Práve čítate

Ako nosiť šperky, aby vynikli a nepôsobili lacno?

2998  
Zdieľať: 

Ako nosiť šperky, aby vynikli a nepôsobili lacno?

Aj keď mám šperkovnicu plnú až po okraj, všimla som si, že nie každý šperk sa hodí ku každému výstrihu. Tiež sa vám niekedy zdá, že k jednému topu obľúbený náhrdelník dokonale sedí, a s druhým to nejako nie je ono? Existujú jednoduché pravidlá, ktoré mi pomôžu rýchlo sa rozhodnúť, čo k čomu vybrať – a tiež aký náhrdelník si kúpiť, keď ho chcem nosiť s tým alebo tamtým.

23. 11. 2018 6 min. čítania Nela Hanáková
Ako nosiť šperky, aby vynikli a nepôsobili lacno?

Úplne na začiatku by som rada spomenula, že každý štýl má niečo do seba a pokiaľ si za svojimi kombináciami stojíte a cítite sa v nich dobre, som všetkými desiatimi za.

Vo všeobecnosti sa ale dá párovať podľa dvoch jednoduchých pravidiel.  Po prvé – náhrdelník by  mal kopírovať tvar výstrihu alebo ho dopĺňať – ostré k ostrým, oblé k oblým.  Po druhé –  je dôležité, aby sa šperk vo výstrihu nestrácal. Buď by mal ležať len na pokožke, alebo spájať dekolt a látku. Čím väčšia plocha len látky alebo len pokožky, tým si môžeme dovoliť väčší a zaujímavejší náhrdelník.

Tvar nie je štýl

Kým sa vrhnem na samotné tvary výstrihov, chcem sa s vami podeliť o tip, ktorý vám pomôže rýchlejšie sa zorientovať v najrôznejších štýloch náhrdelníkov a nájsť si ten svoj. Na módnom blogu slovenskej stylistky Beaty nájdete krásneho sprievodcu výberom šperkov podľa štýlu obliekania.

Na fotkách pri tomto článku nájdete šperky, ktoré ponúka moja šperkovnica a aktuálnu kolekciu Tchiba (tie spoznáte podľa označenia), ale rovnaké pravidlá môžete uplatniť aj pokiaľ nosíte napr. etno štýl, romantický štýl a podobne.

Top, ktorý smeruje za ramená

Takýto top opticky vytvára trojuholník, a preto vyzerá dobre, keď ho vyvážite opačným tvarom, pomyselným trojuholníkom postaveným na špičku. K strohému štýlu vršku sa potom hodí podobne strohý šperk. Páči sa vám to ? Mne veľmi.

Výstrih-nevýstrih

Najčastejšie sa u mňa v skrini objavuje klasický tričkový výstrih. Taký ten nie veľmi hlboký, ale zase nie tak úplne ku krku. Jednoducho zlatá stredná cesta. Dlho som váhala nad tým, aký šperk je vlastne k tomuto typu výstrihu ten pravý. Dlhé náhrdelníky mi prišli nezaujímavé a čudne sa strácali pod prsiami a naopak prívesky na krátkej retiazke zaliezali za lem topu. Víťazom sa nakoniec stali náhrdelníky strednej dĺžky, ktoré majú hlavnú časť viditeľnú až na látke a opticky tak nezaťažujú krk.

Lodička

Topov s lodičkovým výstrihom v skrini veľa nemám, pretože sa v nich veľmi necítim. Preto som sa rozhodla ich oživiť niektorým z náhrdelníkov. Najviac sa mi páči v kombinácii s jemným polodlhým náhrdelníkom, ktorý prekryje aj látku. Vrstvenie poznám iba pri oblečení a naozaj ma prekvapilo, ako jednoducho sa dá vrstviť aj pri náhrdelníkoch. A k lodičkovému výstrihu sa hodí skvelo.

Veľký okrúhly výstrih

Najjednoduchšie rozhodovanie, aký šperk vybrať, som mala pri okrúhlom výstrihu. Tu to snáď ani inak nejde. Zaoblený náhrdelník pekne obkreslí celú líniu výstrihu a orámuje krk. Pri tomto výstrihu by sa opäť dalo použiť vrstvenie (časť šperku na pokožke, časť už na látke), ktoré by celý outfit ešte viac ozvláštnilo.

 

Výstrih do V

Pri výstrihu do véčka je to rovnaké ako pri okrúhlom výstrihu. Aj tu je treba dávať si pozor na líniu topu tak, aby sa tvary „neprekrikovali“, ale ladili: k véčku teda najlepšie sedí náhrdelník, ktorý tiež vytvára pomyselné véčko. Na rozdiel od okrúhleho výstrihu som sa tu rozhodla použiť rôzne dlhé náhrdelníky, ale pekne bude vyzerať aj solitérny šperk.

Pokiaľ máte plnšie tvary, zvolila by som skôr kratší náhrdelník, ktorý nebude zvláštne visieť dole z poprsia. Kratšie náhrdelníky sú praktickejšou voľbou pre všetkých, ktorí sa nechcú nechať rozptyľovať celý deň sa pohybujúcimi predmetmi na krku.

Prečítajte si tiež: Ako sa starať o bižutériu aj drahé šperky, aby stále boli ako nové?

