Práve čítate

Píšem si k tebe: Tomáš, IT, Hriešny tanec alebo Ako som skúsila speed dating

2560  
Zdieľať: 

Píšem si k tebe: Tomáš, IT, Hriešny tanec alebo Ako som skúsila speed dating

Ani za 12 rokov randenia som si nezvykla na nervóznu energiu prvých stretnutí. Neviem vám preto povedať, ako mi napadlo ísť na speed dating, absolvovať 9 päťminútových rande naraz a ešte za to zaplatiť. Môžem vám ale povedať, ako to dopadlo.

5. 2. 2022 5 min. čítania Lucie Mládková
Píšem si k tebe: Tomáš, IT, Hriešny tanec alebo Ako som skúsila speed dating

Prečo som vlastne do toho išla

Keď som mala 17, spýtal sa ma tatino pri nedeľňajšom obede „Lucie, prečo ešte nemáš chlapca, veď ty nie si vyslovene škaredá!“

O 11 rokov neskôr som ešte stále bez chlapca a aj keď pravidelne používam hydratačné krémy, obávam sa, že s krásou to už tiež lepšie nebude. Pridajte k tomu časovo náročnú prácu a pandémiu a nádeje na zoznámenie nijako nerastú. Preto som v minulosti skúsila online zoznamky a prekvapivo aj celkom úspešne! V poslednom čase ma ale Tinder omrzel a chcelo to pohnúť mojím osobným životom nejakou novou formou. Takže hurá na Google a za 10 minút som už platila vstupné na speed dating.

Moja filozofia bola „čo strašné sa môže stať?“. Aj keby som neodišla so životným partnerom, pravdepodobne odídem aspoň s vtipnou historkou. Kým ja som neočakávala nič, moje okolie malo veľa názorov a predstáv. Tie vychádzali väčšinou z amerických romantických komédií a nie, naozaj sa nenaplnili. Ak ste teda o speed datingu doteraz mali obrázok tiež len z filmov ako Hitch a 40 rokov panic, dovoľte, aby som ho trochu nabúrala.

Koľko to stojí a ako to prebieha?

  • Cena večera sa pohybuje medzi 15 a 40 €. Niekedy je v cene aj welcome drink. Speed dating už dnes môžete absolvovať aj online, tam je cena mierne nižšia, 12 €.
  • Prebieha v malých skupinách do 20 ľudí.
  • Niektoré agentúry ponúkajú aj tematické večery, napríklad s ochutnávkou zmrzliny.
  • Svoju skupinu si vyberiete podľa veku, niekedy ponúkajú aj skupiny podľa spoločných záujmov.
  • Kontakty vám agentúra vymení iba v prípade vzájomných sympatií.

Zdá sa mi, že speed dating je super pre všetkých, ktorí sú už tak trochu znudení randením. Okrem toho mám pocit, že na tieto akcie chodia hlavne tí, ktorí naozaj hľadajú vzťah a nie iba nezáväzné schôdzky.

Čože, aký dress code?

Prípravy prebiehali štandardne trojdenným prehrabovaním v skrini a hľadaním toho pravého outfitu. Potom ale prišla pripomienka k udalosti e-mailom, doplnená o prezentáciu s odporúčaným dress codom.

Trochu som sa zľakla, pretože pripomínal, že sa máme učesať a použiť deodorant, veci, ktoré by som u svojho partnera rada považovala za automatické. Dress code som chcela ignorovať, pretože absolútne nezodpovedal mojej predstave, nakoniec som ale decentne podľahla tlaku a predsa len si zobrala spoločenské nohavice.

V deň D sme do kaviarne mali doraziť o 15 minút skôr. Aj tak už ale bola miestnosť plná. Väčšina mužov zjavne využila odporúčanie z e-mailu, ženy to zobrali trochu voľnejšie, ale aj tak to vyzeralo trochu ako vo foyer divadla. Za chvíľu nás usadili a po krátkom zopakovaní pravidiel začala prvá päťminútovka.

3…2…1… konverzujte!

Funguje to jednoducho. Organizátori každému už vopred pridelili prezývku, u nás to bolo podľa písmen, takže som skončila ako Déčko. No, lepšie ako by sme boli napríklad Kravička a Oslík.

speed dating

Každý dostal na začiatku zložku s dvomi papiermi – prvý bol na poznámky o partneroch a druhý fungoval ako akási výsledková listina, kde sme mali označiť tých, s ktorými si chceme vymeniť kontakty. Prekvapila ma možnosť označiť Zoznámenie, Kamarátstvo, alebo Šport. Keby som chcela s niekým chodiť bicyklovať, asi by som kvôli tomu neplatila desiatky eur za zoznamku, ale dobre.

