Práve čítate

Mesiačiky už nerozhodia mňa ani moje plány. Mám na ne menštruačný kalendár

2457  
Zdieľať: 

Mesiačiky už nerozhodia mňa ani moje plány. Mám na ne menštruačný kalendár

„Kedy ste mali naposledy menštruáciu?“ Táto otázka ma strašila už od puberty, keď ju na mňa sestrička vybalila pri každej návšteve gynekológie. Nevadilo mi, že by detaily o mojom menštruačnom cykle poznala celá čakáreň, skôr som veľakrát sama nepoznala presnú odpoveď… „Bolo to vtedy v pondelok, alebo v nedeľu? Áno, to som vlastne musela odpískať plávanie!“ Na prehliadky som sa jednoducho viac pripravovala v kúpeľni ako v trhacom kalendári.

25. 2. 2022 5 min. čítania Helena Suchá
Mesiačiky už nerozhodia mňa ani moje plány. Mám na ne menštruačný kalendár

Teraz už som na tom oveľa lepšie. Keď na mňa ktokoľvek vytiahne túto otázku, vytasím sa s telefónom (ak je teda nabitý). Menštruačná apka mi pripomenie, že za dva dni mám „po vtákoch“ alebo že som možno tehotná, to keď občas zabudnem posledný cyklus zaznamenať do kalendára. Kým som ale k stiahnutiu menštruačného kalendára dospela, chvíľu to trvalo (aj chytré aplikácie majú svoje proti).

Priebeh „našich dní“ je zrkadlom nášho zdravia

Menštruačný cyklus a vôbec všetko, čo sa deje s mojimi vaječníkmi, je veľká veda a určite by sa nemala podceňovať.

Chytrá aplikácia mi pomohla pochopiť cyklus, okrem kalendára mi od nej chodí upozornenie a keď mám čas, tak sa s ňou aj vzdelávam – ženské telo je úchvatné dielo prírody. Ale nikto mi procesy v mojom tele nevysvetlí lepšie ako ten, kto sa ženskému telu venuje takmer celý život.

Dala som preto dokopy časté otázky, ktoré pália nielen mňa, ale aj ďalšie „dievčatá“ v mojom okolí, a nechala si na ne odpovedať pani doktorku Kamilu Žižkovú, ktorú možno poznáte z Instagramu ako @moje_gynpor. Možno potom budete múdrejšia aj vy. Takže ak stále neviete, či si menštruačný kalendár stiahnuť do telefónu, alebo evidovať pekne po starom na papier, prípadne čo všetko je dobré si zaznamenávať, nasledujúce odseky sú práve pre vás.

Čo o nás hovorí dĺžka, pravidelnosť alebo napríklad sila menštruácie?

Zdravý menštruačný cyklus veľa vypovedá o celkovom zdravotnom stave ženy. Preto nás gynekológov pred vyšetrením zaujíma, kedy vaša posledná menštruácia začala – od toho dňa sa totiž počíta menštruačný cyklus. Sila menštruácie môže poukazovať na problémy, ako sú napríklad cysty a polypy. Tiež sa pýtame na bolestivosť menštruácie, alebo špinenie a krvácanie mimo cyklus, ktoré môže poukazovať na hormonálnu nerovnováhu. Opakovaná silná bolesť počas menštruácie zase môže signalizovať endometriózu.

Líšia sa fázy cyklu aj podľa veku?

U dievčat nás zaujíma, či už majú mesiačiky, a ak áno, tak či sú pravidelné . U starších žien zase, či ich ešte majú, prípadne či už vynechávajú a nastáva u nich takzvaný prechod. Takisto sa pýtame, či má žena v tomto období ďalšie sprievodné príznaky, ako sú napríklad návaly alebo vaginálna suchosť. Samozrejme riešime aj krvácanie u dievčat, ktoré už nemenštruujú. To totiž môže poukazovať na prípadnú patológiu. V podstate nás teda zaujíma krvácanie z rodidiel ako také, ženy totiž samy ťažko odhadnú, či je to krvácanie menštruačné alebo z iných príčin.

Prečo je fajn si toto všetko zaznamenávať do menštruačného kalendára, a to nielen pre lekára, ale aj pre nás samotné?

Ak neužívate hormonálnu antikoncepciu, sú tieto záznamy vhodné predovšetkým kvôli prípadnému tehotenstvu. Podľa posledných mesiačikov totiž datujeme jeho trvanie. Tieto záznamy nám tiež môžu pomôcť v diagnostike niektorých ochorení. Je dobré si zaznamenávať aj to, či sme mali počas menštruácie bolesti, napätie v prsníkoch, vracanie, hnačku alebo napríklad bolesti hlavy. A v prípade, že vás konkrétne symptómy obťažujú, je dôležité, aby sme poznali ich frekvenciu a spojitosť s menštruáciou.

Keď nás kalendár  upozorní na zmeny alebo nepravidelnosti, kedy už by sme mali spozornieť a čo s tým robiť?

Ak to sú zmeny jednorazové alebo občasné, nie je väčšinou nutné nejako zasahovať. Spozornieť by ste mali vtedy, ak menštruácia nepríde a tehotenský test vám vyjde pozitívny, alebo ak je negatívny a cyklus nezačne minimálne trikrát po sebe. Ďalší dôvod na návštevu je podozrivé krvácanie mimo cyklus alebo napríklad veľmi silné, neobvyklé krvácanie. V podstate, ak žena  doteraz menštruovala normálne a objavia sa neočakávané znepokojujúce zmeny, nikdy nie je nesprávne obrátiť sa na lekára.

Sú podľa vás vhodné na zaznamenávanie cyklu aj mobilné aplikácie?

