Práve čítate

Ako mať vždy sucho v topánkach

4405  
Zdieľať: 

Ako mať vždy sucho v topánkach

Pokoj a nohy v teple – a v topánkach za všetkých okolností sucho!

28. 8. 2019 2 min. čítania Redakce
Ako mať vždy sucho v topánkach

Mokro v topánkach, to je jedna z tých tienistých stránok jesene. Inšpirujte sa tipmi, ako s ním zatočiť!

Impregnujete správne?

  • Prvá impregnácia sprejom by mala prebehnúť nie 1×, ale ideálne hneď 3×. Nové topánky tak budú oveľa odolnejšie. Pri pravidelnej údržbe potom, samozrejme, stačí sprejovanie, ako ho poznáme.
  • Na premočenie je veľmi náchylný spoj medzi zvrškom topánky a podrážkou, neignorujte ho.
  • Aby sa sprej nedostal dovnútra a zároveň ste si neponičili oblečenie alebo si jednoducho nestriekali po rukách (nie je to nič príjemné), oblečte si dlhé upratovacie rukavice alebo obyčajné igelitové vrecko. Je v ňom horúco, ale tú chvíľku sa to dá vydržať.
  • Na hladkú kožu je najlepší vosk, ostatné kože a textil ocenia skôr sprej.

Kedy si vziať galoše? Sledujte počasie v reálnom čase, nielen večer predtým

Pamätáte sa, ako sme poctivo večer sedeli pred televízorom a čakali, až po správach príde počasie, aby sme vedeli, čo si vziať druhý deň na seba? A ako sme potom veľakrát boli nahnevaní (a premočení), keď miesto sľubovaného slniečka prišiel dážď?

Dnes môžete počasie sledovať presnejšie v reálnom čase a skontrolovať ho skôr, než ráno vyrazíte z domu. Na zrážky je výborná mobilná aplikácia Meteoradar alebo aplikácia a web ventusky.com alebo windy.com. Oboje sú po anglicky, ale tých niekoľko slov sa čoskoro naučíte. Dážď je rain a mraky sú clouds.

Pomerne presné predpovede po celej Európe poskytuje nórska aplikácia a web pôvodne určené pre jachtárov, yr.no. V Českej republike je ešte o niečo spoľahlivejší AladinKlara, oboje sú od rovnakého poskytovateľa, ale pracujú s rôznymi predpovednými modelmi.

Čo v prípade, ak ste ráno v gumákoch nevyrazili a teraz by ste si najradšej na svoje krásne, vode úplne neodolné topánky najradšej navliekli igelitové vrecká? Nerobte to, tie premoknú. :-) Ale napríklad v skrinke v práci môžete mať schované návleky pre prípad núdze.

A keď to nevyjde – nie je nad staré dobré noviny. Naopak, fénu sa vyhnite

Máme rok 2019 a z topánok stále zo všetkého najlepšie vytiahnu vlhkosť staré dobré noviny, ktoré zatiaľ žiadna technológia nevytlačila. :-) Meňte ich zhruba každé 2 – 3 hodiny a do druhého dňa by väčšina topánok mala byť suchá. Ak ich doma práve nemáte – skúste uterák.

Človeka to láka dať ich tiež čo najbližšie k zdroju tepla, ale pozor: lepidlo (všetky topánky, čo nie sú prešité, sú pravdepodobne lepené; a tie šité možno tiež) a guma (podrážky na prakticky všetkých moderných topánkach) sú dosť citlivé a aj keď sa priamo viditeľne nezničia, môže vám nabudúce do topánok natiecť ešte viac, pretože materiál niekde povolí. Tak ich dajte od kúrenia radšej kúsok ďalej.

Aby zmoknuté topánky zasa pekne voňali

… alebo aspoň prestali ne-voňať :-), môžete si vybrať z viacerých rôznych metód:

  • Noviny! Opäť. Okrem vlhkosti so sebou vezmú aj trocha nepríjemného odéru.
  • Špeciálne na tieto účely vytvorený sprej. Zoženiete ho v každej drogérii.
  • Suché použité vrecúška od čierneho čaju. Niekedy budú potrebné 2 – 3 na jednu topánku.
  • Rovnako tak do seba ne-vôňu nasaje jedlá sóda. Nesypte ju priamo do topánky, je lepšie použiť napr. košíček na muffiny.
  • Mydlo. Pomáha, keď je topánka zatuchnutá a potrebuje prevoňať.
  • Lieh (ideálne vo fľaštičke s rozprašovačom). Ten je pre zmenu vhodný, ak topánky dostávali dlhšie zabrať a prospeje im dezinfekcia.
  • Citrusové silice, či už z čerstvých šupiek, alebo na vatovom tampóniku nakvapkaný éterický olejček.

A to je naozaj celé. Mať sucho v topánkach nie je žiadna veda, stačí poznať pár základných vecí. Objavili ste pre seba niečo nové? Alebo máte tip, na ktorý sme zabudli?

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články