Práve čítate

Ako sa v dospelosti vyrovnať s tým, že ste v detstve počúvali „Nejedz to, budeš tučná“

1893  
Zdieľať: 

Ako sa v dospelosti vyrovnať s tým, že ste v detstve počúvali „Nejedz to, budeš tučná“

„Vlastne by som si ten veterník s kľudom mohla dopriať. Nemám cukrovku ani nemám žiadnu veľkú nadváhu. Ale ja ho do seba vždy hrozne natlačím, ako keby ma niekto kontroloval, a keď je po všetkom, cítim sa akurát previnilo. Veď budem tučná…“ Poznáte ten pocit?

3. 11. 2018 4 min. čítania Lenka Černá
Ako sa v dospelosti vyrovnať s tým, že ste v detstve počúvali „Nejedz to, budeš tučná“

Tento pocit sa v hlave väčšinou objavuje z dvoch dôvodov. Buď ste si naozaj prešli obdobím vyššej váhy a už sa k nemu nechcete vracať. Alebo vás pred tučnotou varoval niekto, od koho ste si dali povedať. Obľúbená teta, učiteľka v škole, rodičia.

Ako koučka často vidím, ako nás to, čo sme v detstve počúvali, ovplyvňuje celý život, napríklad aj podvedome. A u nás žien sa to často prejavuje vo chvíli, kedy chceme získať zdravší vzťah k svojmu stravovaniu aj k vlastným krivkám.

Robia rodičia chybu?

Práve oblasť sebaprijatia je pre rodičov a blízke okolie extra náročná. Aj keď myslíte všetko dobre (ako inak), urobiť prešľap je veľmi jednoduché a máloktorý rodič ho robí úmyselne.

Pokiaľ si takúto stopu nesiete z detstva aj vy, nemá zmysel im to vyčítať. Poďme sa skôr pozrieť na to, akým spôsobom môžete vy sami zmeniť svoje stravovacie naprogramovanie z detstva a získať tak zdravší vzťah k jedlu aj k svojmu telu.

Riešenie: vráťte sa späť a všetko si zapíšte

Na začiatok býva veľmi účinné, aby ste sa vrátili späť do minulosti a urobili si drobnú analýzu toho, čo ste vlastne od svojho okolia počúvali. A to konkrétne na adresu vašich kriviek, jedla a sebadôvery. Pamätáte si nejaké okamihy, ktoré sa vám negatívne vryli do vašej pamäte? A aké emócie ste pri tom prežívali?

Tieto zážitky aj konkrétne emócie si zapíšte, zároveň sa zamyslite nad tým, akým spôsobom môžu formovať vaše správanie v prítomnosti. To je totiž veľmi dôležité! Druhým krokom totiž je si tieto informácie v hlave „prepísať“. Napíšte si teda, aké emócie by ste naopak v oblasti zdravia, stravovania a sebadôvery chceli prežívať v prítomnosti. Ako by ste sa chceli cítiť a aké myšlienky aj emócie vás naopak budú uzdravovať?

Ventilujte emócie a na záver odpusťe

S negatívnymi zážitkami z minulosti bývajú úzko prepojené emócie, ktoré nás trápia v prítomnosti. Napríklad máme strach, že keď sa najeme, tak priberieme. Alebo v sebe máme potlačený hnev samy na seba, pretože neprijímame svoje telo bez podmienky. S emóciami je potrebné pracovať. Prvým krokom je ich prijatie, to znamená – nehnevať sa na seba za to, že negatívne emócie prežívam, a naopak ich prijať. Druhým krokom je vedomé ventilovanie emócií. Pokiaľ v sebe cítite hnev, nebojte sa vydupať alebo vykričať v lese. Keď cítite strach, choďte s ním do konfrontácie a naučte sa ho spracovávať. Dostaňte zo seba emócie von! Uvidíte, ako sa vám uľaví.

Spýtajte sa sama seba, ako by ste to naozaj chceli

Ďalším cvičením, ktoré vám môže na ceste za zdravým vzťahom k sebe pomôcť, je vizualizácia toho, ako by ste sa naozaj chceli cítiť a premýšľať, vo vzťahu k sebe a k svojmu telu. Skúste na chvíľu snívať a predstavovať si všetko pozitívne, čo je s touto oblasťou spojené. Aký je váš skutočný ideál? 

Začnite pri jedle prežívať príjemné emócie

A teraz pôjdeme do praktickej stránky mentálneho tréningu. Pri príprave jedla a samotného stravovania prežívame určité pocity bez toho, aby sme si to uvedomovali. Pozorujte sama seba, ako sa cítite, a pokiaľ sú emócie negatívne, opäť ich pretvorte na pozitívne. Užívajte si prípravu jedla aj stolovanie, ktoré môže byť úžasným rituálom. Prežívajte pri jedení vďačnosť a radosť, namiesto strachu a nenávisti k sebe. Jedlo je pre nás liekom, výživou aj zdrojom potešenia, a je to tak správne.

Sústreďte sa hlavne na zdravie, nie na chudnutie

Keď so ženami pracujem na tom, aby samy k sebe mali lepší vzťah a zbavili sa prebytočného tuku, vždy sa primárne sústredíme na ozdravenie ich životného štýlu. Všetky diéty pomyselne hodíme do koša a hľadáme moment, v ktorom sa cítia šťastné, slobodné aj uspokojené. Tiež spoločne hľadáme zdravé potraviny, ktoré však ženám chutia a nemusia sa do nich nútiť.

Keď sa každý deň postavíte na váhu a neuvidíte okamžitý výsledok, možno vás to zbytočne demotivuje a vytvára vo vás obrovský stres z možného neúspechu. Pokiaľ do seba tlačíte zdravé jedlo s odporom, ani vášmu telu a duši neurobí dobre. Keď sa miesto toho zameriate na svoje zdravie, nemôžete nikdy prehrať. A veľkým bonusom je pozitívny vzťah k jedlu aj k sebe.

Prepnite do pravej hemisféry

Súčasná spoločnosť je do veľkej miery napojená na svoju racionálnu zložku osobnosti a väčšinu dňa využívame ľavú mozgovú hemisféru. To znamená, že logicky premýšľame, sme analytickí, plánujeme a plníme úlohy. Pre ženu je však prirodzené využívať hemisféru pravú, ktorá je zameraná na emocionalitu, kreativitu a emocionalitu. Keď sa žena viac prepojí so svojou prirodzenou silou a zostává viac v ženskej energii, oveľa lepšie vníma svoje telo aj jeho potreby. Dokáže dobre rozpoznať, kedy je dobré odpočívať a aké konkrétne potraviny mu dopriať.

Nebojte sa teda byť viac ženou, ktorá si život užíva svojimi zmyslami a je tak trochu bohyňou, ktorá sýti nielen svoje okolie, ale aj sama seba.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články