Práve čítate

Naše deti milujú želatínových medvedíkov. Robím zdravú verziu sladkú od prírody

7632  
Zdieľať: 

Naše deti milujú želatínových medvedíkov. Robím zdravú verziu sladkú od prírody

Mnohí z nás si vybavia želatínu v spojení s balením gumových medvedíkov z obchodu. Tie ale majú k zdravému stravovaniu ďaleko. A kolagén? To bude asi niečo na kĺby, že? Poďme sa dnes spolu pozrieť trochu bližšie na kolagén a želatínu. Na záver vás čakajú tri recepty na bonbóny pre deti aj dospelých.

14. 8. 2020 6 min. čítania Yummy Paleo
Naše deti milujú želatínových medvedíkov. Robím zdravú verziu sladkú od prírody

Ako som vypozorovala, snáď všetky možnosti gumimackov v obchodoch sú založené na vysokej dávke sladidla s pridaním želatíny neznámeho pôvodu, umelých farbív, ovocných koncentrátov a extraktov, leštiacich látok a rastlinných olejov. Pritom je ich domáca výroba ľahká a všetkým deťom (aj dospelým), ktorým som ich niekedy pripravila, vždy vykúzlili úsmev na tvári úplne rovnakou mierou.


Základnou surovinou na domácu výrobu je kvalitná želatína. Neviete, čo si pod tým predstaviť? Podľa mňa je to jednoducho želatína od zvierat, ktoré sa pasú počas svojho života voľne na tráve. Zo zvierat, ktoré sú zdravé a vitálne. Dopredu môžem povedať, že takúto kvalitnú želatínu zoženie len v špecializovaných obchodoch a e-shopoch.

Ako vyberám tú správnu želatínu?

Dnes môžete naraziť aj na kvalitné želatíny z kostí od zvierat pasúcich sa voľne na tráve.

Takéto produkty sa označujú napr. „Pasture-raised and Grass-fed“, „Kosher Beef Gelatin“ a sú bez príchute. Preto sa s nimi dá v kuchyni jednoducho pracovať a pripravovať z nich ako slané, tak aj sladké jedlá. Pozor si ale počas nákupu dajte na slovné spojenia želatína a hydrolyzovaný kolagén. Želatína je rozpustná iba v horúcej vode, kým hydrolyzovaný kolagén sa dá rozpustiť aj vo vode studenej. Kolagén, na rozdiel od želatíny, netuhne.

Ide to aj z agaru?

V supermarketoch býva v ponuke len konvenčná bravčová želatína alebo rastlinný agar. Ten síce želíruje, ale nezískate z neho všetky zdravotné pozitíva ako z kvalitnej želatíny. Takže odpoveď znie áno – ide to aj z agaru, ale kvalitná želatína je oveľa výživnejšia.

Kolagén je najlepší proteín

Kolagén je nepochybne najlepším proteínom v našom tele. Pomáha, posilňuje, chráni a drží telo v podstate pokope.

zele bonbony bez cukru

Kolagén vytvára kosti, chrupavky, zuby, šľachy, väzy, kĺby a je kľúčom ku krásnym vlasom, pokožke aj nechtom. Navyše posilňuje svaly, pomáha bunečnému rastu a podporuje orgány tráviaceho traktu – pažerák, žalúdok, hrubé a tenké črevo. Ak je ale kolagén v tele nekvalitní alebo je ho nedostatok, môžu vznikať rôzne zdravotné ťažkosti.

Pomyslite na to, ako iná bola strava našich predkov oproti tej dnešnej. Kedysi, keď sa zabilo zviera, tak sa zužitkovalo úplne celé vrátane šliach, chrupaviek, koží aj kostí. Dnes si ale človek v obchodoch kupuje skôr chudý plátok mäsa a tak dostane čistý sval, ktorý je síce zdrojom kvalitných bielkovín, ale kolagénu je v ňom úplne minimum.

Kolagén vs. želatína – ako to s nimi je?

Kvalitný kolagén prirodzenou a dostupnou cestou nepochybne získate uvarením domáceho kostného vývaru, pečením bio mäsa vrátane kostí, chrupaviek a kože alebo prípadne v hydrolyzovanej forme (prášku) v špecializovaných obchodoch.

