Práve čítate

Čo varím na jeseň, keď už nám tekvica „lezie aj ušami“

4589  
Zdieľať: 

Čo varím na jeseň, keď už nám tekvica „lezie aj ušami“

Tekvica je skoro synonymum pre jesenný čas, nezdá sa vám? Z televízie, časopisov aj blogov na nás mieria všakovaké tekvicové recepty. Ja mám tekvicu strašne rada, ale zase ju nemusím jesť s každým jedlom. Hlavne keď je na jeseň toľko iných sezónnych surovín na varenie, ktoré chutia skvelo.

29. 9. 2020 7 min. čítania Kateřina Jašková
Čo varím na jeseň, keď už nám tekvica „lezie aj ušami“

Každé ročné obdobie má svoje špecifické suroviny, ktoré ho charakterizujú. Na jar je to pre mňa medvedí cesnak a špargľa, v lete sa najviac teším z jahôd, marhúľ a sladučkých paradajok a jeseň so zimou patria koreňovej zelenine, hubám, kapuste –  a samozrejme tiež onej tekvici. Poďte sa inšpirovať k rozmanitému jesennému vareniu cez jednotlivé druhy surovín:

Jablká sa hodia aj k slaným jedlám

K jeseni jednoznačne patria jablká. Ako surovina na varenie sú úplne skvelé, pretože z jabĺčok sa dá vymyslieť veľa sladkých aj slaných receptov.

Verím, že všetci poznáte klasické spracovanie jabĺk do štrúdle, jablčného koláča alebo do grófkiných rezov. S jablkami sa dá ale čarovať aj inak. Môžete ich pridať najemno nastrúhané do ovsenej kaše či lievancového cesta alebo napríklad aj do bábovky či perníka. Upečený koláč je potom nádherne vláčny a v spojení so škoricou je chuťovo neodolateľný.

Z jabĺk môžete uvariť aj pyré, ktoré je vhodné pre malé deti, ale tiež sa často používa práve do koláčov a korpusov. Jablká sa zavárajú do kompótov, používajú sa do studených omáčok, tzv. chutney. Bez obáv ich môžete pridať aj do sviečkovej či paradajkovej omáčky alebo do zemiakového šalátu.

Čo s popadanými jabĺčkami?

Čo s popadanými jabĺčkami?

3 tradičné recepty, v ktorých využijete (nielen) jablká zo záhradky.

Prečítať článok

Hrušky

Hrušky určite, rovnako ako ja už od detstva, radíte medzi rýdzo jesenné suroviny. Sama si pamätám na sychravé počasie, kedy som behala po záhrade a pod hruškou bolo popadané ovocie…

Priznám sa, že na chuť tých domácich hrušiek nikdy nezabudnem. Boli žlté a také sladučké, že som ich najradšej jedla len tak. A aj keď to je tá najprirodzenejšia a najzdravšia forma spotreby ovocia, s hruškami sa toho dá veľa vymyslieť.

Osobne mám veľmi rada hruškový kompót, hruškové chutney, orechový koláč s hruškami alebo napríklad hruškový quiche so syrom feta. Hrušky sú totiž v spojení so slaným syrom typu feta alebo s plesňovým syrom typu gorgonzola či camembert úplne dokonalé. A keď ešte hrušky a syr skombinujete s lístkovým cestom, budete sa vážne zalizovať.

Toto ovocie sa samozrejme často využíva do rôznych dezertov – skúšali ste napríklad pošírované hrušky so zmrzlinou? Ak nie, máte čo doháňať. Skvelo sa ale hodí aj k mäsu, preto pridávam aj náš obľúbený recept na dusené bravčové s hruškami a smotanou.

Dusená bravčová panenka s hruškami a smotanou

Bravčové mäso a tepelne upravené hrušky idú spolu krásne dokopy, aj keď sa vám to na prvý pohľad možno nezdá. Vyskúšajte a sami uvidíte. :-) Z uvedených ingrediencií pripravíte 4 porcie.

