Práve čítate

Psychologička Eliška Remešová radí, čo môžeme robiť v situácii, ktorú nemáme pod kontrolou

11856  
Zdieľať: 

Psychologička Eliška Remešová radí, čo môžeme robiť v situácii, ktorú nemáme pod kontrolou

Ešte sme sa len trošku nadýchli po doznievajúcom pandemickom období a do nášho života prichádza ďalšia nepredstaviteľná udalosť. Máme na to ešte silu? Unesie to naša krehká, roky skúšaná psychika? Psychoterapeutka Eliška Remešová sa s vami podelí o tipy, čo môžete pre seba a svojich blízkych urobiť, keď sa necítite vo forme.

2. 3. 2022 4 min. čítania Mgr. Eliška Remešová
Psychologička Eliška Remešová radí, čo môžeme robiť v situácii, ktorú nemáme pod kontrolou

Pre mnohých z nás neboli posledné roky jednoduché. Preto sa niet čomu diviť, že ďalšie zlé správy môžu vyvolávať ďalšie strachy a úzkosti. Nachádzame sa uprostred jednej z mnohých neprehľadných a neistých situácií, ktorá nás ako jednotlivca celkom presahuje. Neexistuje jednoduché riešenie, jednoznačný plán alebo nápad, ktorý nás z neistoty vyvedie. Pre väčšinu z nás tak nie je možné jednoducho mávnuť rukou a hodiť informácie, ktoré si k nám nachádzajú cestu, za hlavu.

Nie je generácia, ktorá by súčasnú situáciu neprežívala

Kým starším generáciám sa môžu vyjavovať rôzne nepríjemné alebo dokonca traumatické spomienky, pre mladších ľudí môže byť stretnutie s niečím, čo nikdy nezažili, paradoxne rovnako desivé a traumatizujúce. A čo potom deti, ktoré nerozumejú zložitému jazyku večerných správ, ale veľmi dobre z našich ustaraných tvárí a hlasov čítajú naše emócie?

Naučte sa spracovať situáciu, ktorú nemáte pod kontrolou

V prvom rade môže byť užitočné uvedomiť si, že ste sa nedobrovoľne dostali do úplne nečakanej a neprimeranej situácie, a tak aj vaše reakcie môžu byť prinajmenšom prekvapivé. Prirodzene.

Vplyvom šoku to môže byť strnutie, popretie situácie, ale aj zvýšená aktivita niečo robiť a byť nejakým spôsobom užitočný. Všetci sa teraz môžeme cítiť tak trochu zbytoční, frustrovaní, naštvaní, vydesení alebo dokonca otupení, a to má za následok akútny pocitu bezmocnosti.

U niekoho sa môžu objaviť ťažkosti so spánkom a sústredením, môžete cítiť dýchavičnosť alebo zvýšený srdcový tep. Aj to je prirodzená reakcia tela na akútne prežívaný stres.

6 tipov k zvládnutiu nepríjemných pocitov

Napriek tomu, že nijako nemôžete zastaviť alebo ovplyvniť, čo sa deje vo svete, môžete ovplyvniť svoj vlastný spôsob, ako na situácie, ktoré nemáte pod kontrolou, reagovať.

techniky na zvládnutí úzkosti a strachu1. Buďte k sebe a k svojim pocitom láskavý

Pozrite sa na svoje myšlienky a pripomínajte si, že na čokoľvek, čo cítite, máte nárok a že je to prirodzená súčasť vášho prežívania. Netrestajte sa za svoje pocity, nezaháňajte prichádzajúce myšlienky, ale naopak, skúste si ich viac všímať a ako láskavý skúsenejší priateľ si dovoľte povedať sami sebe „Je to v poriadku. To, čo cítiš, je naozajstné. A prejde to.

2. Zdieľajte s ostatnými

Zavolajte svojim blízkym, kamarátkam, mamine alebo dospievajúcej dcére, a spýtajte sa, ako sa majú, čo cítia a ako im je v posledných dňoch. Pýtajte sa aj na to, čo im pomáha cítiť sa lepšie, čo pekné prežili dnes alebo včera a na čo sa tešia zajtra. Podeľte sa o to, ako to máte vy, a dovoľte si povedať aj to, čoho sa obávate, čo vám naháňa hrôzu, aby ste si uľavili. A ak je to možné a ste si blízko, navštívte sa, objímte sa, držte sa pevne. Rovnako ako objímate svoje deti, keď plačú, lebo sa boja. Aj dospelí potrebujú cítiť ľudský dotyk, aby sa upokojili.

