Práve čítate

5 vyskúšaných tipov, ako využiť kávovú usadeninu pri upratovaní domácnosti

3941  
Zdieľať: 

5 vyskúšaných tipov, ako využiť kávovú usadeninu pri upratovaní domácnosti

Milovníci kávy, zbystrite pozornosť… Keď si nabudúce budete pripravovať svoj obľúbený nápoj, myslite na to, že si môžete vychutnať nielen jeho jedinečnú chuť a nabudenie, ale využiť ho aj ako všestranného pomocníka. Kávová usadenina totiž dokonale vyčistí každý povrchy, neutralizuje pachy a dokonca s ňou rozleštíte aj odreniny na nábytku. Tak na nič nečakajte, pripravte si šálku kávy a prečítajte si, ako na to. Sama som všetky hacky pre vás vyskúšala.

13. 10. 2023 5 min. čítania Romana Böhmová
5 vyskúšaných tipov, ako využiť kávovú usadeninu pri upratovaní domácnosti

Prírodný čistič všetkého možného

Kávová usadenina je skvelou alternatívou chemických čistiacich prípravkov, nezaťaží prírodu ako väčšina čističov a navyše je úplne zadarmo. Vyčistíte s ňou drez, umývadlo, vaňu, sporák a iné povrchy v byte, dokonca vám pomôže odstrániť zaschnuté jedlo z tanierov alebo tie najhoršie usadeniny.

Použité mleté zrnká kávy tiež poslúžia ako prírodný piesok, sú totiž jemnejšie ako klasický čistiaci piesok, takže zájdené alebo pripálené hrnce aj pekáče budú ako nové, a to bez poškriabania. Ak bojujete s vodným kameňom, aj naň máte v rukách účinného ničiteľa. Usadenina má okrem iného aj antibakteriálne a antivírusové účinky, takže ju môžete použiť aj ako prírodnú dezinfekciu.

Ako na to?

Kávovú usadeninu jednoducho nasypte na znečistené miesto a vydrhnite, vyleštite alebo umyte ako obvykle. Dôležité je povrch potom dôkladne umyť vodou, aby na ňom nezostali hnedé škvrny.

Tip: Nasypte usadeninu na polovicu citróna a vydrhnite s ním potrebné miesto, nechajte pôsobiť 5 –10 minút a zmyte, okrem čistého povrchu bude aj krásne voňať.

Skúsila som použiť kávovú usadeninu ako čistič na varnú dosku a fungovalo to skvelo. Ideálne je použiť vytlačenú polovicu citróna, ktorá vám zostane, dať do nej lyžicu kávovej usadeniny a krúživým pohybom dosku vyčistiť. Varná doska je potom nielen krásne čistá, ale aj lesklá. Je to ale aj skvelý čistič napríklad na liatinové hrnce.

Voňavá domácnosť

Poznáte to sami, otvoríte chladničku a vyvalí sa na vás kombinácia najrôznejších príjemných, ale aj nie príliš vábnych pachov. V tej chvíli siahnite po všestrannom pomocníkovi – usadenine, ktorá je expertom na ich neutralizovanie.

Ako na to?

Stačí do chladničky postaviť misku s kávovou usadeninou. Ale určite použite jej suchý variant, pretože vlhká usadenina by mohla rýchlo splesnivieť a narobiť v chladničke galibu.

Mištičky s kávovými zvyškami môžete nechať všade, kde sa vám zdá, že je trochu zápach. Pokojne aj na záchode, pri topánkach, pri koši alebo vedľa psieho pelechu. Ak ju tam plánujete nechávať dlhší čas, určite ju najskôr vysušte.

Pri príprave aromatických surovín, ako sú napríklad cesnak alebo cibuľa, sa hodí mať kávovú usadeniny poruke. Odstránite s ňou pach nielen z dosky na krájanie, ale aj z rúk.

Kávová usadenina veľmi dobre odstraňuje pachy. Pomôže vám predovšetkým s tými nežiaducimi v chladničke. Stačí vám nasypať suchú usadeninu do misky a nechať ju v chladničke cez noc. Ráno som misku mohla z chladničky vybrať, pretože pachy boli preč.

Brúsivo na tmavý nábytok

Ako už som spomínala, kávová usadenina je oveľa jemnejšia ako piesok, preto sa hodí aj na zahladzovanie nedostatkov na tmavom nábytku, ako sú škrabance a iné odreté miesta vzniknuté bežným používaním alebo napríklad následkom hier detí či chlpatých domácich miláčikov.

Ako na to?

Jednoducho nasypte kávovú usadeninu na obyčajnú papierovú servítku alebo špeciálnu čistiacu handričku a odreté alebo poškriabané časti nábytku rozleštite..

Trochu vlhkou kávovou usadeninou som skúsila zrenovovať našu drevenú pracovnú dosku, ktorú máme namorenú dohneda a jemne navoskovanú. Stačí usadeninu vysypať na dosku a krúživými pohybmi servítkou usadeninu rozotierať. Ryhy zmizli a doska dostala pekný odtieň. Funguje to ale iba na určité typy materiálov.

Už žiadni nevítaní návštevníci

Určite vás doma niekoľkokrát za rok obťažujú všadeprítomné vínne mušky alebo sa vám do kuchyne dostali iné potvorky. Aj na ne je účinná kávová usadenina. Obsahuje totiž okrem iného zlúčeniny, ktoré sú pre hmyz vysoko toxické a ktoré mu smrdia.

Ako na to?

Nastražte mištičky so zvyškami kávy blízko ovocia alebo do miest, ktoré sú pre nevítanú háveď najviac lákavé. Prípadne usadeniny nasypte do hliny byliniek a iných rastlín, ktoré škodcom môžu chutiť.

Toto funguje skvelo. Sama viem, že vínne mušky práve v tomto jesennom období najviac obletujú môj kávovar, z ktorého cítia práve kávovú usadeninu.

Ako kávovú usadeninu skladovať?

Kávovú usadeninu je nevyhnutné vysušiť, ak si ju chcete odložiť na neskoršie použitie. Najlepšie tak, že ju rozložíte v tenkej vrstve na plech a necháte uschnúť na vzduchu s tým, že ju občas premiešate. Ako pri každom sušení čohokoľvek, vhodné je teplé miesto, slniečko alebo kúrenie. V chladnom období alebo pre urýchlenie sušenia je dobré použiť rúru a nechať ju piecť na nízku teplotu.

Usušenú usadeninu presypte do pohára a uzatvorte. Máte tak poruke skvelého pomocníka na zavolanie.

Ďalšie praktické využitie „použitej“ kávy

Ako môžete vidieť, káva má jednoducho všestranné uplatnenie. Naozaj sa oplatí ju piť, pretože vďaka nej budete mať viac energie, budete zrelaxovaní, celý byt bude prevoňaný, nenájdete v ňom žiadnu zájdenú špinu a všetky povrchy sa budú krásne lesknúť. Ale pozor, to nie je všetko.

Na čo ešte sa vám usadenina hodí:

  • peeling proti celulitíde,
  • prípravok proti kruhom pod očami,
  • maska na vlasy,
  • hnojivo,
  • zjemnenie mäsa,
  • farbenie vajíčok,
  • repelent…
Kávoví pomocníci na vašu ideálnu šálku kávy

Kávoví pomocníci na vašu ideálnu šálku kávy

Užite si s nami Festival kávy a vyberte si všetko, čo na svoju obľúbenú šálku potrebujete. Od zrniek až po kávovar.

Zistiť viac
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články