Ingrediencie:

  • 500 g bravčovej panenky
  • 1 veľká cibuľa (155 g)
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 polievková lyžica repkového či slnečnicového oleja
  • 2 stredné hrušky (320 g)
  • 200 g krémovej smotany – 15 % tuku
  • 1 dcl bieleho suchého vína
  • 1 dcl bieleho hroznového muštu
  • Soľ a čerstvo mleté čierne korenie

Postup:

  1. Mäso umyte, osušte a očistite. Očistené mäso nakrájajte na plátky a z oboch strán osoľte a okoreňte.
  2. Očistite cibuľu a cesnak a oboje nakrájajte nadrobno. Hrušky umyte, vykrojte jadrovník a nakrájajte na osminky.
  3. V hlbšej panvici rozohrejte olej a orestujte na ňom cibuľu a cesnak.
  4. Do panvice pridajte mäso a zatiahnite ho z oboch strán. Potom pridajte hrušky a podlejte ich vínom a hroznovým muštom.
  5. Zmiernite plameň a duste mäso s hruškami pod pokrievkou.
  6. Keď je mäso mäkké, prilejte smotanu a nechajte zredukovať, nech vznikne omáčka.

Bravčovú panenku s hruškami a smotanou si doma dávame najradšej s pečenými či popučenými zemiakmi alebo so zemiakovou kašou.

Slivky

Obdobie sliviek začína už koncom augusta, ale zasahuje až do jesene. Toto ovocie je u nás tradičnou surovinou, z ktorej sa nevaria len najrôznejšie jedlá, ale všetci určite poznáte aj spracovanie v podobe pálenky – slivovice.

Slivky sú skvelé v spojení s makom, takže niet divu, že sa taká kombinácia často používa vo forme koláčov a sladkých guliek. Tradične sa tiež spracovávajú na lekvár, ktorý nemusíte používať len na koláče, ale celoročne napríklad aj do omáčok.

Mojím obľúbeným spôsobom, ako slivky spracovať, je sušenie. Keď sušené slivky naplníte mandľou, zabalíte do slaniny a dáte upiecť do rúry, máte za niekoľko minút skvelé a chutné pohostenie pre návštevu. Slivky opäť veľmi ladia k mäsu, napríklad také údené so slivkovou omáčkou a zemiakovými lokšami je jednoducho geniálne.

Recept na slivkový lekvár

Recept na slivkový lekvár

Uchovajte si slivkovú úrodu vo forme lekváru a upečte z neho luxusné buchty.

Prečítať článok

Slivky sú veľmi zdravé a do nášho jedálnička by sme ich mali určite zaradiť, ak máme problém s trávením a zápchou.

Koreňová zelenina

Na jeseni a zime je veľká nevýhoda to, že pôda odpočíva, a tak sa po čerstvej zelenine trochu zľahne zem. Záchranu nám poskytuje zelenina, ktorá sa dá uchovávať dlhodobo, a to je práve tá koreňová. Môžete si pod ňou predstaviť napríklad zeler, mrkvu, petržlen, chren alebo cviklu.

Koreňová zelenina nemusí byť nudná. Naopak, dá sa z nej vymyslieť veľké množstvo kreatívnych variácií. Tradične sa predovšetkým mrkva, zeler a petržlen využívajú ako základ množstva omáčok a polievok. Zo zeleru a mrkvy ale tiež môžete pripraviť skvelú nátierku. Stačí tieto suroviny najemno nastrúhať, pridať tvaroh či čerstvý syr, trochu jogurtu alebo majonézy, osoliť a okoreniť a máte zdravú pochúťku na svete.

