Práve čítate

S Ivanou Jirešovou o joge

2638  
Zdieľať: 

S Ivanou Jirešovou o joge

Ivanu Jirešovú zrejme poznáte z televízie. Či už z nekonečného seriálu Ordinácia v ružovej záhrade alebo z nedávno vysielanej šou Tvoja tvár má známy hlas. Ivana je bezpochyby multitalent ‒ vie hrať, spievať, tancovať a okrem toho pri tom všetkom skvele vyzerá.

12. 12. 2016 3 min. čítania Sexy Mamas
S Ivanou Jirešovou o joge

A ešte v jednej veci je dobrá ‒ už roky sa intenzívne venuje joge. Preto je práve joga hlavnou témou nášho rozhovoru. Tak sa uvoľnite, uvarte si dobrú kávu alebo čaj a poďte si o Ivane a jej ceste k joge niečo prečítať.

Začneme typicky. Káva, alebo čaj?

Som lakomá, takže oboje.

Čo pre teba joga znamená?

Pomoc, pokoj, vyriešenie problémov, zmierenie, lásku, disciplínu.

Ako si sa k joge dostala?

Keď som pracovala ako redaktorka, tak som ju mala vyskúšať a napísať o nej článok. To bolo pred 15 rokmi. Po prvej hodine som plakala, dovtedy som len posilňovala a behala. Došlo u mňa k neuveriteľnému uvoľneniu, a to napriek tomu, že som po aeróbnom cvičení normálne strečovala.

hello_dolly29_v
Divadlo J. K. Tyla. Hello, Dolly!

Aký druh jogy preferuješ a ako často cvičíš?

Záleží na čase. Ideálne dvakrát týždenne robím bigram jogu a dvakrát týždenne buď hatha, alebo vinyasa alebo aj iný druh jogy. Bigram jogu mám veľmi rada, pretože sa cvičí v teple a má presne daný počet 26 asán, ktorý je nemenný. U ostatných zas mám rada to, že presne neviem, čo ma čaká.

Aké pozitíva má podľa teba joga? Robíš aj nejaké iné športy?

Vlastne neviem o jej negatívach. Len o zdravotných benefitoch, rovnomerne si precvičuješ a prekrvuješ celé telo ‒ povrchové svaly, aj vnútorné orgány. Takže energia nikde nestagnuje, čo znamená, že by sa ti nikde nemala uhniezdiť žiadna choroba ‒ podľa mňa si neustále v očistnom procese. Čo je úžasné pre psychiku, pretože negatívna energia je všade okolo nás, a najviac v mestách.

Si veľmi štíhla. Je to vďaka joge alebo takto vyzeráš od prírody?

Asi by som bez cvičenia bola trošku plnšia, ale ja sa takto cítim veľmi dobre.

hello_dolly06_v
Divadlo J. K. Tyla. Hello, Dolly!

Joga nie je len cvičenie, ale celá filozofia. Ako sa ti ešte premieta do života?

Už som to vlastne načrtla. Mne joga, veľmi zjednodušene povedané, vlastne pomáha žiť. V situáciách, ktoré pre mňa boli v živote veľmi náročné, som vďaka jej praktizovaniu nikdy nestrácala vieru a nádej. Akoby posúvala moje hranice myslenia a posilňovala intuíciu. To sú naozaj zázračné účinky. A keď som mala obzvlášť šťastné obdobie, tak mi zase robila radosť hlavne vo fyzickej rovine.

Neuvažovala si niekedy o tom živiť sa jogou, keď už s ňou máš toľko rokov skúsenosti?

Keď som bola v Malom Tibete, tak mi jeden jogín povedal, že by som mala učiť, ale ja nie som dobrý pedagóg. Na učenie čohokoľvek musí mať človek dar a navyše ja som v joge stále „na prvom či druhom stupni“.

Noel Coward. Divadlo Palace. Líbánky.
Noel Coward. Divadlo Palace. Líbánky.
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články