Práve čítate

Znovu otcom po štyridsiatke: Mladícku energiu som nahradil skúsenosťami starca a rozumom barmanov

1872  
Zdieľať: 

Znovu otcom po štyridsiatke: Mladícku energiu som nahradil skúsenosťami starca a rozumom barmanov

Když jsme se s mojí současnou ženou dali dohromady, asi jsme nepůsobili jako nejpravděpodobnější pár. Čtrnáctiletý věkový rozdíl mezi námi definoval, že rozhodně nejsme to, čemu běžná společnost nebo většina babiček říká „perspektivní vztah“. Ale vydrželo nám to, po čtyřech letech jsme se vzali a po dalších třech letech jsme rodičové dvou synů ve věku čtvrt a dva a čtvrt roku. 

14. 1. 2024 5 min. čítania Helena Suchá
Znovu otcom po štyridsiatke: Mladícku energiu som nahradil skúsenosťami starca a rozumom barmanov

Majúc k nim jedného skoro dvanásťročného syna z predchádzajúceho vzťahu, môžem porovnávať skúsenosti, ktoré som nabral ako otec v plnej sile pár rokov po tridsiatke, s tým, čo otcovstvo prináša v zrelom veku pomaly a neúprosne sa blížiacej paťdesiatky.

Roky samozrejme neoklameš. Vedomie, že keď bude môj najmladší syn maturovať, bude mi do dôchodku chýbať pár mesiacov, nie je práve najpovzbudivejšia vyhliadka. Tým skôr, že aj napriek svojmu neochvejnému optimizmu si nie som úplne istý, či predo mnou táto hranica nebude ešte utekať ako mrkva nesená na paličke pred oslíkom. Po tridsiatke bol človek na vrchole síl, dnes už energie trochu ubúda. Nakoniec aj preto, že tých detí je stále viac a viac. Problematiku dvoch malých detí v rodine najlepšie vystihol kamarát, ktorý konštatoval: „Keď máš dve deti, tak na teba vždy minimálne jedno zostane.“ A k tomu pridajte dvanásťročného, o ktorého sa síce nie je nutné nejako dramaticky starať, zároveň by ste mu ale chceli dopriať aj iné podnety ako Netflix a TikTok, ktoré preferuje.

Život vždy prináša neistotu a riziká. Je preto dobré k tejto problematike pristupovať racionálne, ale aj s dobrou vierou a nádejou, že nám život prinesie aj mnoho radosti, vzájomnej lásky a úžasných rodičovských zážitkov s našimi deťmi. – psychologička Jana Růžičková



tátou po čtyřicítce

Keď k nám prvýkrát prišiel po narodení najmladšieho syna v piatok poobede, sadli sme si na chvíľu všetci do obývačky, všade vládol pokoj a mier a ja som sebadojímavo premýšľal o tom, ako sa mi s tromi synmi a skvelou ženou ten život naozaj vydaril. Potom najmladší musel kakať, prostredný začal plakať a ten najstarší si pustil nejaké TikTokové video. Čas sa neuveriteľne natiahol aj zhustil. V jednej sekunde ubehlo nejakých päťdesiat hodín, ktoré sa zároveň neuveriteľne vliekli. Naraz bola nedeľa večer, najstarší odchádzal preč a ja som si vydesene uvedomil, že by som mal ísť zajtra do práce, pritom som bol úplne vyčerpaný snahou postarať sa všetkým doma o dostatok lásky, nejaký zábavný program a kus žvanca.

Ako som to začal zvládať?

Už som sa nejako naučil nahrádzať bojovnosť a dynamiku technikou a skúsenosťami, ako sa hovorí vo futbale. Mojím heslom je, že sa snažím byť taká domáca pokojná sila. Väčšinu bežných komplikácií starší otec už niekedy zažil, a ak nezažil, dokáže na ne reagovať väčšinou pokojne a rozvážne.



Keď mi napríklad žena počas poslednej cesty do pôrodnice (ktorú sme v rámci pokoja rodičky odložili možno až príliš) vysvetľovala zo zadného sedadla auta, že už v ruke cíti hlavičku, podradil som a pridal tak bravúrne, ako by som to pred rokmi určite nezvládol.

Americký neuropsychoanalytik Erik Erikson hovorí, že čím sme starší, tým sme komplexnejšími osobnosťami so zodpovedajúcimi hodnotovými rebríčkami a životnými skúsenosťami, ktoré nás formujú. Pokiaľ sa v tejto životnej etape muž stáva rodičom, môže dieťaťu odovzdať viac. Stane sa jeho učiteľom, radcom a láskavým sprievodcom životom. – psychologička Jana Růžičková