Ja z tejto zeleniny často pripravujem aj pyré, ktoré je skvelé k pečenému mäsu. Koreňová zelenina je tiež vhodná na pečenie a zapekanie. Skúšali ste napríklad pečenú zeleninu s bazalkovým či špenátovým pestom alebo ju zapiecť so smotanou a syrom? Ak nie, určite týmto jedlám dajte šancu.

Čo sa týka cvikly, tú odporúčam používať do zeleninových šalátov. Kombináciu s polníčkom či rukolou, kozím syrom, vlašskými orechmi a medovou zálievkou už určite poznáte.

Nechajte zeleninu kvasiť!

Nechajte zeleninu kvasiť!

Naučte sa pripravovať fermentovanú zeleninu, ktorá je nielen chutná, ale hlavne zdraviu prospešná.

Prečítať článok

Zemiaky

Zemiaky sú podľa mňa geniálnou surovinou. Stoja pár šupov a pritom sa dajú využiť na toľko spôsobov! Môžete ich variť, piecť, smažiť…

Môžu sa použiť do šalátu, do polievky, ale aj do chlebového cesta či do múčnikov. Môžete robiť zemiakové gnocchi, šišky, guľky, pyré, placky. Tiež sa dajú zapekať. So zeleninou, s mäsom alebo len so smotanou a syrom – tzv. gratinované zemiaky. Dá sa toho s nimi vymyslieť veľa a vždy vás príjemne prekvapia. Nie náhodou sú zemiaky mojou najobľúbenejšou prílohou.

Ako môžete v kuchyni čarovať so zemiakmi?

Ako môžete v kuchyni čarovať so zemiakmi?

5 variantov, ako môžete v kuchyni čarovať so zemiakmi

Prečítať článok

Kapuste a kel

Ďalšou jesennou surovinou je nepochybne kapusta, ale tiež kel, aj ten kučeravý. Kapusta je podľa mňa dosť opomínanou zeleninou, pritom je taká skvelá!

Najtradičnejšia úprava je dusená kapusta a je to skvelý doplnok k pečenému mäsu. Ja osobne mám ale veľmi rada kapustu v šalátoch, strúham ju nahrubo do všemožných šalátových variácií a tiež do tzv. bowl – obložených mís. Tieto misky jem na obed či večeru a často obsahujú ryžu, kuskus alebo bulgur, kopec rôznej zeleniny a napríklad aj nakrájanej kapusty a ako bielkovinu používam trhané mäso, vajce alebo syr. K tomu nejaká dobrá jogurtová zálievka a zdravé jedlo je na svete.

Čo sa týka kelu alebo kučeravého kelu – skúšali ste už kelový krém, závitky či karbonátky a z kučeravého kelu pesto či chipsy?

Coleslaw z červenej kapusty

Z červenej kapusty rada pripravujem trochu iný coleslaw a pridávam naň aj recept. Oproti klasickému sa líši nielen farbou, ale napríklad aj pridanou kukuricou. Z uvedených ingrediencií pripravíte 4 porcie.

Ingrediencie:

  • 500 g červenej kapusty
  • 1 stredná cibuľa
  • 70 g sterilizovanej kukurice
  • Šťava z 1 limetky
  • 40 g majonézy
  • 40 g jogurtu
  • 3 g dijonskej horčice
  • 7 g práškového cukru
  • Soľ a čerstvo mleté čierne korenie
  • Čerstvá petržlenová vňať či list kučeravého kelu

Postup:

  1. Kapustu umyte, a buď ju nakrájajte veľmi najemno alebo nastrúhajte na hrubej časti strúhadla.
  2. Cibuľu očistite a nakrájajte nadrobno. Pridajte ku kapuste.
  3. Teraz pridajte limetkovú šťavu, majonézu, jogurt, horčicu, cukor, soľ a čierne korenie podľa chuti a premiešajte.
  4. Nakoniec pridajte kukuricu a nadrobno nasekanú petržlenovú vňať alebo kučeravý kel.
  5. Servírujte vychladený. Šalát je skvelý k mäsu či rybe.

