.

Pre niekoho môže byť káva so smotanou či kondenzovaným mliekom veľmi hutná, pre niekoho to naopak môže byť dokonalá záležitosť a rovnako je to s letnými kávovými drinkami, kde sa používa sóda, perlivá voda či tonik a ovocie. Ja som z týchto kombinácií nadšená, ale poznám tiež veľa „kávomilov“, ktorí by so mnou určite nesúhlasili.

Káva a potrebné príslušenstvo

Káva a potrebné príslušenstvo

Všetko, čo sa vám môže hodiť pri príprave domácej kávy nájdete na Tchibo.sk

Do e-shopu

Mám pre vás 3 konkrétne recepty, ale kým sa k nim dostanem, dám vám niekoľko základných tipov, ako doma kávu dochutiť.

Espresso tonik

Espresso tonik je klasika mnohých kaviarní a espresso barov. Niet sa čomu diviť. Predovšetkým v lete si ho dávam naozaj rada, pretože je to veľmi osviežujúci nápoj. A veľmi jednoducho ho pripravíte aj doma. Stačí vám na to čerstvo pripravené espresso a kvalitný tonik. Do pohára s ľadom najskôr nalejte tonik a potom opatrne prilejte espresso. Zvoľte ale naozaj dobrú kávu a takisto sa zamerajte na výber toniku.

Affogato

Affogato je talianska klasika. Ja tento variant kávy naozaj milujem, a ak mám chuť na kávu a zároveň aj dezert, dosť často si dávam práve affogato. Čo to vlastne je? Je to espresso s kopčekom zmrzliny. Jednoducho si doma do hrnčeka pripravte espresso, do neho vložte kopček vanilkovej, čokoládovej či akejkoľvek smotanovej zmrzliny podľa chuti a potom si túto dobrotu užite plnými dúškami. Opäť ale myslite na to, že čím kvalitnejšiu zmrzlinu použijete, tým lepší výsledok budete mať.

affogatto

Ochutené cukry

Vyrobiť si domáci ochutený cukor je veľmi jednoduché. Ak chcete napríklad vanilkový, stačí zmiešať zrniečka vanilkového struku s kryštálovým cukrom. Ja používam tento pomer – 500 g cukru na 1 vanilkový struk. Rovnako jednoducho môžete vyrobiť škoricový cukor – 500 g kryštálového cukru zmiešajte s mletou škoricou podľa chuti. Ak máte radšej ovocnejšie chute, skúste jahodový alebo malinový cukor – lyofizované jahody či maliny rozomeľte na prášok a zmiešajte s cukrom. Môžete tiež primixovať nejakú bylinku alebo aromatické jedlé kvety – napríklad levanduľu. A takto sa dá ochutených cukrov vymyslieť ešte veľa. Ako sa hovorí, fantázii sa medze nekladú.

Kondenzované mlieko

Možno poznáte vietnamskú kávu. Ide o filtrovanú kávu v spojení s poriadnou dávkou kondenzovaného mlieka, ktoré sa používa namiesto klasického kravského. Vznikne vám tak káva sladkej a plnej chuti. Kondenzované mlieko môžete samozrejme pridať aj do espressa a môžete ho tiež spojiť s ovocím.

Ochutené mlieka

Ak používate klasické kravské mlieko, stačí ho rozmixovať s ovocím podľa chuti. Napríklad také banánové mlieko je v spojení s kávou dosť zaujímavé. Ako si ale vyrobiť rastlinné ochutené mlieko? Ja osobne do kávy odporúčam použiť buď mandľové alebo lieskovo-orieškové.

1. Použite celé orechy

1 hrnček orechov (lieskové oriešky určite nelúpané) namočte na noc alebo aspoň na 2 hodiny do vody. Vodu potom zlejte a oriešky dajte do food procesoru, zalejte tromi hrnčekmi vody, pridajte štipku soli, 1-2 sušené datle a rozmixujte. K lieskovým orieškom pridajte aj ½ lyžičky kakaa. Mlieko potom sceďte.

2. Využite orechové maslo

Rastlinné mlieko do kávy ale môžete vyrobiť aj tak, že rozmixujete 2 polievkové lyžice obľúbeného orechového masla s 0,7 litrom vody. Ak však používate neochutené maslo, odporúčam opäť pridať 1 2 sušené datle pre sladšiu chuť.

