Práve čítate

Tipy, vďaka ktorým aj obyčajnú omáčku servírujem krásne ako v reštaurácii

3220  
Zdieľať: 

Tipy, vďaka ktorým aj obyčajnú omáčku servírujem krásne ako v reštaurácii

Sú jedlá, pri ktorých vám možno pripadá, že sa jednoducho pekne na tanier naložiť nedajú. Môžete mi ale veriť - stačí si osvojiť pár jednoduchých pravidiel a vaše taniere budú vyzerať ako od profesionála. Nezabúdajte, jeme aj očami! :-)

31. 7. 2021 3 min. čítania Romana Böhmová
Tipy, vďaka ktorým aj obyčajnú omáčku servírujem krásne ako v reštaurácii

Snažíte sa doma skúšať nové recepty, ale nedarí sa vám naservírovať hotové jedlá tak lákavo, ako to vidíte na sociálnych sieťach, v časopisoch alebo v reláciách o varení? Mám pár jednoduchých rád, vďaka ktorým sa doma blysnete bez toho, aby ste museli chodiť na kurz foodstylingu. :-)

Správne vybraný tanier urobí svoje: Nemusíte mať doma vybavenie na servírovanie jedla ako foodblogerky, ktoré fotia svoje pokrmy vždy na inom riade, stačí mať doma klasický biely alebo krémový. Ja najradšej servírujem jedlo na okrúhle keramické taniere prírodnej farby. Určite neodporúčam vzorované taniere, ktoré dobrý pocit z naservírovaného jedla skôr narušia.

Nahrievajte taniere

Keď chcem vyzerať ako profík, pred podávaním jedla si tanier nahrejem, aby jedlo vydržalo dlhšie teplé (stačí na to pár sekúnd v mikrovlnke alebo chvíľka vo vyhriatej rúre). Pri vyberaní radšej použite chňapku! 

Nepárny počet ako pri kvetinách: Aj pri kvetinách sme zvyknutí, že nepárny počet vyzerá oveľa lepšie ako ten párny, ktorý je navyše považovaný za smútočný. Rovnako je to s jedlom. Keď podávam napríklad lievance alebo ovocné guľky, dávam nepárny počet. Tri lievance poukladané do trojuholníka lahodia oku oveľa viac, ako keď na okrúhly tanier umiestnim štyri do tvaru štvorca. Veď si to niekedy vyskúšajte a uvidíte, aký veľký rozdiel to je.

V jednoduchosti je krása: Nesnažím sa za každú cenu toho na tanier dať čo najviac. Pravidlo, že v jednoduchosti je krása, platí aj pri servírovaní jedla. A pridať si môžete vždy. :-) Keď pripravujem ako prílohu pyré alebo zemiakovú kašu, niekedy si pomáham vreckom na zdobenie. Naplním ho a môžem tvoriť. Navyše mám istotu, že si tanier nezašpiním na miestach, na ktorých nechcem.

Rozhodnite, kto hrá hlavnú úlohu! Ideálne je vybrať si jednu alebo dve hlavné ingrediencie, ktoré budú na tanieri tie hlavné, a ostatné ingrediencie budú skôr dané do úzadia. 

7 trikov, ktorých sa držím

Od misky po tanier, od omáčky po špagety, všetko na tanieri môže vyzerať nádherne a zvládnete to aj doma ľavou zadnou.

  1. Farebná škála alebo snažím sa na tanieri pohrať s farbami. Dobre to ide s jednoducho pripravenou zeleninou (napr. blanšírovaná brokolica alebo mrkva).
  2. Keď máme omáčku, vždy ju na tanier nalejem ako prvú (primerané množstvo, aby netiekla z taniera), až potom pridávam na tanier mäso a prílohu.
  3. Na servírovanie ryže alebo napríklad zemiakovej kaše niekedy používam tzv. servírovacie formičky, krúžky. Sú to nerezové formičky s rôznym priemerom, do ktorých len naplním prílohu a formičku potom odstránim.
  4. Rizotu, cestovinám alebo napríklad polievkam dodávam štruktúru. Stačí ich posypať nastrúhaným syrom, nasekanými orieškami, semienkami alebo sušenými paradajkami. Jedlo hneď vyzerá oveľa chutnejšie. Vždy ale dbám na to, aby boli všetky ingrediencie jedlé. Nikto nechce z jedla vyberať niečo, čo sa nedá zjesť.jak servírovat polévku
  5. Nebojím sa experimentovať, ale aj inšpirovať. Ak si nie som servírovaním daného pokrmu istá, zoberiem telefón a mrknem sa na Pinterest alebo googlim. Väčšinou stačí zadať do textu anglický názov a k tomu pridať slovo food photography (napr. risotto food photography). Ihneď sa  objaví veľa inšpirácie.
  6. Nebojím sa výšky. Veľa pokrmov sa dá navrstviť do výšky. Napríklad lievance tak vyzerajú úplne skvelo.
  7. Pri šaláte nezabúdam na zálievku. Nech už podávam akýkoľvek šalát, myslím na to, že nositeľom chuti je tuk, v tomto prípade teda zálievka. Aby sme si na šaláte naozaj pochutili, nestačí ho len pokvapkať. Je nutné všetko dobre premiešať. Navrch patrí už iba syr, oriešky alebo semienka.

S vývarom sa to dá tiež: Ak si hovoríte, že napríklad vývar sa nedá pekne naservírovať, mýlite sa. Len sa s tým musíte trošku pohrať. Najskôr do hlbokého taniera naservírujte mäso, knedličky a zeleninu, až potom to zalejte vývarom.

Všetko na varenie a pečenie

Všetko na varenie a pečenie

Na Tchibo.sk nájdete všetko, čo sa vám bude hodiť v kuchyni.

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články