Práve čítate

Aj keď už do školy nechodím, udržiavam si mozog v kondícii. Štúdium a sebarozvoj je pre všetky vekové skupiny

1413  
Zdieľať: 

Aj keď už do školy nechodím, udržiavam si mozog v kondícii. Štúdium a sebarozvoj je pre všetky vekové skupiny

Som večná študentka, takže myšlienka, že celoživotné vzdelávanie je nutnosť, mi vyhovuje. Ešte mať ale na všetko, čo by ma vášnivo zaujímalo, dosť času... Raz sa starších novozélandských študentov výskumníci spýtali, aké hlavné prekážky vo vzťahu k vzdelávaniu pociťujú. Bez zaváhania odpovedali, že nedostatok času. Hovoria mi z duše. Ale aj štvrťhodina denne stojí za to!

26. 3. 2022 3 min. čítania Jana Bohutínská
Aj keď už do školy nechodím, udržiavam si mozog v kondícii. Štúdium a sebarozvoj je pre všetky vekové skupiny

Trochu pre poriadok, aký je rozdiel medzi vzdelávaním a sebarozvojom? Nakuknem do Wikipédie. Vzdelávanie je proces, ktorý podporuje a pomáha učeniu. Aby sa človek niečo naučil, prechádza vzdelávacím procesom. A to formálnym (ako je škola či rekvalifikácia), alebo neformálnym, ktorého význam je obrovský. Prebieha mimo oficiálny vzdelávací systém, a to hojne aj vo firmách.

Sebarozvoj sa dá popísať ako rozvíjanie vlastných schopností, znalostí a zručností, rozvíjanie samého seba, či už zámerným učením a tréningom, alebo nezámerne pri každodenných aktivitách. Takže to bol zrejme tiež sebarozvoj, keď proti mne minule v lese bežali diviaky a ja som sa snažila nespanikáriť?

Dva tajné kľúče k učeniu

Aj keď som voľnonožec, odprisahám, že kto má dnes zamestnávateľa, ktorý dbá na vzdelávanie a sebarozvoj svojich ľudí, môže jasať.

Vzdelávanie a rozvoj zamestnancov sú totiž jedným z ukazovateľov dobrého zamestnávateľa, modernej a k ľuďom ústretovej firemnej kultúry. Dva tajné kľúče k učeniu pritom sú motivácia a psychická pohoda. Bez nich to nejde. To potvrdzuje Martina Ježková, regionálna HR riaditeľka Tchibo, kde majú ľudia k dispozícii aj on-line terapie alebo školenie emočnej inteligencie.

Najdôležitejšie je, aby naši zamestnanci boli v duševnej pohode. V opačnom prípade výrazne klesá ich výkon aj schopnosť sa učiť,“ vysvetľuje.

To potvrdzuje Petra Sýkorová, expertka na firemné rozvojové HR projekty, zamerané okrem iného na generačné odlišnosti, a to pod hlavičkou spoločnosti Familienservice a iniciatívou Život do firmy.  Podľa nej v poslednom čase veľmi vzrástol dopyt práve po podpore psychického zdravia zamestnancov, po práci so stresom alebo po mindfulness.

Mozog starne, učenie ho udržiava v kondícii

Vzdelávanie a sebarozvoj fungujú u každého inak. Každý má svoj štýl učenia aj motivácie. A to všetko sa mení v závislosti od životnej situácie aj veku.

Ľudia rôzneho veku potrebujú vo vzdelávaní niečo trochu iné. „Starší ľudia sú viac zvyknutí smerovať vzdelávanie cielene k svojej profesii a kariérnemu rozvoju. Kým ľudia 40+, 30+ a mladší uvažujú nad vzdelávaním tak, že sa učia schopnosti pre život, nielen pre konkrétnu profesiu a firmu,“ vysvetľuje Petra Sýkorová.

Najväčší efekt má vzdelávanie podľa jej skúsenosti vtedy, keď si každý môže sám povedať, v čom sa chce rozvíjať. „Najlepšia prax je, keď majú zamestnanci svoj rozpočet na vzdelanie a svoj výber potom so zamestnávateľom zladia. Firmy sa pritom rozhodujú rôzne, či podporia len vzdelávanie, ktoré úzko súvisí s prácou, alebo k nemu pristúpia naozaj zoširoka, čím sa snažia viac rozvíjať a využiť ľudské talenty a ponúkajú to aj ako benefit,“ hovoríPetra.

Učiť sa v práci je nielen užitočné, ale navyše je to zábava, ktorá môže prebiehať nekončeným množstvom spôsobov. Podľa Petry skvelo funguje aj vzájomné odovzdávanie skúseností. „Osvedčujú sa nám kreatívne workshopy alebo moderované firemné stretnutia, kde môžu veľmi skúsení ľudia svojim kolegom a kolegyniam odovzdávať svoje bohaté znalosti,“ odporúča. Podobnú skúsenosť známe z Tchibo, kde sú obľúbené také školenia, pri ktorých majú zamestnanci priestor podeliť sa  o skúsenosti, učiť sa od seba navzájom a odovzdávať si know-how.

Vodičák na mozog

Za všetkým vzdelávaním a sebarozvojom hľadaj mozog. Fascinuje ma. Jeho výskumu sa venuje veľké úsilie a tak už vieme, že učiť sa dá v každom veku, aj keď mozog biologicky starne.

V Tchibo svojim zamestnankyniam a zamestnancom ponúkli aj školenie Mozog v kondícii. Podľa Martiny Ježkovej je zameraný práve na to, ako v praxi vyjsť v ústrety tomu, ako mozog funguje, a vedome hospodáriť s energiou. Jednoducho taký vodičák na mozog.

Aby sa mozog udržal v kondícii, je potrebné mu pravidelne dopriať primeranú námahu. Len v tej „primeranosti“ je občas pes zakopaný. Dnešná doba je charakteristická skôr prebytkom podnetom ako tým, že by sme mozgy šetrili. Snažím sa preto myslieť aj na mentálnu a informačnú hygienu, hýbať sa vonku a dostatočne spať.

superpotraviny na paměť

Skvelá pamäť na tanieri

Fungovanie a zdravie mozgu podporuje aj jedlo, ktoré si doprajete. V jedálničku sa inšpirujem špecialistkou na zdravotnú prevenciu a výživu Margit Slimákovou. Na svojom blogu ponúka aj tipy na výživu pre mozog, pre dobrú pamäť a schopnosť učiť sa. Zlá správa: tabuľka čokolády, bohužiaľ, mozog udržateľne nenakopne. Lepšie sú strukoviny, zelenina, obilniny.

Pre činnosť mozgových buniek sú potrebné napríklad vitamíny skupiny B – B3, ktorý je vo vlašských orechoch, B6 alebo B12.
Nutné sú esenciálne mastné kyseliny omega 3 a 6, ktoré sú okrem iného v ľanových semienkach a morských rybách.
Z vitamínov je podstatné aj céčko, z minerálov magnézium a chróm.

Novinka od Tchibo: Kofeínová voda Coffizz

Novinka od Tchibo: Kofeínová voda Coffizz

Ochutnajte pramenitú vodu so silou kofeínu odpovedajúcou dvojitému espressu. V dvoch príchutiach v predajniach Tchibo, v širokej sieti supermarketov a na benzínových pumpách.

Nájsť obchod
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články