Vyrobte si rastlinná mlieka

Vyrobte si rastlinná mlieka

Ďalšie recepty a tipy, ako na domáce orechové a semienkové mlieka

Prečítať článok

Ovocie a džúsy

Niekoho to možno prekvapí, ale káva sa dá krásne skombinovať aj s džúsmi, predovšetkým tými citrusovými – pomaranč a grep. Sú to studené nápoje s ľadom, ideálne do horúcich dní. My máme najradšej kombináciu cold brew či našej obľúbenej filtrovanej kávy s ľadom, sódou, citrusovým džúsom a citrusovým ovocím. Môžete pridať aj mätu a máte dokonalé letné povzbudenie. Ak patríte medzi milovníkov Mazagrande, určite sú vám tieto chuťové kombinácie blízke.

Ochutené ľady

Keď už som pri kombinácii ovocia a kávy – do tej ľadovej sa výborne hodia ovocné ľady. Zamrazte vo formičkách rozmixované ovocie s trochou vody alebo rastlinného mlieka. Kávu tak nielen vychladíte, ale zároveň aj ochutíte. Hlavne v kombinácii s tonikom, kedy má nápoj 2 farby (nepriehľadnú hnedú kávu a číry tonik), to vyzerá naozaj efektne. Tieto ľady navyše využijete aj do nápojov pre deti. Farebné kocky v nápojoch vždy potešia.

Letný pomarančový filter

Doma si radi pripravujeme filtrovanú kávu a tá sa na prípravu najrôznejších ochutených ľadových nápojov hodí skvelo. Najviac nám chutí v kombinácii s citrusmi. Skúste môj recept! Ingrediencie vystačia na 2 nápoje.

Ingrediencie:

  • 200 ml filtrovanej kávy
  • 1 pomaranč
  • 120 ml perlivej vody či sódy
  • 120 ml pomarančového džúsu
  • Ľad
  • Medovka či mäta

Postup:

  1. Do dvoch vysokých pohárov nasypte ľad.
  2. Prilejte džús, kávu a perlivú vodu.
  3. Vlejte čerstvú pomarančovú šťavu a ozdobte plátkami pomaranča a medovkou či mätou.
Pripravte si filtrovanú kávu

Pripravte si filtrovanú kávu

Nie je to ťažké! Naučte sa to podľa nášho návodu

Prečítať článok

Čučoriedková letná káva

Pre niekoho je kombinácia čučoriedok a kávy nezvyčajná, ale ak sledujete ponuku limitovaných Tchibo kapsúl, potom ste si už určite toto spojenie v minulosti všimli. :-) Tentokrát to ale skúsime v ľadovom podaní! Ingrediencie v tomto recepte sú opäť odmerané na 2 nápoje.

Ingrediencie:

  • 140 g kondenzovaného mlieka
  • 60 g lesných čučoriedok
  • 140 g plnotučného mlieka
  • 2x espresso
  • Ľad

Postup:

  1. Čučoriedky rozmixujte s kondenzovaným mliekom a pripravte si espresso.
  2. Do 2 vysokých pohárov dajte ľad.
  3. Na dno nalejte čučoriedkové salko, prilejte mlieko a nakoniec aj espresso.

Karamelový sirup

Podľa môjho receptu pripravíte fľašu sirupu s objemom 250 ml a tá vám pravdepodobne vydrží na veľa nápojov. Sirup tiež môžete obmieňať podľa svojich chutí. Nebojte sa napríklad pridať štipku škorice alebo klinček.

Ingrediencie:

  • 225 g kryštálového cukru
  • 1 polievková lyžica javorového sirupu
  • 180 ml vody
  • Štipka soli

Postup:

  1. Do hlbšieho kastrólika nasypte cukor a zalejte ho 60 ml vody. Dajte variť na mierny plameň.
  2. Priebežne miešajte, aby sa cukor rozpustil. Keď začne bublať, už ho nemiešajte a čakajte.
  3. Voda sa bude odparovať a sirup sa bude karamelizovať. Nemal by však príliš zhnednúť, bol by potom horký.
  4. Do horúceho sirupu vmiešajte ideálne horúcu zostávajúcu vodu, javorový sirup a pridajte soľ.
  5. Postupujte opatrne, pretože sirup môže veľmi bublať. Sirup nechajte vychladnúť, potom ho prelejte do uzatvárateľnej fľaše a skladujte v chladničke.

Sirup môžete použiť ako do ľadových, tak aj do horúcich káv – capuccino alebo latte chutí po jeho pridaní perfektne.

Verím, že sa vám moje tipy budú hodiť na podčiarknutie pohody uprostred neskorých letných dní. Tak hurá do kuchyne a dobrú chuť!

Vychutnajte si aj kávové koktaily

Vychutnajte si aj kávové koktaily

Máte chuť na ďalšie ľadové dobroty s kávou? Vyskúšajte jeden z našich receptov

Prečítať článok
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články