Práve čítate

Narodeninová torta v tvare číslic, na ktorú nepotrebujete formu. Upečte linecký „number cake“!

8293  
Zdieľať: 

Narodeninová torta v tvare číslic, na ktorú nepotrebujete formu. Upečte linecký „number cake“!

Narodeninová torta v tvare číslic, na ktorú nepotrebujete formu, trené cesto ani dlhé hodiny času stráveného v kuchyni.

24. 4. 2021 3 min. čítania Romana Böhmová
Narodeninová torta v tvare číslic, na ktorú nepotrebujete formu. Upečte linecký „number cake“!

Tortu v tvare číslic, takzvaný Number Cake, určite nevidíte prvýkrát. :-) Jej obľuba stále rastie a verím tomu, že ju doma zvládnete aj vy. A nebojte sa, nepotrebujete si na jej prípravu kupovať žiadne formy na pečenie ani iné kuchynské pomôcky. Všetko hravo zvládnete s pomocou obyčajného kuchynského noža. A to je na tejto torte podľa mňa jedna z najväčších výhod!

Torta, ktorá nie je klasickou tortou

Number Cake sa veľmi často pripravuje z krehkého cesta, my si ho ale spolu upečieme z cesta lineckého.

Tým, že sa nepripravuje z treného cesta liateho do formy, býva často ľahším variantom pre tých, čo si na klasické torty z nejakého dôvodu netrúfajú.

A viete, čo ma na tejto torte baví úplne najviac? Jej variabilita. Môžete si ju ozdobiť úplne akokoľvek. Navyše nemusíte pripravovať iba čísla, ale pokojne aj písmená alebo rôzne iné tvary. A stačí vám na to tlačiareň a obyčajný kuchynský nôž. Väčšinou tortu pripravujem dvojposchodovú, ale keď chcem urobiť ešte veľkolepejší kúsok, urobím poschodia tri.

Kde hľadám šablóny?

Ak máte ťažkosti s vytvorením šablóny a nechcete ju kresliť len tak od ruky, vyhľadajte si na internete „Number Cake template“. Veľa šablón nájdete napríklad aj na Pinterestu.

Moje najobľúbenejšie spôsoby zdobenia

Možností, čím všetkým môžete tortu ozdobiť, je naozaj veľa. Ja vám sem dám niekoľko tipov, aby pre vás vymýšľanie bolo o niečo jednoduchšie.

  • čerstvé ovocie – jahody, maliny, čučoriedky, physalis…
  • makrónky
  • snehové pusinky
  • jedlé kvety
  • oriešky – pistácie, lieskové orechy, pekanové orechy (pokojne aj opražené alebo karamelizované)
  • čokoláda, čokoládové hobliny
  • čokoládové tyčinky alebo iné dezerty – Ferrero Rocher, Raffaello, Kinder Bueno
  • lyofilizované ovocie

K zdobeniu patrí aj krém. Nemusíte pripravovať iba svetlý, skvelo bude vyzerať aj kakaový krém alebo krém ľahko zafarbený potravinárskou farbou, napr. púdrovo ružový. Pri farbení potravinárskymi farbami majte naozaj ľahkú ruku, pretože na pekné pastelové odtiene stačí doslova kvapka. Farbiť ale môžete aj prírodnými farbami alebo ovocím.

Čo všetko budete potrebovať?

  • papier na pečenie
  • kuchynský nôž
  • tlačiareň, papier a nožnice
  • tácku alebo tanier obdĺžnikového tvaru
  • cukrárske vrecko

Recept na dvojposchodovú číslicu s veľkosťou asi 24 cm

Súčasťou prípravy bude cesto na korpus, krém a zdobenie. Torta najlepšie chutí, keď sa trošku odleží a korpus vďaka krému trošku zvlhne, takže sa bude lepšie krájať a bude vláčnejší.

Na korpus:

  • 210 g hladkej múky
  • 140 g masla
  • 70 g práškového cukru
  • 1 žĺtok
  • semienka z ½ vanilkového struku alebo niekoľko kvapiek vanilkového extraktu

Na krém:

  • 150 g mascarpone
  • 150 ml smotany na šľahanie
  • 1 – 1 a ½ lyžice práškového cukru

Na ozdobenie:

  • čerstvé jahody
  • physalis
  • najemno nasekané pistácie

Postup:

  1. Najskôr si pripravte šablónu čísla. Namaľujte si ju, alebo ju vytlačte na papier alebo výkres.
  2. Z hladkej múky, masla, práškového cukru, žĺtka a semienok vanilkového struku vypracujte cesto. Ja niekedy používam aj robot s nástavcom typu „K“ a cesto sa mi vypracuje veľmi dobre. Ak ho ale nemáte, vypracujte cesto ručne na doske alebo pracovnej doske. Cesto zabaľte do potravinovej fólie a nechajte ho oddýchnuť v chladničke (najlepšie do druhého dňa).
  3. Rúru si vyhrejte na 170 stupňov. Hotové cesto si rozpoľte a na papieri na pečenie vyvaľkajte do tvaru obdĺžnika (malo by mať cca 4-5 mm).
  4. Potom na cesto položte šablónu čísla a vyrežte ho pomocou noža. Prebytočné cesto odložte. Vykrojenú číslovku si s papierom na pečenie preneste na plech. To isté opakujte s druhou polovicou cesta.
  5. Korpusy pečte cca 10 – 13 minút (záleží na rúre). Sledujte, kedy vám okraje začnú zlatnúť.
  6. Upečené korpusy nechajte vychladnúť a medzitým si pripravte krém. Do misy dajte mascarpone a práškový cukor. Pomocou metličky na šľahanie alebo ručného mixéra mascarpone s cukrom vyšľahajte. Potom začnite prilievať smotanu na šľahanie a šľahajte tak dlho, kým vám krém pekne nezhustne.
  7. Hotovým krémom naplňte cukrárske vrecko. Ak máte doma klasickú okrúhlu kovovú zdobičku, použite aj tú, ale ide to aj len pomocou cukrárskeho vrecka bez špičky.
  8. Keď máte celý krém vo vrecku, odstrihnite mu špičku (v takej veľkosti, aké veľké chcete robiť “kopčeky” na torte).
  9. Položte si opatrne na tácku alebo tanierik spodný korpus (najlepšie je ho prenášať pomocou špachtlí). Musíte byť pri tom opatrní, cesto je krehké. Na spodný korpus naneste krém.
  10. Spodnú časť priklopte opatrne druhým korpusom.
  11. Na hornú časť korpusu opäť nanesiete krém.
  12. Nakoniec tortu posypte nasekanými pistáciami a ozdobte čerstvými jahodami a physalis.

Ako to ešte vyšperkovať?


Vnútornú časť korpusov môžete navyše aj potrieť džemom, dulce de leche, čokoládou alebo napríklad pokvapkať rumom či Amaretom, keď tortu nepečiete práve deťom.

Zostalo vám cesto a krém? Nie je nič jednoduchšie, ako zobrať vykrajovačky a zo zvyšného cesta pripraviť linecké, ktoré môžete pokojne ozdobiť zvyšným krémom. Potom ho môžete podávať len tak, alebo využiť ako ďalšiu súčasť zdobenia na tortu.

Všetko na varenie a pečenie

Všetko na varenie a pečenie

Na Tchibo.sk nájdete všetko, čo sa vám bude hodiť v kuchyni.

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články