Práve čítate

Ako vyčistiť zájdenú rúru?

1455  
Zdieľať: 

Ako vyčistiť zájdenú rúru?

Odkedy doma pečieme oveľa viac mäsa ako sladkého, rúra sa začala zanášať ešte oveľa rýchlejšie. A piecť v špinavej rúre nie je nič pekné, takže otázka je jasná: ako ju čo najlepšie vydrhnúť?

21. 1. 2019 1 min. čítania Marie Háková
Ako vyčistiť zájdenú rúru?

Ak si niekedy budem môcť vybrať kuchyňu podľa seba, tak tam určite budem mať rúru s pyrolýzou – tá sa dokáže (extrémne vysokou teplotou) vyčistiť sama. No ale dovtedy musím drhnúť. :-)

Keď si už s pripečencami v rúre neporadím len tak hubkou, musím ísť na ňu premyslenejšie. To znamená najskôr ich trochu narušiť chemicky, a až potom sa do nich pustiť fyzicky. Pokiaľ ste rúru pár týždňov ignorovali, možno to budete musieť viackrát zopakovať.

Krok 1: aby sa to trochu odlepilo

Dajte do rúry niečo čistiace a zapnite ju aspoň na 180 °C na 1–2 hodiny. Hovorím „niečo“ čistiace, pretože môžete použiť ako prostriedok z drogérie, tak prírodné látky.

Ja volím tú neprírodnú, ale rýchlejšiu cestu: hlboký pekáč s vodou a saponátom. Na fotke vidíte, koľko saponátu obvykle dávam. Pozor, priebežne kontrolujte, či nie je treba doliať vodu!

Obdobne môžete použiť pekáč vysypaný kilom soli, ale trvá to dlhšie (aspoň 3–4 hodiny).

Touto prípravnou procedúrou rúru pripravíte a drhnutie pôjde oveľa ľahšie.

Viac tipov na prírodné čistiace prostriedky


Od riadov cez rúru až po vybavenie kúpeľne – to všetko môžete vyčistiť aj bez prostriedkov z drogérie. Prečítajte si, ako.

Krok 2: vydrhnúť

Čím? Silou, ale tak, nech rúru nepoškriabete.

Drôtenky a podobne sú teda z hry. Klasika je zobrať si na pomoc handričku namočenú v saponáte, ale nezabudnite potom rúru niekoľkokrát vytrieť načisto. Pokiaľ si chcete prácu urýchliť, prichádza na rad elektrická kefka s jemnou násadou. Ide to s ňou oveľa rýchlejšie, iba vám bude chvíľku brnieť zápästie. :-)

Rúru vtedy už samozrejme vypnite (ja som si v nej iba rozsvietila), ale nenechajte ju veľmi vychladnúť. Potom by sa vám zase zle drhla. :-)

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články