Práve čítate

Škola mletia kávy: Ako nastaviť mlynček a iba pohľadom odhadnúť správnu hrubosť mletia

2171  
Zdieľať: 

Škola mletia kávy: Ako nastaviť mlynček a iba pohľadom odhadnúť správnu hrubosť mletia

Dobre nastavený mlynček je ako vstupenka do najlepšej kaviarne v meste. Vtip je ale v tom, že to dokážete aj doma. Stačí sa poriadne pozrieť.

12. 4. 2023 3 min. čítania Veronika Bednářová
Škola mletia kávy: Ako nastaviť mlynček a iba pohľadom odhadnúť správnu hrubosť mletia

Prečo záleží na hrubosti mletia kávy

Keď meliete kávové zrnká, je vždy potrebné nájsť zlatý stred. Ak hrubosť/jemnosť nesadne, spoľahlivo to spoznáte na farbe, chuti a trvaní extrakcie (alebo „lúhovaní“).

stupne hrubosti mleti kavy

* Pri príprave French pressu veľmi jemné mletie spôsobí, že sitko sa dá len sťažka stlačiť a káva je potom plná usadeniny. Príliš hrubé mletie zase spoznáte hlavne podľa svetlej farby nápoja a vodnatej chuti.

Mlynčeková dilema: Ručný, alebo elektrický?

Už vieme, akú neplechu dokáže napáchať nesprávne mletie zrniek – tak môžeme zamerať pozornosť na mlynčeky. V podstate máte na výber z dvoch možností:

  1. Buď sa vydáte pohodlnejšou cestou a kúpite si elektrický mlynček,
  2. alebo ste často na cestách, kde sa nechcete ochudobniť o SVOJU kávu, a tak si zadovážite ručný mlynček.
  3. A bonusová tretia možnosť: Sedí na vás z každého troška, preto máte oba (priznávam sa, je to môj prípad).

Kedysi som mala len ručný mlynček, lenže s mojou dennou spotrebou kávy som si koledovala o tenisový lakeť. Po nejakom čase som objavila, že na osičku ručného mlynčeka pasuje aku vŕtačka… ale to bolo také nemotorné. Priateľ sa na to už asi nemohol pozerať, a tak som ešte ten istý rok našla pod stromčekom mlynček elektrický. Ale ručný tým určite nezostal v zabudnutí, stal sa súčasťou výbavy nášho karavanu.

Dajte prednosť kameňom pred čepeľami

Ak sa obzeráte po novom mlynčeku, odporúčam vyberať z modelov s mlecími kameňmi. Tie namelú kávu pekne rovnomerne. Robia sa aj čepeľové mlynčeky, ktoré zrnká rozsekajú na malé kúsky. Tam ale nedosiahnete takú rovnomernosť, a navyše sa v nich káva prepaľuje.

Ručný mlynček

Je kompaktný, môžete si ho zobrať všade so sebou

− Zložitejšie sa nastavuje a mletie trvá dlhšie

Elektrický mlynček

Bleskovo melie a ľahko sa nastavuje

− Nie je to práve parťák na cesty

Ako spoznať správne namletú kávu

Všetky mlynčeky s mlecími kameňmi sa nastavujú „skrutkovačom“. Buď sa kamene približujú, alebo odďaľujú. A vám pokojne stačí len zrak (prípadne hmat), aby ste spoznali ideálnu hrubosť mletia. Najlepšie si to zapamätáte, keď textúru porovnáte s niečím známym. 

Sledujte:

Turek > hladká mouka

Espresso > polohrubá múka až hrubá múka

Moka kanvička > hrubá múka až cukor krupica

Filtrovaná káva > cukor kryštál

French press > hrubá soľ

Nastavenie mlynčeka pre pokročilých

Tí najväčší kávoví nadšenci hľadajú úplnú dokonalosť. Preto experimentujú s jemnými nuansami mletia. Neúnavne skúšajú, čo urobia s chuťou drobné odchýlky v hrubosti.

Melieme, melieme kávu… ale najskôr nastavujeme mlynček

Pri elektrickom mlynčeku je nastavovanie veľmi jednoduché. Obvykle len otáčate kolieskom a orientujete sa na vyznačenej stupnici mletia (dokonca sa to dá aj pri väčšine plnoautomatických kávovarov so zabudovaným mlynčekom – mrknite do násypky na zrnká). Zato nastavovanie ručného mlynčeka sa môže zdať ako oriešok. Obvykle sa robí zospodu. Po odskrutkovaní nádoby na namletú kávu narazíte na skrutku s matičkou, ktorú podľa potreby uťahujete a povoľujete

Elektrický mlynček:

  • Hrubosť vždy meníme vo chvíli, keď mlynček melie, alebo je prázdny (uistite sa ale, že medzi kameňmi nejaké zrnká nezostali).
  • Nastavenie zvoľte podľa vyznačenéj stupnice.
  • Pokiaľ predsa len máte čepeľový mlynček, nič nenastavujete. Požadovanú hrubosť dosiahnete dĺžkou kosenia zrniek.

Ručný mlynček:

  • Hrubosť upravujeme iba vtedy, keď je mlynček prázdny a ani medzi kameňmi nie je žiadne zrnko.
  • Začíname vždy od na doraz zovretých mlecích kameňov (ale s citom, nie je potrebné ich uťahovať extra silno).
  • Povoľujeme kamene a počítame, koľkokrát mechanizmus cvakne. Pri ručnom mlynčeku Tchibo nám to vyšlo takto:
      • 3 cvaknutí – turek
      • 4 až 6 cvaknutí – espresso
      • 8 cvaknutí – moka kanvička
      • 10 cvaknutí – filtrovaná káva
      • 12 až 14 cvaknutí – french press

Tak mletie už máme zmáknuté. :-) Ale dokonalá šálka kávy je o trošku komplexnejšou témou. Má na ňu vplyv veľa faktorov ako správna gramáž zrniek, teplota vody, čas extrakcie… ale nebojte sa, máme pre vás ťahák.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články