Práve čítate

Domáca ľadová drť: rebarborová, ananásovo-uhorková aj s príchuťou kávy. Ako na to?

3632  
Zdieľať: 

Domáca ľadová drť: rebarborová, ananásovo-uhorková aj s príchuťou kávy. Ako na to?

Pripravte si domácu ľadovú drť pre deti aj pre dospelých. Bez umelých farbív a príchutí, bez pridaného cukru a hlavne plnú chuti.

8. 5. 2021 3 min. čítania Jana Duffková
Domáca ľadová drť: rebarborová, ananásovo-uhorková aj s príchuťou kávy. Ako na to?

Ako malá som milovala ľadovú drť a musím sa priznať, že mi to zostalo. :-) Teraz už na maškrtenie mám aj parťáka, môjho malého syna, ale ten vždy túži po „najjedovatejších“ farbách a príchutiach, ktoré v stánkoch vidí. Ja už si radšej doprajem niečo zdravšie a tak som sa rozhodla skúsiť si ľadovú drť pripraviť aj doma.

Nie je to nič ťažké a nakoniec aj bez umelých farbív a tony cukru to chutí nám obom. Pripravila som pre vás tipy, ako si drť pripraviť a ochutnáte ju hneď v troch osviežujúcich receptoch. Môžete sa nechať inšpirovať, ale možností je azda nekonečno, takže určite aj sami prídete na svoje obľúbené chuťové kombinácie. Tak hurá do ľadového kráľovstva!

Bez ľadu to nejde. Ako naň?

Najlepší parťák je stolný mixér. Na jeden pohár ľadovej drte ho naplním kockami ľadu asi do 1/3 a potom stačí mixovať. Nakoniec pridám základ a ešte krátko rozmixujem, aby sa všetko pekne spojilo.

Môžete si tiež kúpiť už hotovú ľadovú drť, čo sa vám bude hodiť, keď nemáte výkonný mixér. Len počítajte s tým, že tu budú trošku väčšie kúsky ľadu (napríklad ako sa dávajú do koktailov v niektorých baroch), ale podľa mňa to vôbec nevadí.

Niekto tiež vloží ľad do vrecka, zabalí do utierky a drví tĺčikom na mäso alebo valčekom na cesto.

Základ na rebarborovo-jahodovú drť

Rebarbora býva kyslá, a preto ju rada kombinujem so sladkými jahodami a datľovým sirupom. Ak ho doma nemáte, môžete namiesto neho použiť napríklad aj jahodový džem. Z uvedených ingrediencií pripravíte asi 3 4 poháre (s objemom 250 ml).

Ingrediencie:

  • 1 veľká stonka rebarbory
  • 6 veľkých jahôd
  • 1/3 hrnčeka vody
  • 1/2 hrnčeka jablčného muštu alebo džúsu
  • Šťava z 1/2 citróna
  • 5 lyžičiek datľového sirupu (alebo podľa chuti)

Postup:

  1. Rebarboru ošúpte a nakrájajte nadrobno, potom ju nasypte do panvice, podlejte vodou a varte do zmäknutia.
  2. Rebarboru a všetky ostatné ingrediencie vložte do mixéra a rozmixujte dohladka.
  3. Pripravený základ zmiešajte s drveným ľadom (prípadne aj s ním ešte krátko mixujte – to je najlepšia možnosť). Ja som na jeden pohár použila asi 5 lyžíc základu.
  4. Servírovať môžete ozdobené jahodami a plátkom citróna.

Koľko základu použiť?


Ja najradšej používam približne 100 – 200 ml základu na jeden pohár (záleží od konkrétnej príchute). Ak chcete plnšiu chuť, samozrejme sa oplatí použiť väčšie množstvo základu a naopak. Menšie množstvo zaistí ešte osviežujúcejšiu verziu. Nezabudnite ale, že keď budete robiť na základ bohaté poháriky, bude treba upraviť recept a všetko prichystať z väčšieho množstva surovín.

Základ na ananásovo-uhorkovú drť s mätou

Táto je moja najobľúbenejšia! Ľadová drť bez cukru, ktorá vážne osvieži. A môj tip? Urobte si ju do termosky a zoberte si toto domáce osvieženie aj na cesty. Tento základ mi vystačí asi na 4 poháre (s objemom 250 ml).

Ingrediencie:

  • 1/2 šalátovej uhorky aj so šupkou
  • 1/2 ananásu
  • Veľká hrsť čerstvej mäty
  • Šťava z 1/2 limetky

Postup:

  1. Z ananásu okrájajte šupku a vyrežte tvrdý stred.
  2. Uhorku, ananás, mätu a šťavu z limetky rozmixujte dohladka.
  3. Pripravený základ zmiešajte s drveným ľadom (prípadne ešte krátko mixujte aj s ním). Ja som na jeden pohár použila asi 150 ml základu.
  4. Poháre môžete ozdobiť lístkami z ananásu – stačí, keď ich jednoducho vytiahnete.

Prečítajte si tiež: Tri netradičné domáce limonády

Priostrite alkoholom!


Ak nepripravujete ľadovú drť pre deti, môžete ju dospelým priostriť alkoholom. Tieto koktaily sú u našich priateľov vážne obľúbené. Ja najčastejšie pridávam trošku bieleho rumu alebo ginu (hlavne do verzie s uhorkou), vodku (tá je podľa mňa celkom univerzálna), ale k niektorým druhom sa výborne hodia napríklad aj kokosové likéry (najlepšie do čisto ananásovej drti s kvapkou kokosového mlieka). Môžete tiež pripraviť krémovejšiu verziu so smotanou a kávou, kam zase padne kávový likér.

Mazagrande drť s rozmarínom a zázvorom

Mazagrande mám rada hlavne preto, že je osviežujúce samo o sebe a neobsahuje pridaný cukor. Keď z neho ale urobím ľadovú drť, je to ešte väčšia dobrota. Z uvedených ingrediencií pripravíte 2 poháre (s objemom 250 ml) drti.

Ingrediencie:

  • Mazagrande s príchuťou pomaranča a zázvoru
  • 1 pomaranč
  • 3 vetvičky rozmarínu
  • 2 cm čerstvého zázvoru
  • 1/2 hrnčeka vody

Postup:

  1. Do panvice vložte rozmarín, šťavu z 1/2 pomaranča, nastrúhaný zázvor a všetko podlejte vodou. Priveďte k varu a varte, kým sa tekutiny nezredukujú asi na 1/3.
  2. Obsah panvice preceďte a rozmixujte so zvyšným ošúpaným pomarančom. Vmiešajte Mazagrande a jemne nastrúhanú kôru z 1/3 pomaranča.
  3. Základ premiešajte, alebo krátko rozmixujte, s ľadovou drťou.
  4. Poháre môžete ozdobiť pomarančovou kôrou – ja som urobila špirálu pomocou škrabky na zemiaky.

Predpokladám, že vám žiadny základ nezostane… :-) Ale môžete ho zámerne pripraviť väčšie množstvo a zamraziť po porciách. Potom už stačí len rozmixovať s ľadom a môžete podávať. Ľadová drť stále poruke, to je môj sen. A ak sa vám nechce mraziť, stačí namiesto ľadu primiešať sódovku a na svete je domáca limonáda. Tak dobrú chuť a veľa zábavy pri vymýšľaní ďalších chuťových kombinácií!

Prečítajte si tiež: Recepty na tri kávové koktaily, ktoré vás nakopnú a osviežia!

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články