Práve čítate

6 tipov, aby bižutéria aj drahé šperky vyzerali stále ako nové

13486  
Zdieľať: 

6 tipov, aby bižutéria aj drahé šperky vyzerali stále ako nové

Vôbec ma neteší, že čím častejšie nosím svoj obľúbený šperk, tým horšie bude za chvíľu vyzerať – a to platí nielen pre bižutériu, ale aj ušľachtilé kovy. Dobrá správa je, že sa černenie, zelenanie alebo strata lesku dajú napraviť, a dokonca im aj predchádzať!

7. 7. 2018 4 min. čítania Dana Reinišová
6 tipov, aby bižutéria aj drahé šperky vyzerali stále ako nové

V prvom rade je potrebné chrániť šperky pred poškodením

Šperkom všeobecne nerobí dobre pot, vlhko, parfumy, deodoranty, kozmetické prípravky… Človek by skoro povedal, že im nerobí dobre nosenie. :-) To je svojím spôsobom pravda, a preto by sa šperky mali dávať ako posledné a skladať ako prvé. Aj tie, ktoré chcete nosiť celý život (snubný prsteň, retiazka s medailónikom,…), budú v lepšej kondícii, pokiaľ ich na noc odložíte a ráno zase nasadíte až po aplikácii kozmetických prípravkov.

Výnimkou sú perly, ktorým kontakt s pokožkou naopak prospieva, pretože zabraňuje ich vysychaniu. Tak ich občas prevetrajte, potrebujú „dýchať“.

Šperky mám rada na očiach, ale stojan dávam radšej do tmavšieho kúta

Asi to poznajú aj ostatné milovníčky šperkov: veľmi rada sa nimi kochám, aj keď ich práve nemám na sebe, a tak dávam prednosť stojančekom pred zatvorenými šperkovnicami.

Šperkom všetkých typov nerobí dobre priame slnečné svetlo, preto som si zvykla dávať stojan na šperky skôr do tmavšieho kúta. Skvelé sú tiež organizéry, ktoré skryjete do skrine.

Na kúpeľňu naopak radšej zabudnite. Vlhkosť sa veľmi nepáči ani drahým kovom, a pre bižutériu je vyslovene pohroma – tá potom zozelenie alebo hneď hrdzavie. Niektoré druhy korálikov zase môžu vďaka vlhkosti meniť farbu.

Najlepšia je prevencia: ošetrované šperky starnú pomalšie

Keď šperky ukladáte, hneď ich jemne vyčistite. Mne sa osvedčilo mať pri šperkovnici mäkkú flanelovú handričku a zložené kúsky ňou rýchlo pretrieť; je to iba pár sekúnd navyše. Perly by sa mali otierať kúskom látky namočeným iba vo vode.

Okrem toho by sa šperky mali raz za čas vyčistiť poriadne: mäkkou handričkou namočenou v jemnom čistiacom prostriedku. Zbavíte ich tak zaschnutých kvapiek parfumu alebo zvyškov potu. Neodporúčam používať kozmetické vreckovky, pretože šperky s kozmetickými prostriedkami reagujú. Čo je naopak vhodné, sú vrecúška napustené roztokom proti korózii, ktoré dostanete v zlatníctve alebo sa dajú objednať na internete (hľadajte „antitarnish bag“).

Drahé kovy najlepšie raz za rok zaneste do klenotníctva: vyčistia ich ultrazvukom, zahladia drobné škrabance na prsteňoch alebo možno opravia ošúchané uško náušníc. Vždy som si myslela, že je to drahé, ale kdeže: profesionálne čistenie stojí od 3 do 6 eur, opravy a leštenie stojí okolo 10 eur podľa veľkosti šperku a typu drahého kovu. Na strieborných šperkoch vám klenotník obnoví aj rhodiovanú vrstvu, ktorá zabraňuje černeniu, ale časom sa nosením „ošúpe“.

Čím to vyčistiť?

Bižutéria: Stratený lesk jej vráti roztok umývacieho prostriedku na riady a horúcej vody. Zmiešajte ich pol na pol a bižutériu nechajte namočenú asi hodinku.

Môžete použiť aj prostriedky na čistenie striebra, ale pozor na kamene, tie môžu ľahko zmeniť svoj povrch. Čistič striebra stojí 3 až 7 eur a kúpite ho v drogérii alebo v numizmatickej predajni.

