Práve čítate

S Jankou Schweighoferovou o tom, ako cestovať lacno a šikovne

3009  
Zdieľať: 

S Jankou Schweighoferovou o tom, ako cestovať lacno a šikovne

Janka Schweighoferová sa snaží búrať mýty o finančnej náročnosti cestovania a prostredníctvom svojho blogu Travelhacker už niekoľko rokov začínajúcim cestovateľom radí, ako ušetriť na doprave a ubytovaní, alebo čo si vziať so sebou, aby ste boli pripravení v každej situácii.

20. 12. 2017 7 min. čítania Redakce
S Jankou Schweighoferovou o tom, ako cestovať lacno a šikovne

Do exotiky cestuje za cenu letnej dovolenky v Európe a má za sebou destinácie ako Zanzibar, Filipíny, Maldivy, Brazília, Srí Lanka, Irán či Seychely. V rozhovore nám prezradila svojich favoritov medzi letoviskami a tiež praktické rady pre ľudí, ktorí túžia cestovať výhodne a šikovne.

Začneme našou typickou otázkou: káva alebo čaj?

Rozhodne káva.

V akej krajine ste ochutnali najlepšiu kávu?

Myslím, že tu u nás na Slovensku. Bola som napríklad aj v Brazílii, ktorú ľudia poznajú ako mekku kávy, no sklamanie bolo obrovské ‒ všetku kávu totiž v Brazílii exportujú a sami používajú instantnú alebo nízkokvalitnú balenú kávu.

Čo, poprípade aká krajina, vo vás vzbudila vašu cestovateľskú vášeň?

Bola to dovolenka s rodičmi na Kube. Prvá exotická dovolenka, na ktorej som bola. Vtedy som si uvedomila, aký je svet veľký a že nie všade sa žije tak ako u nás, na malom Slovensku. Ľudia na Kube boli nonstop vysmiati, spokojní, tancovali, a to napriek ich zjavne zlej a neslobodnej situácii. Vtedy som si sama sebe povedala: keď je to na Kube tak rozdielne oproti tomu, čo máme doma, ako je to inde? Postupne to zisťujem čoraz viac.

Koľko dní / týždňov v roku trávite v zahraničí? 

Je to priemerne 12- 16 týždňov.

Ako vznikol váš blog Travelhacker?

Vlastne náhodou. Keď sme boli na dovolenke na Seychelách, napísala som článok o tom, ako sa tam dá dovolenkovať aj bez povestných miliónov na účte. Článok si za pár dní prečítalo 100.000 ľudí a ja som si uvedomila, že ľudia chcú vedieť, ako môžu aj oni cestovať lacno a šikovne kamkoľvek, kde ich vedú cestovateľské sny. Začala som písať viac a postupne si založila vlastný blog.

Momentálne máte vyše 31 000 fanúšikov, na blogu spolupracujete s viacerými autormi a poskytujete poradenstvo. Bolo vaším zámerom prerásť do takýchto rozmerov už od začiatku?

Keby ste mi povedali, že môj blog bude jedným z najčítanejších na celom Slovensku a budem sa tým živiť, neverila by som. A myslím, že tak to má byť. Keď niekto rozbieha business s vidinou úspechu či zárobku, niečo na tom smrdí a často to nevyjde. Základom je priniesť pridanú hodnotu, pomôcť ostatným. A keď toto funguje, až potom riešiť zárobok či rast.

Venujete sa okrem blogu aj svojej pôvodnej práci?

Nie, blog je moja práca. Píšem veľa článkov, momentálne aj novú knihu, prednášam, radím. Ideálne by môj deň mohol mať aj 50 hodín a stále by bolo čo robiť.

Väčšina ľudí uprednostňuje  známe letoviská a cestovné kancelárie. V čom je výhodnejšie cestovanie na vlastnú päsť?

Cestovanie na vlastnú päsť je jednak väčšinou lacnejšie, jednak je to väčšie dobrodružstvo. Na takejto ceste sa dá veľa naučiť, získať inšpiráciu, spoznať ľudí, ktorí vám zmenia život naruby. A práve tieto náhodné okamihy sa väčšinou dejú mimo hotelov a hotelových bazénov, kam Slováci často chodia na dovolenky.

Ja nie som proti cestovným kanceláriám. Každému vyhovuje niečo iné a ide len o očakávania. Kto chce na dovolenke iba oddychovať, plávať a nič neriešiť, pre toho vždy bude lepší hotel a cestovná kancelária. Tí, ktorí chcú spoznávať svet, zažiť nové veci a učiť sa, pre tých je najlepšie cestovať na vlastnú päsť.

Množstvo Slovákov cestuje po Európe poprípade do severnej Afriky, pretože exotiku  považuje za nákladnú, čo sa im na blogu snažíte vyvrátiť. Ako je možné vycestovať do ďalekých krajín s rovnakými výdavkami?

Jednoducho. Základom je nájsť si lacnú letenku ‒ do väčšiny exotických krajín sa dá letieť so spiatočnou letenkou za 300 € ‒ 450 €. Nasleduje ubytovanie, ktoré sa dá veľmi výhodne rezervovať s veľkými zľavami vďaka dostupným kupónom či akciám. Náklady na život sú v exotických krajinách často nižšie ako u nás na Slovensku, minimálne v Bratislave. Tí, ktorí chcú naozaj lacnú exotickú dovolenku, nech idú do Thajska, Vietnamu, na Filipíny či na Srí Lanku. Karibik je už drahší, takisto aj Austrália, Francúzska Polynézia či Afrika.

Na čo treba myslieť, keď ako začínajúci cestovatelia na vlastnú päsť vyberáme destináciu?