Kým ženy sedia pri stolíkoch, muži sa striedajú v smere hodinových ručičiek po piatich minútach, ktoré moderátor odzvoní na zvonček. Jednotlivé rozhovory utekali šialene rýchlo, takže mi došlo, že sa nesmiem ostýchať a musím si písať poznámky. Inak by som už pri treťom nápadníkovi zabudla, ako sa volal prvý.

Lucie, 28, nemá rada Spidermana a občas pije alkohol

Čo všetkých mojich priateľov zaujímalo najviac? Akých ľudí som tam stretla!

láska ze speed datingu

Asi sa nedá generalizovať, ale moja jediná skúsenosť bola viac ako zaujímavá. Zoznámila som sa s 9 mužmi, 5 pracovalo v IT, asi 3 mi boli sympatickí, dvaja boli expati a len jeden ma rozosmial. Niekoľko z nich priznalo, že nie sú na speed datingu prvýkrát a bolo to na nich vidieť. Vystupovali sebavedomejšie, už vedeli, na čo sa pýtať a konverzácia s nimi odsýpala rýchlejšie, takže sme sa stihli porozprávať aj o iných témach ako “koľko máš rokov, čo robíš a aký je tvoj obľúbený film”.

Objavil sa ale aj jeden trochu bizarný mladík, ktorý sa na mňa ani priamo nepozrel a 5 minút ma bombardoval otázkami. K slovu som sa dostala iba vtedy, keď som zmätene a neochotne odpovedala na všetky otázky. Od mojich zlozvykov cez sexuálne preferencie až po (ne)obľubu superhrdinovských filmov. Rada by som povedala, že si vymýšľam, ale fakt nie.

Do hodiny bolo po všetkom, urobila som dva krúžky a na moje veľké prekvapenie skoro všetci účastníci okamžite vyrazili domov. Najlepšie z celého večera som sa tak pobavila, keď sa na mňa obrátila slečna od vedľajšieho stolíka a spýtala sa „Tiež sa ťa pýtal na Spidermana?“

7× ma zvolili Popoluškou, ale môj princ Vysnívaný tam nebol

Veľké finále prišlo ešte v ten večer. Výsledková listina bola milostivá, pretože vám povie len o tých nápadníkoch, s ktorými boli sympatie vzájomné.

rande na speed datingu

Mne ale zvedavosť nedala, takže výmenou za recenziu som si nechala poslať svoje plné skóre, samozrejme anonymné. Z deviatich účastníkov som sa zapáčila siedmim a aj keď ja som o nich záujem nemala, urobila mi táto správa radosť a dodala sebavedomie.

Aj vďaka tomu by sa dalo povedať, že speed dating je skvelý tréning na randenie. Aj keď ja sa k nemu asi vracať nebudem, našla som na ňom aj veľa iných pozitív ako len pohladenie po egu. Človek si utriedi veľa myšlienok nielen o ideálnom partnerovi, ale hlavne o sebe, pretože musí rýchlo odpovedať. Nemala som veľa času si odpovede rozmyslieť, takže zo mňa vždy vyletela tá prvá, najúprimnejšia.

Super tiež je, že prostredie speed datingu je nové a tak trochu stresujúce pre všetkých, takže vy aj váš konverzačný partner máte rovnakú štartovaciu pozíciu. A hlavne máte aj rovnaký vytýčený cieľ. Na rozdiel od online zoznamiek typu Tinder totiž na speed dating chodia naozaj len ľudia, ktorí hľadajú dlhodobejší partnerský vzťah.

Áno a nakoniec som dostala aj jedno označenie Šport. Ťažko povedať, ako sa bude pán tváriť, keď mu poviem, že chodím trénovať balet.

Čo by som odporučila?

  • Veľmi sa nestresujte predpísaným oblečením. Nemá zmysel pchať sa do blúzky a kostýmu, ak normálne chodíte v džínsoch. Najlepšie je vybrať si niečo, v čom sa cítite pohodlne a zobrali by ste si na normálne romantické stretnutie vo dvojici.
  • Dorazte skôr. Budete mať čas sa poobzerať, uvoľniť a už dopredu sa pobaviť s ostatnými účastníkmi.
  • Dajte si pohárik. Jeden! Nervozita odpadne, ale myslite na to, že musíte pohotovo a rýchlo reagovať na partnera.
  • Robte si poznámky. Vyzerá to možno trochu čudne, ale naozaj sa vám budú hodiť.
  • Označujte len tých, ktorých skutočne chcete ešte stretnúť. Verte mi, že inštinkt vám napovie už za 5 minút. Nie je žiadna povinnosť odísť zo speed datingu s partnerom.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články