Pokiaľ bižutéria zhrdzavie alebo zozelenie, je už bohužiaľ neskoro.

Striebro: Starý „domáci trik“ je naniesť na sčerneté striebro zubnú pastu s fluórom, nechať zaschnúť a potom vyleštiť jemnou zubnou kefkou. Tu ale pozor na mikrogranule v paste aj jemnosť kefky, aby ste si šperk nepoškrabali.

Pokiaľ je to šperk bez lepenia a nemá na sebe žiadne kamienky alebo perly, môžete mu dopriať domáci očistný kúpeľ. Potrebujete alobal, ihlu, či iný tenký ostrý predmet, jedno vrecúško prášku do pečiva a horúcu vodu. Na pruh alobalu vysypte celý prášok do pečiva a zabaľte do neho šperky. Balíček dajte do hrnčeka a zalejte horúcou vodou. Ihlou urobte do alobalu malé dierky. Potom sa už môžete kochať chemickou reakciou, kedy prášok do pečiva reaguje s horúcou vodou a čistí vaše striebro. Odporúčam nechať balíček reagovať cez noc a ráno šperky prepláchnuť studenou vodou.

Ostatné strieborné šperky radšej čistite špeciálnym prostriedkom na striebro alebo zaneste do zlatníctva.

Zlato: Stačí mydlo alebo akýkoľvek iný odmasťovací prostriedok a mäkká handrička. Na zlate sa ale občas robia modrasté až zelenkavé škvrny, ktoré sa čistia o niečo horšie. V tomto prípade by mala pomôcť trocha citrónovej šťavy na handričke. Ak je aj tá na ne krátka, zastavte sa v klenotníctve.

Perly: V prípade nehody s parfumom, lakom na vlasy apod. perly zľahka omyte v čistej vode, alebo vo vode s neutrálnym mydlom.

Šikovný tip, aby bižutéria vydržala pekná čo najdlhšie

Krásu šperkov z neušľachtilých kovov a sklenených „kamienkov“ predĺži bezfarebný lak na nechty. Prelakujte prstienok alebo náušnice hneď, ako si ich prinesiete domov. Zabránite tak oxidácii kovu pri nosení.

S farebným lakom som skúsila dať nový kabát šperkom, ktoré už ma prestali baviť. Na leto sa mi páčia neónové farby – zelená, oranžová, ružová. Pekne ale vyzerá aj jednoduchý biely lak. Položte bižutériu vodorovne na papierovú vreckovku a môžete sa pustiť do práce.

Kedy šperky nechať radšej doma?

Svoje obľúbené kúsky by som samozrejme najradšej nosila stále, ale pokiaľ chcem, aby vydržali pekné čo najdlhšie, dávam si ich dole:

  • na šport,
  • do sauny, bazénu alebo na kúpeľné procedúry,
  • pri záhradkárčení,
  • pred upratovaním.

Jednoducho vždy, keď im hrozí vlhkosť, veľa sa potím alebo by sa mohli ľahko odrieť.

Rovnako si tak dávam pozor, aby som na ne nestriekala parfum alebo lak na vlasy. Obidva prípravky na šperkoch urobia film, na ktorý sa potom lepí prach apod., čo potom len pridáva prácu s čistením. :-)

Tip na cesty: šperky baľte každý zvlášť

Viem, že hlavne u bižutérie to láka „nahádzať“ pár obľúbených kúskov do vrecka v taške alebo do taštičky s kozmetikou, ale to bohužiaľ dosť znižuje životnosť šperkov.

Pokiaľ sa o ne chcete pekne postarať, dajte každý zvlášť do malého látkového vrecka, bublinkovej alebo klasickej obálky, alebo ho zabaľte do jemného papiera. Ak máte v batožine dosť miesta, najlepšie sú pevné krabičky.

Dlhé náhrdelníky majú tendenciu sa do seba zamotávať. Určite to poznáte. :-) Základom je zabaliť ich každý samostatne. K tomu si ešte pomáham spinkami do vlasov. Keď so šperkami cestujete, sú na nezaplatenie.

Tip, ako predísť zamotaniu dlhého náhrdelníka

V poľných podmienkach skúste dodržať aspoň to, aby sa šperky pri cestovaní alebo prenášaní nestretli s inými predmetmi – môžu ich poškrabať. Vôbec najhoršia na prenášanie šperkov je kapsička na mince v peňaženke.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články