Práve čítate

5 pomocníkov, ktorí mi starostlivosť o bábätko veľmi uľahčili a nestoja balík

8425  
Zdieľať: 

5 pomocníkov, ktorí mi starostlivosť o bábätko veľmi uľahčili a nestoja balík

Čakala som, že starostlivosť o bábätko sa bude dosť točiť okolo hygieny. Ale aj tak ma nakoniec prekvapilo, koľko umývania, utierania a prania ma s jedným maličkým človiečikom čakalo. A akú sumu som nechala v drogérii… Niektoré veci som ale časom nahradila lacnejšími alternatívami a nemôžem si ich vynachváliť.

1. 2. 2019 3 min. čítania Barbora Henelová
5 pomocníkov, ktorí mi starostlivosť o bábätko veľmi uľahčili a nestoja balík

Niečo mi poradila mamina, niečo kamarátky, niečo som objavila na internete. Dobrá rada sa ale novopečeným mamičkám hodí vždy. Za seba by som vyzdvihla týchto päť pomocníkov.

Pervin (perlan) namiesto vlhčených utierok – je to ekologickejšie a lacnejšie

Najlepšie by bolo bábätko umývať len vodou v umývadle, ale je to pomerne komplikované a nie vždy mám tú možnosť. Buď môžem využiť jednorazové utierky, ktoré všetci poznáme a napríklad na cestovanie sú stále najpohodlnejšie, alebo práve pervin. Je to zdravotnícka netkaná textília a kupuje sa v lekárni. Rolka stojí od 4 do 20 eur podľa veľkosti, ale vydrží aj niekoľko mesiacov, teda oveľa dlhšie ako jednorazové utierky.

Jednotlivé pervinové utierky sa dokonca dajú aj prať, takže ich môžete otočiť niekoľkokrát dokola, a šetriť tak prírodu aj peniaze. Nasaje do seba neuveriteľné množstvo tekutiny a dá sa použiť ako podložka, hubka, uterák, aj práve ako utierka. Pretože pervin je čistá viskóza, dokáže sa, na rozdiel od jednorazových utierok, v prírode rozložiť.

Zdravotnícke inkontinenčné podložky namiesto detských prebaľovacích podložiek – ušetríte od 20 eur

Prebaľovaciu podložku, ktorú vyperiem a môžem používať opakovane, som začala používať až niekedy okolo 4–5 mesiacov, kedy už sa pri prebaľovaní tak často nevyskytli „nehody“.

Klasické jednorazové prebaľovacie podložky sú krásne a majú roztomilé obrázky, ale sú tiež drahé v pomere k tomu, že taký novorodenec ich spotrebuje aj niekoľko denne. Alternatívou sú inkontinenčné podložky, ktoré stoja asi o tretinu menej. Za mesiac ušetríte 20 až 40 eur, podľa toho, koľko ich použijete.

Kvalitný sklenený pilník namiesto papierového alebo nožničiek – nechtíky sa nestrapkajú

Detské nechtíčky, to je kapitola sama o sebe – v pôrodnici mi radili zmäkčiť ich detským olejčekom a potom „odtrhnúť“ (des!), neskôr si zadovážiť papierový pilník. Ten som skúsila asi 2×, nechtíčky sa úplne rozstrapkali a bolo to peklo. Perfektný je ale na ne kvalitný sklenený pilník, ktorým stačí raz za pár dní nechty prejsť a skoro vôbec sa nestrapkajú a nezatrhávajú. Pilník kúpite v drogérii od 1,5 eur a vydrží roky.

Umývateľné podbradníky namiesto látkových

Látkových podbradníkov je všade plno, sú z biobavlny, majú obrázky, sú krásne, … a tiež strašne dlho schnú a škvrny od čohokoľvek farebného sa z nich v podstate nedajú vyprať. Teda dajú, keď ich hneď po jedle  prepláknete, hodíte do pračky na 60 a potom usušíte na slniečku. Na to však často s revúcim bábätkom vo vysokej stoličke nie je priestor. :-) Moja záchrana sú umývateľné podbradníky, ktoré majú v každej väčšej drogérii. Po jedle ich utriem hubkou a hotovo.

Jedna veľká, naozaj kvalitná plienka namiesto zbytočného počtu malých – poslúži vám na tisíc spôsobov

Novorodenci majú spotrebu látkových plienok veľkú, pretože často grckajú, slintajú, alebo niekde plienka nevydrží, ako sa čakalo… Ale niekedy po 2–3 mesiacoch sme to vychytali ja aj dcéra :-)

V tej chvíli je čas kúpiť si jednu, dve naozaj kvalitné, veľké plienky. Mala by byť min. 100 cm × 100 cm veľká a bavlnená, bambusová alebo mušelínová. Má potom nepreberné množstvo využitia: zavinovačka, osuška, deka, plienka, clona na kočík, uterák pre mamu, keď ten svoj zabudne, atď. Prvotná investícia je vyššia, ale kvalitné plienky nestrácajú tvar ani svoje vlastnosti ani po mnohých praniach a určite nájdu využitie ešte roky a roky a roky. Ja mám doma 3 a myslím, že pokiaľ sa nerozpadnú, využitie si vždy nájdu.

Tip Tchiba: nechýba vám výbavička do postieľky?


Vyberte si krásne dupačky, bodynká, spacie vaky aj roztomilé obliečky.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články