Práve čítate

Sprievodca bezpečným opaľovaním

2882  
Zdieľať: 

Sprievodca bezpečným opaľovaním

Tešíte sa na leto, že konečne získate zvodnú karamelovú farbu? Radi necháte pokožku nechránenú opaľovacím krémom láskať slnečnými lúčmi? Už sa tešíte, až si s priateľmi budete hovoriť tú čarovnú vetu: „Hurá na pláž!“ My áno, ale pretože dlhé vystavovanie sa slnku má aj určité riziká, spýtali sme sa kožnej lekárky, ako sa bezpečne opaľovať.

3. 8. 2015 4 min. čítania Redakce
Sprievodca bezpečným opaľovaním

Na začiatok si však dovolíme pripomenúť teoretické základy. Slnečné žiarenie sa skladá z troch zložiek:  ultrafialových, viditeľných a infračervených lúčov. Na pokožku má vplyv iba ultrafialové žiarenie, ktoré sa delí na UVA, UVB a UVC. „UVC žiarenie sa plne absorbuje pri prechode cez atmosféru, UVB žiarenie nepreniká tak hlboko do pokožky a spôsobuje zhnednutie i spálenie pokožky. UVA žiarenie preniká do väčšej hĺbky a spôsobuje starnutie pokožky a prejavy slnečnej alergie. Zároveň sa však UVB žiarenie podieľa na tvorbe vitamínu D3 v koži, ktorý je pre jej správnu funkciu nevyhnutný. Dostatočná je však expozícia zhruba 1 hodinu týždenne,“ vysvetľuje dermatologička MUDr. Marcela Vydrová z ambulancie v Mladej Boleslavi.

Najmä v letných mesiacoch je preto ochrana pokožky pred slnečným žiarením nevyhnutná. Prílišné slnenie môže viesť nielen k spáleniu, ale aj ku vzniku zmien na koži a k zníženiu jej imunity, čo môžu vyústiť až v nádorové bujnenie. Stále častejšie dnes vznikajú aj alergie na slnko, a keď sa už raz objavia, spravidla sa vracajú. Okrem toho pokožka opaľovaním stráca pružnosť a časom pôsobí staro a unavene.

_DSC5194

Preto treba vedieť, ako sa správne chrániť pred slnkom. A nami oslovená expertka MUDr. Marcela Vydrová odporúča nasledovné:

1. Opaľovanie chce správny čas

Nevystavujte sa slnku medzi 11. a 15. hodinou, keď je intenzita slnečného žiarenia najvyššia.

2. Nebojte sa oblečenia

Používajte ochranné prostriedky – opaľovacie krémy a ochranný odev. Ale pozor – svetlé odevy poskytujú iba malú ochranu.

3. Deti nechajte v tieni

Deti do 3 rokov by sa nemali vôbec vystavovať slnku, a keď už na ňom sú, mali by používať ochranné prípravky s čo najvyšším faktorom. Poškodenie kože v detstve zvyšuje riziko vzniku nádorového bujnenia.

4. Osoby s citlivou pokožkou sa natrú minerálnym krémom

Deti a osoby s veľmi citlivou pleťou by mali používať krémy s minerálnymi filtrami. Minerálne filtre pôsobia iba na povrchu kože, nevstrebávajú sa. Predstavte si ich ako malinké zrkadlá, ktoré odrážajú UV žiarenie. Nevýhoda týchto prípravkov je, že na pokožke vytvárajú viac či menej viditeľný biely film a horšie sa rozotierajú.

opalovani mensi

5. Ostatní môžu používať krém s chemickým filtrom

Ostatní môžu používať ochranné krémy s chemickými filtrami. Chemické filtre prenikajú do rohovej vrstvy kože a UV žiarenie pohlcujú tak, aby nepoškodilo kožu. Niektoré krémy s chemickým filtrom sú dnes už vhodné aj na citlivú pokožku a dokážu pohltiť väčšie spektrum UV žiarenia. Môžete si vybrať ľubovoľnú formu prípravku. Častá býva aj kombinácia oboch filtrov v jednom prípravku.

6. Poznajte svoju pokožku

Ochranný faktor si vyberte podľa fototypu kože. Fototyp je v podstate určitou normou, ktorá predpovedá, ako veľmi je pokožka vystavená slnka náchylná  spáliť sa. Čím vyššie je číslo fototypu, tým je pokožka menej náchylná  spáliť sa. Keďže viete, že už po krátkom pobyte na slniečku celí sčerveniete, zrejme máte veľmi svetlú pokožku, ktorá nikdy nezhnedne, ste fototyp 1. Ak sa vám občas podarí aspoň máličko zhnednúť, ale častejšie červeniete, ste fototyp 2. Ak máte relatívne normálnu pleť, čo na slnku dobre hnedne, ale občas aj sčervenie, ste fototyp 3. A ak nikdy nesčerveniete, ste fototyp 4.

Prečo je to dôležité? Na ochranných krémoch je uvedený takzvaný ochranný faktor (alebo tiež faktor SPF), ktorý určuje práve mieru ochrany voči UVB žiareniu. Zjednodušene toto číslo znamená, koľkokrát sa predĺži doba, než  u daného fototypu dôjde k  sčervenaniu. Takže keď teda  sčerveniete po 30 minútach, krém s faktorom 10 by vás mal ochrániť maximálne 300 minút. U jednotlivých fototypov sa  doba sčervenania mení, preto je dôležité poznať reakciu svojej pokožky.

_DSC5207

7. A čo pri alergii na slnko?

Nezabúdajte na ochranu proti UVA žiareniu, hlavne ak trpíte tzv. slnečnou alergiou. UVA faktor musí byť podľa nových pravidiel aspoň vo výške 1/3 UVB faktora. Spoznáte to podľa krúžku okolo symbolu ochranného faktora. Niektorí výrobcovia uvádzajú aj presnú hodnotu tohto filtra, ktorá sa označuje PPD. Pre osoby trpiace solárnou dermatitídou sú vhodné prípravky s hodnotou PPD, ktorá sa najviac približuje hodnote ochranného filtra.

8. Natierajte sa pred pobytom na slnku

Pre správny účinok ochranného krému je zásadná jeho aplikácia. Natrite sa aspoň 30 minút pred vystavením pokožky slnku. Dvojakou aplikáciou krému znížite riziko, že ste niektoré miesto nenatreli. K miestam, na ktoré sa často zabúda, patria uši, priehlavky, podkolenia, lemy plaviek, cestička vo vlasoch… Na citlivé miesta či jazvy je vhodné použiť špeciálne tyčinky.

_DSC5252

9. Treba sa natrieťporiadne

Pri natieraní množstvom krému nešetrite! Na namazanie dospelého človeka treba cca 34 ml prípravku, t. j. na týždennej dovolenke jeden človek spotrebuje dve 300 ml balenia na telo a jedno 40 ml balenie na tvár. Pri nižšom množstve prípravku sa môže jeho ochranný faktor znížiť až o dve tretiny. Preto odporúčam používať prípravky s čo najvyššími faktormi.

10. Natierajte sa často

Nezabudnite aplikovať ochranné prípravky každé 3 hodiny. Ak sa utierate uterákom, treba sa natierať častejšie.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články