Práve čítate

Domáce zeleninové čipsy

5550  
Zdieľať: 

Domáce zeleninové čipsy

Domáce čipsy sú tak dobré a s vedomím, že sú 100% zeleninové by som ich jedla každý druhý deň. Najlepšie chutia priamo z pece, keď sú ešte teplé, krásne chrumkavé a často krát ich jem ešte z plechu.

17. 3. 2017 2 min. čítania Monika Kóňová
Domáce zeleninové čipsy

Dnes už nie je problém nakrájať zeleninu naozaj na tenko, a najlepším pomocníkom je buď veľmi pevná ruka alebo strúhadlo, tzv. mandolína. A s tou vám to pôjde naozaj od ruky. Použitej zelenine sa medze nekladú, na čo si však treba dávať pozor je hrúbka zeleniny ak ju chcete piecť spolu na jednom plechu. Napríklad taký petržlen a mrkva trvajú menej ako napríklad cvikla, ktorá je väčšia. Preto zvykne trochu čarovať s hrúbkou a tie menšie suroviny krájam hrubšie ako tie, ktoré sa pečú dlhšie. Tak si ušetríte čas a neustále sledovanie rúry.

Čipsy sa dajú urobiť v podstate z akejkoľvek zeleniny, napríklad z ružičkového kelu, sladkých zemiakov alebo čiernej reďkovky. Moja osvedčená kombinácia je petržlen + mrkva + cvikla. Všetko suroviny, ktoré mám skoro non-stop doma, a tak keď príde chuť na niečo dobré, do 20 minút mám misku plnú čipsov na stole. A so samotnou príchuťou čipov sa dá tiež pohrať. Napríklad dokoreniť rímskou rascou, prípadne sušeným čili ale aj čerstvé bylinky sú super nápad.

čipsy 1

Suroviny (2 porcie)

1 väčšia mrkva
1 väčší petržlen
1 menšia cvikla
2 polievkové lyžice olivového oleja
soľ
čierne korenie
sušené čili
2 polievkové lyžice čerstvej petržlenovej vňate

Postup

Mrkvy a petržlen pomocou mandolíny nakrájame na trochu hrubšie kolieska. Naopak, cviklu nakrájame čo najtenšie. Plech vystelieme papierom na pečenie a rovnomerne poukladáme zeleninu. Kolieska by sa nemali prekrývať, tak použite čo najväčší plech, prípadne aj dva. Potom zeleninu pokvapkáme olivovým olejom, osolíme a okreníme a dáme piecť do vyhriatej rúre na 200 stupňov. Pečieme približne 15 -20 minút, kým nezačnú okraje mierne hnednúť. Po upečení necháme čipsy minútu vychladnúť, posypeme na drobno nakrájanou vňaťou a môžeme hneď jesť.

Tip: Ak máte radi aj výraznejšie chute primiešajte do oleja pred pečením menší strúčik cesnaku.čipsy 2

čipsy 3

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články