Podľa fotiek ste si asi všimli, že sme fotili v lete, ale nenechajte sa zmiasť. Suroviny na drinky zoženiete aj v posledný deň v roku. Hrozno odporúčam kúpiť vopred a dať ho zmraziť. Poslúži vám namiesto ľadu, lebo nezníži koncentráciu nápoja a navyše si na ňom môžete aj pochutnať. Sladové víno Condurango odporúčam uskladňovať v špajze. Pozitívne vplýva na trávenie a pomáha pri nechutenstve. A okrem toho chutí… Získať čerstvý tymian v zime možno bude problém, ale zároveň dôvod zmraziť si časť letnej úrody pre strýka Náhodu. V našom prípade pre strýka Silvestra. Skúste tymian nahradiť napríklad hladkolistým petržlenom. To by mohlo fungovať! No, varím z vody, teda z alkoholu… :-)
Malá rada na záver: Najlepším nápojom je aj tak voda, tak ňou nezabudnite náležite zapíjať popíjanie alkoholu. A okrem toho sa najedzte a veľa tancujte! Nech si silvestrovské zážitky pamätáte aj nasledujúci deň a s chuťou môžete vyraziť na novoročnú prechádzku. Tešíte sa na rok 2016? Tak nech vám vyjde!
Earl Grey Cider Snap
Suroviny:
1 štamprlík whisky alebo bourbonu
1 štamprlík silného čaju značky Earl Gray
3 štamprlíky cideru
šťava z polovice citróna
ľad
Postup:
Whisky, čaj a cider som pretrepala v termoske, pretože nemám šejker. (Termoska poslúžila dobre.) Pohár som spolovice naplnila ľadom a zaliala koktailom. Podľa chuti som pridala šťavu z citróna.
Borievkový gin tonik s tymianom
Suroviny:
1 štamprlík ginu
3 štamprlíky toniku
kúsok šalátovej uhorky
zopár bobuliek borievky
vetvička tymianu
ľad alebo zmrznuté bobule hrozna
Postup:
Do pohára dáme ľad alebo hrozno a zalejeme ginom a tonikom. Pridáme uhorku, jalovec a tymian. Podávame.
Moje sangria Condurango
Suroviny:
fľaša šampanského
2 − 3 štamprlíky sladového vína Condurango
kúsok čerstvého zázvoru
sezónne ovocie (broskyne, ananás, jahody, čerešne, jablká, slivky, hrozno, melón…)
1 citrón
1 limeta
zopár vetvičiek medovky alebo mäty
Postup:
Do veľkej misy dáme zázvor pokrájaný na tenké plátky a ovocie pokrájané na kocky. Lístky bylín obtrháme do misy a zalejeme šampanským. Pridáme Condurango a dochutíme šťavou z citróna a limety. Pohár som ozdobila listom viniča, plátkom citróna a čerstvou figou. Zmrznuté bobule hrozna poslúžia ako náhrada ľadu. Sangriu môžeme zriediť jemne perlivou vodou.