S rozvahou takisto vnímam všetkých tých radcov a našepkávačov, ktorí človeku rôznymi mučivými spôsobmi vysvetľujú, čím všetkým spôsobuje svojim potomkom traumu. Keď dáte robotom vyhľadávačov jediným klikom najavo, že máte malé dieťa, reklamy s ponukou knižných návodov správnej výchovy alebo influencerských rád o paleorodičovstve sa k vám len tak pohrnú. Je síce pozitívne, že niektoré z nich pochádzajú skutočne od ľudí, ktorí k tomu mají čo povedať!, ja si ale ako dospelý človek nechávam radiť od skutočne relevantných ľudí. Žiadni zelenáči z instáča ani self-help príručky, ale skutoční znalci života – barmani! Jeden môj obľúbený je ešte o pár rokov starší ako ja a deti už má dospelé. Raz som v nedeľu večer zasadol za jeho bar a trochu nahnevane popisoval historku, ako môj najstarší syn poobede trochu stávkoval. Vypočul si moje vzrušené rozprávanie a s pokojným úsmevom sa ma spýtal: „Ťa dokáže taký malý človek takto rozhodiť?“ Odvtedy na výbuchy všetkých emócií všetkých svojich detí pozerám s oveľa väčším pokojom a pochopením, o čo myslím tak nejako ide.

Aké sú výhody aj riziká rodičovstva v staršom veku


Podľa psychologičky Jany Růžičkovej patrí medzi benefity starších oteckov väčšia osobnostná zrelosť podmienená životnými skúsenosťami, určitý pozitívny odstup až nadhľad, životná múdrosť, komplexnejšie nastavenie osobných hodnôt a tolerancia k svojmu okoliu. Platí to však len v prípade, keď bol daný človek pozitívne formovaný, naplnil svoje životné potreby vrátane sebarealizácie.

Medzi osobnostné riziká rodičovstva starších oteckov môžeme zaradiť väčšiu protektivitu, teda tendenciu dieťa príliš ochraňovať, preberať negatívne scenáre, enormný strach o dieťa súvisiace s väčšou tendenciou kontroly zo strany rodiča. Ako zdravotné riziká uvádzajú štúdie genetické mutácie, súvisiace aj s rizikom psychických porúch či s poruchami autistického spektra. A nemôžeme vynechať ani riziko, že sa otcovia nedožijú úspechov svojich detí a narodenia vnúčat.

Na čo som kedysi nemal čas, si dnes užívam dvojnásobne

Všeobecne mám pocit, že to najlepšie, čo si na otcovstve v neskoršom veku užívam, je vedomie, kam to celé vedie. Že sa z tých dychtivých bľabotajúcich trpaslíkov, čo sa nadchnú alebo rozosmejú nad každou neobvyklou udalosťou, stanú puberťáci prilepení očami k mobilu, ktorí na návrh ľubovoľných aktivít reagujú hlbokým povzdychom a vyvrátením očí, rovnako ako sme to v tomto veku robili my našim rodičom. A podotýkam, že tieto vyvracače očí samozrejme nemilujeme nijako menej, ale čo si budeme hovoriť, občas to nie je tá najjednoduchšia úloha na svete. Pretože už pre nich nikdy nebudeme bohom ako pre tých mrňavých, už nikdy nebudú radostne tlieskať rukami a točiť sa dookola kvôli tomu, že ste nafúkli balónik.

A času je na deti v staršom veku predsa len viac. Po tridsiatke mal človek ešte občas nutkavú potrebu vidieť slobodných kamarátov, či už na koncertoch, alebo v krčmách slabšej úrovne. Dnes, keď sa otec malého dieťaťa na takýchto miestach náhodou ocitne, výrazne si rozmyslí, či si dávať viac ako tri pivá, o nejakých nebodaj pätnástich ani nehovoriac. Jednak je opica po štyridsiatke strašnejšia ako kedysi, jednak existencia vašich malých potomkov v rodinnej posteli dala zbohom sick dayom stráveným váľaním sa v posteli, sledovaním Nettflixu a pomalým popíjaním správne vychladenej vody z kyslých uhoriek.

A ešte jednu výhodu som chcel určite spomenúť. Je v tom samozrejme veľa ješitnosti, ale nechcem v tomto stĺpčeku klamať. Mať deti v staršom veku práve dosť často znamená mať ich s výrazne mladšou ženou. A čo si budeme hovoriť, predviesť sa s takouto v spoločnosti kamarátov vrstovníkov vašej ješitnosti určite pridá. Bohužiaľ sa ale ukázalo, že keď už niekedy náhodou vyrazím do spoločnosti, je to bez ženy, pretože niekto musí doma strážiť naše deti.

Rodičovstvo v neskoršom veku má vplyv na vitalitu rodičov. Ľudovo povedané – starší oteckovia aj mamičky vyzerajú mladšie. Pôsobia vitálnejšie, majú širšie pole záujmov a aktivít. Vysvetlením môže byť fakt, že musia držať krok so svojimi deťmi, ktoré ich nenechajú tak ľahko a rýchlo zostarnúť. – psychologička Jana Růžičková

Pre zdravé telo a pokojnú myseľ

Pre zdravé telo a pokojnú myseľ

Zvoľte si svoj športový štýl s pohodlnými kúskami z novej športovej kolekcie.

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články