Varením sa kolagén ešte ďalej štiepi na želatínu, ktorá sa ľahko trávi a vstrebáva do tela. Pri vyššej teplote je želatína tekutá, keď ju ale uložíte do chladu, tak stuhne na rôsol. Podľa výsledkov množstva štúdií má želatína dve významné úlohy pre naše trávenie: chráni a utesňuje črevá (v podstate ich chráni tak, že poťahuje sliznicu a chráni ju proti ďalšiemu poškodzovaniu z jedla a pitia) a zvyšuje celkovú nutričnú hodnotu daného jedla.

O želatíne vedecky


Štúdie venované želatíne poukazujú na jej prospešné účinky:

  • uľavuje od artritídy a bolesti kĺbov,
  • chráni bunky a pôsobí proti starnutiu, posilňuje nechty,
  • zamedzuje tvorbe nádorov,
  • pomáha regulovať inzulín, zmierňovať stav cukrovky a znižovať cukor v krvi,
  • pomáha regulovať krvácanie z nosa, silnú menštruáciu, vredy či krvácanie z mechúra,
  • zlepšuje spánok,
  • pomáha normalizovať hladinu žalúdočných štiav,
  • môže obmedzovať celulitídu,
  • pomáha čeliť degeneratívnym a zápalovým ochoreniam.

Hydrolyzovaný kolagén aj želatína sa rozkladajú v žalúdku človeka na zhruba rovnaké produkty a využiteľnosť organizmom by tak mala byť podobná.

Doplňovať kolagén môžete aj pomocou domácich gumimackov

Spočítané zrátané, konzumácia zdrojov kolagénu, ako je vývar z kostí, kvalitná želatína, hydrolyzovaný kolagén (to je rozložená forma hovädzej želatíny bez chuti v prášku) zlepšuje zdravie. Nám dospelým aj deťom.

Preto okrem domácich vývarov, pečenia rôznych druhov mäsa z dobrých zdrojov, odporúčam kolagén aj dopĺňať. Či už pridaním hydrolyzovaného kolagénu napríklad do smoothies alebo ranných kaší, vytváraním domácich gumových medvedíkov, pudingov, aspikov alebo dezertov z kvalitnej želatíny. A na túto kvalitnú želatínu aj želé medvedíkov sa teraz zameriame.

Želatínové cukríky pripravujem spoločne s deťmi

Nepoznám veľa ľudí a detí, ktoré by nemali rady želé. Za chvíľku si spolu ukážeme tri skvelé recepty vrátane rôznych tipov, vďaka ktorým si môžete také domáce želé pripraviť a obohatiť ho o ďalšie vitamíny alebo probiotiká. To, že domáce želé je plné ovocia či zeleniny podľa vašich chutí, je samozrejmosťou.

Príprava je jednoduchá, takže z toho ľahko vytvoríte aj aktivitu pre deti. Základom sú silikónové formičky napríklad na ľad, čokoládu alebo priamo na gumových medvedíkov. Deťom sa potom skvelo pracuje s kvapkadlom. Tie sa dajú zohnať aj ako doplnok silikónových formičiek. Stlačením kvapkadla natiahnete tekutinu a potom druhým stlačením vyplníte formičku. Ale vystačíte si aj s obyčajnou lyžičkou.


Gumimackov pripravíte pokojne aj bez formičky. Stačí vyliať pripravenú želé zmes napríklad do sklenenej hranatej nádoby, nechať v chladničke stuhnúť a potom ju jednoducho nakrájať napríklad na kocky, plátky alebo vykrajovať pomocou ostrých vykrajovačiek.

Z uvedených ingrediencií pri každom recepte pripravíte asi 150 malých bonbónov. Na prípravu si vyhraďte asi 10 minút času a počítajte ešte s 30 minútami na tuhnutie.

