Práve čítate

Mokka kanvičku si so sebou beriem pokojne aj pod stan. Ako v nej pripravujem kávu a tipy na údržbu

4974  
Zdieľať: 

Mokka kanvičku si so sebou beriem pokojne aj pod stan. Ako v nej pripravujem kávu a tipy na údržbu

Kávu v mokka kanvičke si varila už moja babička, keď sme spolu cez prázdniny chodili na chatu. Vtedy mi to prišlo ako nejaké kúzlo. Čoskoro mi ale došlo, že tá nádherne voňavá šálka kávy z presláveného talianskeho vynálezu nevyžaduje znalosť mágie. A navyše sa príprava zaobíde bez elektriny. Babi to má premyslené!

16. 5. 2023 3 min. čítania Veronika Bednářová
Mokka kanvičku si so sebou beriem pokojne aj pod stan. Ako v nej pripravujem kávu a tipy na údržbu

Mokka kanvičke sa tiež hovorí bialettka (podľa firmy Bialetti), perkolátor, macchinetta, Italian coffee pot, kafetiera alebo koťogó. Určite vás bude zaujímať, akú kávu do nej vybrať. Šálka kávy z mokka kanvičky je na pol ceste medzi espressom a filtrom. Pri výbere zrniek tak môžete ísť ako po zmesi arabiky a robusty, tak po jednodruhovke. Záleží na tom, či máte radšej čokoládovejšiu (zmes), alebo ovocnejšiu chuť (jednodruhovka). V tomto ohľade mokka kanvička znesie pokojne aj trochu tmavšie praženie.

Ako meliem zrnká do mokka kanvičky?

Keďže extrakcia kávy prebieha pod miernym tlakom, je tomu potrebné prispôsobiť mletie zrniek.

Podľa kávovej terminológie je to niečo medzi jemným a stredným stupňom hrubosti. Pri skúške medzi prstami by namletá káva mala mať konzistenciu polohrubej múky. Perfektné nastavenie mlynčeka potom dolaďujem pocitovo:

  • Keď sa mi zdá káva príliš vodová a vystupuje príliš rýchlo, je nabudúce potrebné zrnká namlieť o trošku jemnejšie.
  • Keď je káva temne čierna, horkastá a vystupuje pomaly alebo skoro vôbec, je potrebné uvoľniť zovretie mlecích kameňov.

Moje tipy na prípravu kávy

Aby sa káva v mokka kanvičke podarila, myslím vždy na tieto najdôležitejšie veci:

  • Sitko na kávu vždy plním až po okraj.
  • Kávu ľahko sklepnem, povrch uhladím do roviny a očistím okraje sitka.
  • Káva sa do sitka nikdy netlačí.
  • Spodná nádoba kanvičky sa plní vodou tesne pod ventil.

Tieto body sú základom. Každá mokka kanvička má presne dané, koľko šálok si z nej pripravíte. Preto si pri kúpe dobre rozmyslite, či budete kávu popíjať skôr sami, alebo vás na to bude viac. Tiež zvážte, z akého materiálu by vaša kanvička mala byť. Ja by som odporučila hliníkovú klasiku. Je ľahunká, celkom pevná a Taliani tvrdia, že káva z nej chutí najlepšie.

Príprava kávy v mokka kanvičke

  1. Naplňte spodnú časť kanvičky až tesne pod ventil vodou (pre ešte lepšiu chuť vyskúšajte filtrovanú).
  2. Naplňte sitko namletou kávou, ľahko sklepnite, uhlaďte povrch do roviny a očistite okraje, aby pri príprave kávy neunikal tlak.
  3. Naplnené sitko vložte do spodnej časti kanvičky, nasaďte hornú časť a poriadne utiahnite. Ak by ste kanvičku zavreli len zľahka, mohla by sa vaša káva vplyvom tlaku preletieť po okolí.moka konvička návod
  4. Kanvičku položte na stredný plameň a s otvoreným vrchnákom sledujte, kedy začne káva stúpať.
  5. Keď sa z piestu začne hrnúť krémovitá pena, znížte plameň na minimum a ďalej sledujte, ako sa horná časť kanvičky pomaly plní kávou.
  6. Nastražte uši. Keď káva dosiahne zhruba 2/3 objemu hornej časti kanvičky a začne špecificky prskať a bublať, je na čase kanvičku odstaviť z plameňa.
  7. Potom ešte maličkú chvíľku počkajte… a nalievajte.

Keď do spodnej časti mokka kanvičky nalejete horúcu vodu, tak nielenže skrátite čas prípravy, ale tiež podporíte jemnejšiu chuť kávy. Je to tým, že namleté zrnká budete pariť o poznanie kratší čas. Čím dlhšie je káva vystavená horúcej až vriacej vode, tým je horkejšia.

O kanvičku je potrebné sa starať. Viete ako?

Mokka kanvička sa skladá z hornej a spodnej časti. Horná má vrchnák a dole filter s gumovým alebo silikónovým tesnením. Spodná je vybavená bezpečnostným ventilom a do jej hrdla sa vkladá filter.

Tesnenie z hornej časti mokka kanvičky z času na čas potrebuje generálku. Náhradný diel zoženiete napríklad v e-shopoch lokálnych pražiarní kávy. Vyberte si veľkosť podľa objemu vašej kanvičky. A ak si neviete rady, zájdite osobne do obchodu, kde vám radi poradia. Na záver pre vás mám ešte jeden, možno trochu prekvapivý, tip. Hliníkovú mokka kanvičku vnútri zbytočne nedrhnite. Hnedá kávová patina na vnútorných stranách kanvičky je podľa Talianov žiaduca. Vďaka nej je každá ďalšia šálka kávy lepšia a lepšia. Ušetrenú starostlivosť môžete raz za čas venovať odvápneniu spodnej časti kanvičky. Ja to robievam klasicky sódou a octom alebo citrónom.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články