Huby

Ich sezóna síce začína už približne v auguste, ale aj v septembri ich môžete zbierať v hojnom počte. Ak máte túto potravinu radi, určite ju využite, ako najviac môžete.

A ak tohto lesného pokladu nazbierate naozaj veľké množstvo, nezabudnite si ich nasušiť. Oceníte to po celý rok. Z húb sa dajú pripravovať omáčky, hubové guľky, karbonátky, môžete ich pridávať k zmesiam na cestoviny, skvelé je aj hubové risotto.

Ako nájsť huby a netradične ich pripraviť

Ako nájsť huby a netradične ich pripraviť

Tipy na hubárske aplikácie a recept na hubový burger bez mäsa

Prečítať článok

Bedle môžete vyprážať ako rezne, praženica je tiež veľká pochúťka. Huby sa dajú namarinovať a naložiť s octom, dajú sa pridať pod mäso a tiež nimi obohatiť kadejakú polievku. Napríklad taká zemiaková alebo česká kulajda, tam sú huby naozaj nutnosťou. A ja mám pre vás recept na skvelý jesenný hubový krém. Verím, že vám bude chutiť rovnako ako nám doma.

Smotanový hubový krém s pestom z kučeravého kelu

Bez hubového krému by to nebola tá pravá jeseň. Ja ho ešte rada dopĺňam o pesto z kučeravého kelu – určite túto kombináciu vyskúšajte. Recept na pesto nájdete o kúsok nižšie. Z uvedených ingrediencií na hubový krém pripravíte 6 porcií.

houbový krém

Ingrediencie:

  • 1 stredná cibuľa
  • 500 g šampiňónov
  • 15 g sušených húb – zmes hríbikov
  • 1 polievková lyžica masla
  • 1 polievková lyžica olivového oleja
  • 1,5 l kuracieho alebo hovädzieho vývaru
  • Šťava z polovice citróna
  • Soľ, rasca a čerstvo namleté čierne korenie
  • 150 g smotany krémovej či na šľahanie

Postup:

  1. Sušené huby namočte do vlažnej vody, cibuľu očistite a nakrájajte nadrobno.
  2. Šampiňóny umyte, očistite a nakrájajte na plátky.
  3. V strednom hrnci rozohrejte maslo spolu s olejom a orestujte na ňom cibuľu. Potom pridajte šampiňóny a potom aj hríbiky.
  4. Podlejte vývarom, pridajte soľ, rascu podľa chuti a čierne korenie a nechajte dusiť. Keď sú šampiňóny mäkké, rozmixujte všetko dohladka.
  5. K rozmixovanej polievke prilejte smotanu a prevarte. Nakoniec dochuťte citrónovou šťavou a pripravte si pesto.
  1. K rozmixované polévce přilijte smetanu a provařte. Nakonec dochuťte citrónovou šťávou a připravte si pesto.

Pesto z kučeravého kelu

Zdá sa mi, že veľa ľudí z môjho okolia vôbec nevie, ako taký kučeravý kel v kuchyni využiť. Pesto je podľa mňa taký univerzálny spôsob, ktorý sa hodí k množstvu ďalších pokrmov. Napríklad k vyššie spomínanému hubovému krému. :-)

kadeřávek

Ingrediencie:

  • 60 g kučeravého kelu
  • 40 g olivového oleja
  • 20 g mandlí
  • 30 g syra parmezánového typu
  • Polovica strúčika cesnaku
  • Kôra z 1 citróna

Postup:

  • Všetko dajte do mixéru a rozmixujte. Nemusí to byť úplne dohladka. Je fajn cítiť štruktúru pesta.
  • Krém podávajte s pestom a krutónmi.

Dúfam, že sa vám moje tipy na to, ako spracovať jesenné ovocie a zeleninu, páčia a možno vďaka nim ochutnáte túto jeseň oveľa viac rozmanitých jedál.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články