3. Urobte si záložný plán

Niektorí sa nedokážu len tak nečinne prizerať a potrebujú sa nejakým spôsobom mobilizovať. Je to pochopiteľné, pretože vlastná aktivita človeku umožňuje prekonávať pocit bezmocnosti a prináša úľavu, že aj on zo svojej pozície môže niečo urobiť. Prispieť na charitatívnu zbierku, zadovážiť potrebné veci alebo ich previezť na miesto tak môže byť užitočné nielen pre samotné obete konkrétnej krízy, ale aj pre vás samotných. Pre niekoho môže byť situácia taká ťaživá, že sa nemôže sústrediť na bežné fungovanie. V takomto prípade je veľmi užitočné pripraviť si plán, ktorý vám pomôže znížiť mieru úzkosti. Môže to byť aktualizácia zoznamu evakuačnej batožiny, alebo danie do poriadku rôznych osobných dokumentov a hesiel k rôznym účtom. Záložným plánom ale môže byť aj bežný zoznam úloh a aktivít, ktoré chcete urobiť v nasledujúcom týždni. Upratať domácnosť, vybaviť úrady alebo pretriediť šatník môže byť rutinná činnosť, ktorá vám zase dodá naspäť pocit kompetentnosti a uistí vás, že niektoré veci pod kontrolou máte a môžete tak ovplyvniť ich výsledok.

4. Skúste dychové cvičenie

Môžete využiť jednoduché cvičenie tzv. „Body skenu”, kedy sa usadíte pohodlne na stoličku a nohy opriete kolmo o zem. Začnite pri temene hlavy a centimeter po centimetri sa sústreďte na každú časť vášho tela, kým prídete k prstom na nohách. Všímajte si, kde v tele sa objavuje napätie, kde naopak uvoľnenie, prechádzajte každou časťou tela a venujte mu sústredenú pozornosť. Alebo môžete pracovať s vlastným sústredením. Pohodlne sa usaďte, sústreďte sa na nádych a výdych, až kým začnete vnímať pravidelnosť vášho dychu. Zatvorte oči a v mysli si vybavte akúkoľvek farbu. Otvorte oči a rozhliadnite sa okolo seba, aby ste identifikovali všetky predmety tejto farby. V prípade potreby môžete znovu zatvoriť oči a vybaviť si inú farbu. To vás upokojí a odvedie vašu pozornosť od negatívneho myslenia a obáv s ním spojených.

5. Informácie konzumujte v malých dávkach

Prvýkrát v histórii sa všetci stretávame s tým, že sledujeme rôzne udalosti vo svete takmer v priamom prenose. To na nás vyvíja veľký tlak neustále sledovať dianie, aby nám náhodou niečo neuniklo. Aj to je prirodzené správanie, ktoré každý niekedy v živote zažíva. Je preto dobré si vopred stanoviť, ako často a v akom množstve si budete informácie dávkovať. Niekomu to stačí raz denne, napríklad v rámci dopoludňajšej pauzy v práci, iný potrebuje prísun čerstvých informácií častejšie. V každom prípade nie je potrebné správy sledovať častejšie ako trikrát za deň a z overených zdrojov. Verte alebo nie, keby sa stalo čokoľvek pre nás celkom zásadné, informácia si nás nájde sama. Skúste preto radšej siahnuť po knihe, alebo počúvať vašu obľúbenú hudbu, ktorá vám pomôže sa naladiť na príjemnejšiu nôtu.

6. Rešpektujte rozdielnosti

V neposlednom rade je dôležité si uvedomiť, že ľudia reagujú na aktuálne udalosti rôznymi spôsobmi. Veľmi pravdepodobne je čokoľvek z toho celkom prirodzené. Keď sa ale objaví strach alebo úzkosť, ktorú sa vám nepodarí len tak zo seba striasť, vždy sa môžete obrátiť na odborníka, či už je to váš praktický lekár, psychoterapeut, krízový intervent, alebo napríklad telefonická linka dôvery alebo linka prvej psychickej pomoci.

Možno vám robia vrásky udalosti vo svete, možno nepríjemné situácie v osobnom živote. Najdôležitejšie je ale nenechať obavy, aby vás pohltili. Pamätajte si, že na to nie ste sami!

Eliška Remešová (psychologička, psychoterapeutka, lektorka)


Zameriava sa na prevenciu a osvetu v oblasti duševného zdravia ako u širokej verejnosti, tak aj vo firmách. V súkromnej praxi sa s klientmi venuje predovšetkým vzťahovým témam, popularizuje párovú terapiu a rozvíjanie partnerských zručností ako súčasť prevencie vo vzťahoch

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články