Smoothie gumimackovia

Ingrediencie:

  • 150 g čerstvých alebo mrazených malín
  • 150 g čerstvých alebo mrazených lesných čučoriedok
  • šťava z jednej limetky alebo citróna
  • 1/2 hrnčeka vody
  • 4 lyžice hovädzej želatíny zo zvierat z voľného chovu
  • 2 lyžičky medu – voliteľne

Postup:

  1. Nechajte zmrazené ovocie trochu povoliť (ak používate čerstvé, máte o starosť menej) a potom ho spolu s limetkovou šťavou a ¼ hrnčekom vody rozmixujte. Výsledné smoothie môžete prepasírovať od zrniečok.
  2. Zahrejte si na miernom plameni zvyšok vody a postupne v nej rozpusťte 4 lyžice želatíny. Odstavte.
  3. Pripravenú prepasírovanú smoothie zmes potom začnite pomaly liať do rozpustenej želatíny. Všetko dôkladne premiešajte a uistite sa, že je želatína rozpustená.
  4. Teraz si pripravte silikónové formičky na čokoládové bonbóny, boxy na ľad alebo silikónové formičky s medvedíkmi a pipetou alebo lyžičkou do nich želé nalejte.
  5. Formičky vložte aspoň na pol hodiny do chladničky, potom môžete jednotlivé želé bonbóny vybrať a preložiť do uzatvárateľnej nádoby.

Ako bonbóny skladovať


Aby vám domáce želatínové bonbóny vydržali čo najdlhšie a v čo najlepšej kvalite, skladujte ich ideálne v chladničke.

Cvikloví gumimackovia

Ingrediencie:

  • 125 ml šťavy z cvikly (izbovej teploty)
  • 125 ml filtrovanej vody alebo vody z mladého kokosu
  • 4 lyžice hovädzej želatíny zo zvierat z voľného chovu

Postup:

  1. Zahrejte na miernom plameni vodu (alebo kokosovú vodu) a postupne v nej rozpusťte 4 lyžice želatíny.
  2. Keď sa všetka želatína rozpustí, nalejte ju do šťavy z cvikly a poriadne premiešajte.
  3. Pomocou kvapkadla alebo lyžičky nalejte želé do silikónových formičiek a nechajte aspoň pol hodiny v chladničke vychladnúť. Želé pekne stuhne.

Ešte zdravší gumimackovia

Nahraďte šťavu z cvikly akoukoľvek inou zeleninou šťavou, napr. z mrkvy alebo stonkového zeleru. Šťavu z cvikly môžete vymeniť za cviklový kvas alebo cviklovú fermentovanú limonádu z vodného kefíru. Kefír ale určite tiež neohrievajte. Vďaka tomuto postupu získate probiotické želé bonbóny.

Gumimackovia iba pre dospelých

Ingrediencie:

  • 4 lyžice hovädzej želatíny zo zvierat z voľného chovu
  • ½ hrnčeka filtrovanej vody
  • šťava z 2 grepov
  • šťava z 1 limetky
  • 1 lyžička medu – voliteľne
  • ½ hrnčeka perlivej vody
  • ½ hrnčeka vodky

Postup:

  1. Zahrejte na miernom plameni vodu a postupne v nej rozpusťte 4 lyžice želatíny.
  2. Keď sa všetka želatína rozpustí, nalejte do nej šťavu z grepu a limetky, pridajte perlivú vodu a vodku a poriadne premiešajte.
  3. Pomocou kvapkadla alebo lyžičky nalejte želé do silikónových formičiek a nechajte aspoň pol hodiny v chladničke stuhnúť.

Ďalšie možnosti podľa vašich chutí


Pri akejkoľvek obmene receptov sa riaďte pravidlom – cca 250 – 300 ml tekutiny na 4 lyžice hovädzej želatíny.

Moje tipy na ďalšie varianty prípravy:

  • Pridajte do zmesi navyše prášok acerola ako silný zdroj vitamínu C.
  • Namiesto filtrovanej vody môžete použiť vodu z mladého kokosu, dodáte tak telu navyše elektrolyty.
  • Alebo tiež môžete namiesto vody použiť vodný kefír – ale ten už nezahrievajte.
  • Tiež môžete pridať ochutené fermentované limonády namiesto vody. Alebo kombuchu. Vďaka tomu získate probiotických želé gumimackov.
  • Dospelým môžete do ovocných zmesí priliať okrem vodky aj trochu prossecca alebo perlivého vína na vhodné príležitosti.
  • Hovädziu želatínu ale môžete využiť napríklad na zahustenie polievok alebo omáčok.
Výbava pre najmenších

Výbava pre najmenších

Mrknite do kolekcie plnej radostí pre deti na Tchibo.sk

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články