Určite je to počasie ‒ zatiaľ čo u nás môže byť leto, na druhom konci sveta môžu mať práve dažďovú sezónu či tajfúny. Takisto treba myslieť na to, či máme platný pas, či sa treba pred odchodom do krajiny nechať špeciálne zaočkovať, vziať si špeciálne lieky alebo víza. No a v neposlednom rade vedieť, čo v krajine chceme robiť. Existujú krajiny pre dobrodruhov, existujú krajiny na oddych. Napríklad taká Srí Lanka je vhodná pre ľudí, ktorí chcú vidieť viac miest, chodiť na výlety, presúvať sa, skúšať nové veci. Maldivy sú zas vhodné na oddych, plávanie či šnorchlovanie.

Čo by nám nemalo chýbať, keď sa chystáme na dlhšiu cestu s jedným batohom? Máte nejaké praktické tipy čo si zabaliť, aby sme boli pripravený na každú situáciu?

Určite. Je ich zopár a vedia ušetriť kopu času a nervov. Veľmi rada využívam merino tričká, ktoré sa vďaka špeciálnej vlne môžu nosiť aj viac dní a stále voňajú a sú čisté ‒ sú perfektné hlavne na dlhé dni v mestách i na turistiku. V mojom batohu ďalej nikdy nechýba:

  • cestovateľská fľaša, ktorá sa dá zložiť,cestovateľský uterák, ktorý rýchlo schne a oproti klasickým uterákom zaberie iba štvrtinu miesta,
  • maska na oči, štuple do uší a melatonín, hlavne, keď mením časové pásma,
  • powerbank na dobíjanie baterky na telefóne, keďže v zahraničí sa pri roamingu telefón vybíja oveľa rýchlejšie,
  • umelohmotný alebo bambusový príbor ‒ vidlička, nožík a lyžička v jednom,
  • drogéria v malých fľaštičkách ‒ na cesty nikdy neberiem veľké šampóny či sprchové gély. Prelejem si ich do 100 ml fľašiek,
  • jedlo, ktoré nezaberie veľa miesta a zasýti ‒ napríklad sušené mäso, oriešky, proteínové tyčinky.

A samozrejme nesmie chýbať káva a aeropress či frenchpress, hlavne keď idem do krajín, kde je kávová kultúra na bode mrazu a kvalitu by sme zrejme hľadali márne.

Skončilo leto a teda aj hlavná sezóna. Aké krajiny by ste odporučili na mimosezónnu návštevu túto zimu?

Rozdelila by som to na dlhšiu zimnú dovolenku a kratšie jesenné výlety. Keď sa bavíme o jeseni, krásne je v mestách ako Amsterdam, Gent, Berlín či Rím. Spiatočné letenky do týchto miest sa dajú zohnať v rozmedzí za 20 až 60 €. Koho láka predĺžený víkend, tomu odporúčam vyhľadať letenky na azair.eu s možnosťou odletu kamkoľvek. Môžete si tam nastaviť aj odlety a prílety len okolo víkendov, aby ste nevymeškali priveľa pracovných dní. Tie sú totiž cenné.

Kto nechce hľadať letenky, môže jednoducho zobrať auto a vybrať sa do okolitých krajín. Slovinská Ľubľana či hory sú krásne aj na jeseň, rovnako to platí pre rakúsky Hallstatt, Salzburg či Neusiedlerské jazero. Česko nám ponúka Český Krumlov, Budapešť je takisto neďaleko. Poľské Zakopané je čarovné mestečko, ktoré sa oplatí vidieť.

A kto túži po väčšej exotike, tak práve teraz takmer každý deň sú akcie a výpredaje na letenky naprieč celým svetom. Stačí sa len vyhnúť vianočným a novoročným termínom (cestovaniu od 15.decembra do 15.januára) a letenky do Thajska, na Srí Lanku či do Karibiku nájdete za 350 až 450 €. Akcie bývajú aj na letenky na Bali, Maldivy, Seychely, Maurícius, Madagaskar, Zanzibar či Filipíny, ceny sa tu pohybujú do 500 € v závislosti od akcie, ktorú nájdete.

Je veľa stránok, ktoré tieto akcie sledujú a dávajú odporúčania. Ja odporúčam sledovať kadetade.com, nájdete tam najviac tipov na odlety zo Slovenska a z okolitých letísk.

Ktorá krajina si vás zatiaľ najviac získala a prečo?

Toto je vždy najťažšia otázka, pretože vybrať jednu krajinu spomedzi takmer päťdesiatich, v ktorých som bola, je takmer nemožné. Preto si to zľahčím a poviem tri: Seychely, Srí Lanka a Irán. To je moje top trio.

Irán preto, že je to krajina milých ľudí, skvelého jedla a pistácií a hlavne veľa aha momentov, keď som chodila doslova s otvorenými ústami a všetko mi prišlo úplne nové.

Srí Lanka sa mi páčila pre jej rozmanitosť a atmosféru. Predstavte si, že ráno sa zobudíte v horách na to, ako vám opice skáču po streche, dopoludnie strávite na čajových plantážach, poobede idete vlakom po jednej z najkrajších vlakových trás sveta a deň zakončíte na pláži s kokosom v ruke, či hodinou jogy alebo surfovania.

No a v neposlednom rade: Seychely. Bola to prvá dovolenka, kde sme boli mesiac, keď sme boli ešte študenti a už len dostať sa tam bola pre nás veľká výzva. Práve tam som si uvedomila, že cestovanie nemusí byť také drahé, ako sa zdá, a že cestovateľské sny by sa radšej mali nazývať cestovateľské plány, pretože v súčasnosti je cestovanie do exotických krajín také lacné a dostupné, že si ho môže dovoliť každý, kto chodí na letné dovolenky k moru.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články