Veľmi hlboký výstrih do V

Topy s naozaj hlbokým výstrihom nosím len veľmi zrieka a hlavne na slávnostné príležitosti, kde nepôsobia nevhodne. Podobný výstrih môžete buď nechať bez šperku a sústrediť sa skôr na podlhovasté náušnice, alebo si vybrať náhrdelník, ktorý kopíruje líniu výstrihu – teda nejaký z tých dlhších. Radšej vynechajte okrúhle náhrdelníky, ktoré s véčkovým výstrihom vytvoria čudný trojuholník a rozbíjajú tak celý outfit. Pri tomto výstrihu sa však neviem rozhodnúť, či je náhrdelník vôbec treba. Čo na to hovoríte?

Hranatejší výstrih

Hranatý výstrih nie je tak úplne častý. Ja osobne mám v skrini len jednu takúto blúzku. Premýšľala som, aký náhrdelník vybrať tak, aby dekolt nebol veľmi preplácaný a tvary sa nemiešali dokopy. Nakoniec som skončila pri geometrických tvaroch, ktoré sa s líniou výstrihu nijako nebijú a navyše sú tým prvým bodom, ktorý si okolie všimne.

Košeľa s rozhalenkou

Rozopnutá košeľa, to je niečo pre mňa. Naozaj ju rada vytiahnem – prakticky kamkoľvek. Preto som ju nechcela kombinovať s nejakými výraznými šperkami, a tak som zvolila jemnú retiazku s príveskom, ktorá celý vzhľad zjemní. Je lepšie, keď je taká krátka, aby už nezasahovala do látky, a zvažovala sa skôr do V, ktoré košeľa prirodzene vytvára.

Ale samotný golierik vytvára prirodzenú líniu okolo krku, a tak často, namiesto náhrdelníka, siahnem len po náušniciach, ktoré dodajú outfitu tú pomyselnú bodku.

Zapnutá košeľa

Nie je azda variabilnejší kúsok ako košeľa. A to sa mi na nej naozaj páči. Keď si ju zapnem a pridám masívnejší náhrdelník, frajersky prečnievajúci spod goliera, je zo mňa zrazu úplne iná osoba. Musím sa priznať, že som si na tento štýl musela chvíľku zvykať a dosť mi trvalo, kým som sa rozhodla zobrať si výrazný šperk k zapnutej košeli. Pokiaľ sa na to práve necítite, tak ho jednoducho vynechajte a dajte si napríklad náušnice.

Rolák

Rolák je pre mňa (hlavne teraz v zime) tiež srdcovka. Nikdy mi však nenapadlo, že by som si k nemu zobrala nejaký náhrdelník. A tak som ho vyskúšala s dlhšou retiazkou a voalá, celkom sa to hodí. Tu mám ale taký malý výkričník, pokiaľ rovnako ako ja máte o niečo väčšie poprsie, dlhý náhrdelník sa z času na čase zasekne na látke a nevkusne objíme poprsie. Pri vyberaní náhrdelníka stačí jednoduchý trik: keď ho posuniete cez prsia, musí byť kratší, takže ho „nepretiahnete“. Alebo zvoľte decentné náušnice. :-)

Top bez ramienok

Veľmi dlhý čas som si myslela, že k topu bez ramienok sa hodí azda každý náhrdelník. Nie je to tak. Len ženy, ktoré majú modelkovskú postavu, môžu zvoliť okrúhly náhrdelník, ktorý vyplní iba dekolt. Ja modelka nie som a tak mi viac pristane dlhý náhrdelník, ktorý prepojí outfit s krkom jemnou linkou a opticky pretiahne postavu. Čo sa mi však k topu bez ramienok páči zo všetkého najviac, sú výrazné náušnice. Celý outfit potom pôsobí viac nekonvenčne a veselšie.

Široké ramienka a rovný výstrih

Pretože začína plesová sezóna, pozerala som sa aj na menej tradičné výstrihy. Napríklad tento top s vykrojenými ramienkami, ktoré tvoria veľký hranatý výstrih s odhaleným dekoltom. K takýmto topom sa najviac hodia geometrické tvary a nemusíme sa obmedzovať ani vo veľkosti a materiáloch. Dôležité je, aby bola zachovaná pravidelnosť tvarov.

Top na jedno rameno

Oversize blúzok mám niekoľko a beriem ich skôr ako pohodlný outfit do kancelárie. Väčšinou v dňoch, kedy nemám veľmi náladu sa krášliť. To je trochu chyba. Zistila som, že k týmto blúzkam, ktoré voľne padajú dole cez jedno rameno, sa najviac hodí choker. Viem, že je to ostatných pár rokov skôr hit mladšej generácie, a tak som ho skúsila doplniť o niekoľko dlhších retiazok, ktoré tlmia priamu linku chokeru a dodajú na pôvabe.

Srdiečkový výstrih

Tento retro tvar mám rada hlavne na letných šatách. Kratšie rukávy mi nežne zahaľujú ramena a dodávajú dekoltu na dôležitosti. Preto nie je nutné zaplniť ho veľkým masívnym šperkom. Vybrala som jemné klasické perly, ktoré korešpondujú s týmto retro štýlom. Tiež by sa dal použiť výraznejší náhrdelník kopírujúci líniu výstrihu, ale len v prípade, že by ste doma našli šaty bez vzoru.

Vršky, ku ktorým sa šperk na krk nehodí

Úplne na záver mi zostalo pár blúzok, ku ktorým sa nehodil žiadny z mojich šperkov. Sú to hlavne topy, ktoré sú samy o sebe zvláštne a tak by sa s náhrdelníkom nezniesli. K týmto kúskom je lepšie zvoliť decentné náušnice alebo náramok.

Snáď vám tento môj malý sprievodca uľahčí výber toho správneho náhrdelníka a blúzky. Čo viete, možno pod stromčekom objavíte nejaký nový a už budete vedieť, s čím ho nakombinovať.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články