Určite ich odporúčam. Predovšetkým tie, kde je možné zaznamenať si aj prípadné sprievodné ťažkosti. Veľmi by som sa ale neriadila tým, kedy vám aplikácia napíše, že máte ovuláciu, pretože stále to je len program, ktorý vaše telo nepozná.

9 faktov o menštruačnom cykle, ktoré je tiež fajn vedieť

  1. Menštruačný cyklus začína prvým dňom menštruácie a končí deň pred nástupom tej ďalšej.
  2. Obvykle trvá 24 – 34 dní. Neznamená to ale, že o niečo kratší alebo dlhší cyklus nemusí byť zdravý.
  3. V 1. polovici cyklu dochádza k vývoju folikulu a rastu sliznice maternice – oba procesy sú prepojené a riadené hormónmi z mozgu a vaječníkov.
  4. Folikul je „mechúrik“ vo vaječníku vyplnený tekutinou, ktorý obsahuje vajíčko. Vaječník ich po našom narodení obsahuje zhruba 1,5 milióna, postupne zanikajú a dozreje ich len okolo 400. V každom cykle by mal dozrieť jeden.
  5. Každý mesiac jeden folikul vplyvom hormónov dozreje a praskne. Pri prasknutí uvoľní vajíčko (=ovulácia), ktoré je následne chytené vajíčkovodom.
  6. Medzitým opäť vplyvom hormónov rastie sliznica maternice a pripravuje sa na uhniezdenie oplodneného vajíčka. A môžu nastať dve veci. Ak príde k oplodneniu, vajíčko sa usídli v sliznici. Ak nepríde k oplodneniu, vajíčko umiera a podlieha bunkovej smrti (neodchádza s menštruačnou krvou).
  7. Z prasknutého folikulu sa stane žlté teliesko, ktoré v prípade tehotenstva produkuje hormón na udržanie tehotenstva.
  8. Ak žena neotehotnie, žlté teliesko zhruba po 2 týždňoch zaniká a vplyvom poklesu ním produkovaných hormónov sa začne odlučovať sliznica, teda začneme menštruovať.
  9. Každý menštruačný cyklus (bez užívania hormonálnej antikoncepcie) je  v podstate príprava na tehotenstvo. Pri užívaní antikoncepcie sú tieto procesy vypnuté, k ovulácii nedochádza, a preto sa teda ani krvácanie nedá nazývať menštruáciou, nazývame ho pseudomenštruáciou.

Menštruačný kalendár. Papierový alebo elektronický?

Spôsobov, ako si zaznamenávať čas a priebeh mesiačikov, je nespočetne veľa a trúfam si povedať, že neexistuje jeden jediný správny. Každej žene totiž vyhovuje niečo iné.

Mám kamarátky, ktoré si všetko zaznamenávajú do papierových diárov. Dajú sa stiahnuť alebo vyrobiť aj špeciálne kalendáre, kde si stačí odškrtávať trvanie periódy. Vytlačte si napríklad do peňaženky ten náš!

A potom tu sú mnou ospevované aplikácie, ktoré od vás ale môžu chcieť niekedy aj viac informácií, ako ste možno ochotné poskytnúť. Ja s tým problém nemám. Keby som bola taká organizovaná ako moje kamarátky a stále nezabúdala na nedotknutý diár na dne batoha, možno by som si každý mesiac o svojej perióde písala básničky. Elektronický menštruačný kalendár ma ale nikdy nenechá zaspať na vavrínoch a je len na mne, či si prípadnú silu aj bolestivosť zaznamenám len do pamäte, alebo sa o tieto citlivé informácie podelím s aplikáciou.

Aplikácie, s ktorými máme v redakcii dobré skúsenosti:

  • Luna: Evidujete si do nej dátum trvania menštruácie, môžete pridať aj informácie o jej sile a ďalších sprievodných záležitostiach. Aplikácia celkom spoľahlivo podľa vášho cyklu predpovedá aj tie ďalšie. Blížiacu sa menštruáciu ohlási notifikáciou.
  • Menštruačný Kalendár Flo: Funguje podobne ako Luna, ale má rozšírenejšie možnosti zaznamenávania sprievodných prejavov menštruácie. Všetko si zaklikávate pomocou ikoniek. Obsahuje aj zdravotné rady, grafy minulých cyklov a prístup do aplikácie je chránený heslom. Dá sa tiež prepnúť do režimu tehotenstva.
  • Kalendár WomanLog: Klasické zaznamenávanie cyklu a predpoveď tých nasledujúcich – funguje celkom spoľahlivo. Rovnako ako pri predchádzajúcich môžete ukladať sprievodné symptómy a nastaviť si pripomienky (napríklad, že si máte zobrať antikoncepciu a podobne). Dáta sa tiež dajú zdieľať a synchronizovať s ďalšími zariadeniami.
  • Clue Period & Cycle Tracker: Má podobné funkcie ako predchádzajúce aplikácie, ale najlepšia je podľa jednej z našich kolegýň tá, že aj jej partner môže vo svojom telefóne cyklus svojej ženy sledovať, takže presne vie, kedy ju má doma očakávať s mäkkou dekou a tabličkou čokolády. Aplikácia je po anglicky.
  • Menštruačný kalendár: Jednoduchá aplikácia vo forme denníkového záznamu, kde si okrem cyklu môžete zaznamenať aj sprievodné symptómy, ako napríklad hlien či bolesti, alebo pohlavný styk. Notifikácie vás upozornia na blížiacu sa menštruáciu aj na počet dní meškania, ak sa menštruácia nedostavila načas. Aplikácia je po slovensky.
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články