Kávovníky vyžadujú pre svoj rast špeciálny pomer vlhkosti vzduchu, dažďových zrážok, slnečného svitu a úrodnosti pôdy. Práve okolie juhomoravského mesta Lanžhot a slovenského Komárna dokonale spĺňa všetky podmienky. Spoločnosť Tchibo si na oboch miestach predminulý rok prenajala 20 hektárov pôdy na dobu pätnástich rokov.
Pre lokálny kávový svet aj ekonomiku môže pestovanie kávovníkov znamenať nové výzvy. Pestovanie kávy v našom vegetačnom pásme zároveň zaručuje európskym spotrebiteľom dodržiavanie zásad fairtrade − teda aby zamestnanci na plantáži mali zaručené spravodlivé pracovné podmienky.
Eva Kotýnková, Corporate Communication Manager spoločnosti Tchibo Praha, spol. s r.o., k tomu uviedla: „Množstvo vypestovaných kávových čerešní na plantážach na Morave a na Slovensku je miniatúrnym zlomkom celkovej svetovej produkcie kávy značky Tchibo. Tohtoročný zber a pravdepodobne ani ten nadchádzajúci nebude určený k predaju koncovým zákazníkom. Tchibo uvažuje maximálne o riadenom testovaní a degustovaní kávy v niektorých zo svojich vybraných pobočiek. Či to bude u nás, alebo v Nemecku, nedokážeme v túto chvíľu povedať.“
Redakcia TchiboBlogu sa v najbližších dňoch vydá na obe plantáže a prinesie detailnú reportáž priamo z miesta činu.