Práve čítate

Kávové Dulce de leche: Karamelová maškrta s jemnou chuťou kávy

5069  
Zdieľať: 

Kávové Dulce de leche: Karamelová maškrta s jemnou chuťou kávy

Skaramelizované kondenzované mlieko… tiež sa vám už len z toho popisu zbiehajú sliny? Donedávna som netušila, že sa táto latinskoamerická lahôdka dá tak ľahko pripraviť doma. A čo viac, že sa tak perfektne dopĺňa s kávou!

12. 4. 2021 2 min. čítania Veronika Bednářová
Kávové Dulce de leche: Karamelová maškrta s jemnou chuťou kávy

Dulce de leche je v Latinskej Amerike rovnako tradičná pochúťka ako u nás džem. Hodí sa azda ku všetkému sladkému – na zmrzlinu, palacinky alebo pečivo, do tortových krémov, ba aj do kávy. S tou kávou ma to zaujalo, a tak som sa rozhodla pre taký malý experiment – čo keby som to urobila naopak a zamiešala kávu do dulce de leche? Výsledok doslova omámil moje chuťové poháriky a bolo mi hneď jasné, že si recept nemôžem nechať iba pre seba.

Návod na základné karamelové kondenzované mlieko

Ako pripraviť perfektné dulce de leche? Na prípravu sladučkej karamelovej hmoty je toho treba prekvapivo málo.

Budete potrebovať:

  • Konzerva sladeného kondenzovaného mlieka
  • Hrniec trochu vyšší ako konzerva
  • Menšia handrička na dno hrnca

Už asi tušíte, že sa konzerva s kondenzovaným mliekom bude pozvoľna variť v hrnci. Poďme sa ale radšej mrknúť na postup krok za krokom:

  1. Na dno malého hrnca položte zloženú handričku. Vložte do hrnca konzervu s kondenzovaným mliekom.
  2. Naplňte hrniec vodou, aby bola konzerva takmer celá ponorená. Vodu priveďte k varu a potom stiahnite plameň.
  3. Konzervu nechajte na miernom plameni variť vo vode 2 – 5 hodín, podľa toho, ako husté dulce de leche chcete mať.
  4. V polovici varenia (podľa času, ktorý vyberiete) konzervu opatrne otočte hore nohami, aby sa hmota vnútri uvarila rovnomerne. Nezabúdajte do hrnca priebežne dolievať vodu, konzerva musí byť stále ponorená, inak by mohla vybuchnúť (ale keď dodržíte kroky vyššie, nemusíte sa báť :-))
  5. Po uvarení nechajte konzervu úplne vychladnúť, aby ste sa pri otváraní nepopálili, alebo aby sa dulce de leche nezrazilo.

Prečo dávať na dno hrnca handričku?


Handrička je užitočný pomocník – chráni dno hrnca pred poškriabaním. Konzerva totiž počas varenia pekne poskakuje, ako sa okolo nej preháňajú bubliny vriacej vody.

Ochuťte karamelový základ kávou

Po dvoch hodinách varenia (a vychladnutí! :-)) sa v konzerve vytvorí krémová karamelová hmota. Konzistenciou pripomína toping a je skvelá napríklad na penu cappuccina. Krásne sa ťahá.

Keby ste chceli hmotu hustejšiu, pokojne varte dlhšie. Ja som potrebovala dulce de leche tekutejšie, aby som doň ľahšie zamiešala vrchovatú lyžičku instantnej kávy. V obchodoch sa dá kúpiť aj už hotové karamelizované kondenzované mlieko – je väčšinou ale pomerne pevnej konzistencie.

A čo keď to všetko nezjete? Nebojte sa, nemusíte zjesť celú konzervu dulce de leche na posedenie. Keď ho budete z konzervy naberať vždy len čistou lyžicou a dáte ho do chladničky, tak vám vydrží až tri týždne.

Prvýkrát som si svoje kávové dulce de leche vychutnala na nadýchanej vafli s vanilkovou zmrzlinou, šľahačkou a s praženými lieskovými orechmi. Až návykovo to spolu ladilo. Najviac ma ale na tejto pochúťke baví, že ponúka nespočetné množstvo ďalších možností. Napríklad dulce de leche v bielom jogurte, alebo ovsenej kaši, alebo… To už nechám na vás. :-)

Všetko na prípravu kávy

Všetko na prípravu kávy

Vybavenie na domácu prípravu kávy nájdete na Tchibo.sk

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články