Práve čítate

Naučte sa krájať zeleninu ako profi kuchári

8187  
Zdieľať: 

Naučte sa krájať zeleninu ako profi kuchári

Profesionálni kuchári krájajú zeleninu na tenké slížiky a malé kocky tak ľahko, ako keby sa snáď narodili s nožom v ruke. Nie je to tak, chce to len cvik. Odkukajte od nich základnú techniku!

11. 2. 2019 3 min. čítania Redakce
Naučte sa krájať zeleninu ako profi kuchári

Základ je správne držanie noža

Nôž, ktorý chceme použiť na krájanie, nedržíme iba za rukoväť, ale čepeľ máme zafixovanú medzi palcom a ukazovákom. Vďaka tomu krájame stabilnejšie a zmiernime riziko porezania do druhej ruky. Vyskúšajte si to!

Aký nôž si vybrať: najlepšie poslúži profesionálny kuchársky nôž, ktorý pri správnej starostlivosti vydrží roky a roky.

Techniky krájania

Základom sú slížiky – v kuchárskom slangu sa im hovorí julienne. Z tých potom vytvoríte aj kocky – brunoise.

Tieto spôsoby krájania veľmi uľahčia prácu a s kúsky rovnakej veľkosti sa potom pečú, smažia apod. rovnomerne.

Pozrite sa, ako na to:

Prehrať znova

Julienne

Takto nakrájaná zelenina sa dáva surová či sparená do polievky. Skvelo sa tiež hodí do šalátov a na ázijskú kuchyňu.

Bruinoise

Takto nakrájaná zelenina sa používa do polievok, omáčok, alebo ako ingrediencia do plniek.

Tip: cibuľu na kocky brunoise najskôr nakrájajte na julienne, ale cibuľu nedokrajujte až do konca! Nebude sa vám potom rozchádzať.

Na čo pozor

Začiatočníci budú krájať pomaly. To je správne. Vďaka tomu jednak vyladíte chyby, a tiež sa neporežete, kým sa techniku naučíte. Nebojte sa, časom prirodzene zrýchlite.

Tiež je lepšie krájať po častiach a spracovávať jednotlivé kôpky – toľko, koľko sa vám pohodlne vojde pod nôž. Nôž by sa vám nemal zo surovín zošmykovať. Najviac zranení pri krájaní sa stáva práve vtedy, keď nôž ubehne. A tomu malé kôpky pomáhajú predchádzať.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články