Práve čítate

Podľa čoho spoznať, že vám káva zachutí? Cena to nie je

10998  
Zdieľať: 

Podľa čoho spoznať, že vám káva zachutí? Cena to nie je

Regály obchodov sa prehýbajú pod balíčkami kávy rozličného pôvodu a všetky do jedného sľubujú úžasný chuťový zážitok. To je síce skvelé, ale ako si z tak širokej ponuky vybrať? Skôr ako na cenu by ste sa mali pozerať na iné veci…

23. 4. 2024 4 min. čítania Veronika Bednářová
Podľa čoho spoznať, že vám káva zachutí? Cena to nie je

Skúsme si kávu predstaviť ako nádhernú látku na šaty. Kvalitný materiál je základ, rovnako aj pri káve záleží na kvalite zdroja (ten zaručí značka). Ale až strih z tejto látky urobí kus odevu, do ktorého sa môžete zamilovať. Pri káve je týmto „strihom“ správny spôsob prípravy. Preto si najlepšie vyberiete, keď viete, ako si ju chcete nakoniec pripraviť.

Na výber máme dva druhy zŕn – arabiku a robustu. A tie sa hodia pre rôzne spôsoby prípravy kávy.

Kedy vybrať arabiku, kedy robustu?

Nie je potrebné zabiehať do úplných detailov. Vo všeobecnosti vám bude stačiť vedieť týchto pár bodov:

Arabika

  • Je náročnejšia na pestovanie – býva trochu drahšia
  • Vyniká rozmanitosťou chutí, je ovocnejšia (alebo kyslejšia)
  • Perfektne vynikne v alternatívnom spôsobe prípravy (french press, filter…)
  • Pestuje sa hlavne v Južnej Amerike a v Afrike

Robusta

  • Nie je príliš chúlostivá na prírodné vplyvy – pestovanie býva lacnejšie
  • Chuťovo je zemitá (alebo skôr horká)
  • Obsahuje až 3× viac kofeínu ako arabika
  • Je ideálna do espresso zmesí
  • Pestuje sa hlavne vo Vietname a Indii

Ak máte doma pákový alebo automatický kávovar, či mokka kanvičku, môžete vyberať ako zo zmesí arabiky a robusty, tak aj z jednodruhoviek (len arabiky). K alternatívnym spôsobom prípravy, ako je napríklad filter a french press, sa skôr hodí čistá arabika.

A čo čistá robusta?


Pre zaujímavosť: zatiaľ čo arabika sa používa samotná aj v zmesi s robustou, samotnú robustu si pravdepodobne nedáte. Obvykle sa totiž nepije, výnimkou je azda len vietnamský spôsob prípravy s kondenzovaným mliekom.

Pokiaľ si teda vyberiete čistú robustu, prípadne ešte aj namletú „na presso“, a pripravite si z nej kávu vo frenchpresse, pravdepodobne nebude chutiť tak dobre, ako ste zvyknutý pri svojej obľúbenej zmesi. To isté vrecko kávy by ale pripravené v mokka kanvičke chutilo skvelo.

Spôsob prípravy je dôležitý pre správny výber kávy. Teraz už určite tušíte, že robusta je lacnejšia vďaka menšej náročnosti pestovania. Nechcem tým ale povedať, že by ste mali vyhľadávať len najlacnejšie balíčky. Cena je často určovaná aj spôsobom spracovania a vzácnosťou konkrétnej odrody kávy. Fairtrade káva tiež býva drahšia ako necertifikovaná.

Nástrahy pri príprave kávy

Správny výber kávy je prvý krok. Teraz už stačí len poznať pár základných informácií.

Správny pomer kávy a vody

Nič sa nemá preháňať, a to platí aj pre kávu. Keď ju dávkujete štedro, môžu sa vám z intenzity chuti skriviť ústa. Tomu sa dá ľahko predísť:

  • Turecká káva v džezve – 6 g kávy / 50 ml vody
  • Espresso z kávovaru – 7 g kávy / 25 ml vody (platí pre všetko na báze espressa)
  • Mokka kanvička – zarovnané sitko / množstvo vody tesne pod ventil, nikdy nie menej
  • Filtrovaná káva – 15 – 18 g kávy / 250 ml vody (alebo si prečítajte článok Ako na kávu z kanvičky s filtrom)
  • French press – 20 g kávy / 300 ml vodyFrench press – 20 g kávy / 300 ml vody (aj tu pre vás máme návod na to, ako pracovať s french pressom)

Správne namletie kávy

Každá príprava vyžaduje určitú hrubosť mletia. Tu je radenie od najjemnejšej po najhrubšiu:

  • Turecká káva v džezve – konzistencia púdru
  • Espresso z kávovaru – konzistencia hrubej múky
  • Mokka kanvička – konzistencia medzi cukrom krupica a hrubou múkou
  • Filtrovaná káva – konzistencia cukru krupica
  • French press – konzistencia cukru kryštál

Správne namletie je dôležité. Keby ste napríklad použili kávu namletú na espresso do french pressu, jemné čiastočky zrniek nezachytí filter a budete mať šálku plnú kávovej usadeniny. Navyše bude káva prelúhovaná. A naopak – keby ste kávu namletú na french press dali do pákového kávovaru, v páke sa nevytvorí potrebný tlak, voda len pretečie cez sitko a výsledkom bude vodnatá chuť.

Mlynček môžete mať ručný – alebo si ušetrite prácu s elektrickým.

Správna teplota vody

Je to tak, aj káva sa dá spáliť. Keď ju zalejete vriacou vodou, uvoľnia sa okrem príjemných chutí aj nežiaduce horké. Preto nechajte uvarenú vodu vždy krátko odstáť na  94 °C.

Nebojte sa ochutnávať!

Keď už viete, v čom sú tie triky, vo finále to zase nie je s kávou také zložité, však? :-) Teraz viete, ako sa nenechať zaskočiť prípravou – ale je tu ešte jedna vec, ku ktorej žiadna poučka neexistuje. Je to vaša chuť. Každý má svojho špecifického favorita, ku ktorému sa dá dopracovať iba ochutnávaním. Možno vám zachutí zmes arabiky a robusty vo frenchpresse, alebo tá najovocnejšia arabika v espresse. Dôležité je, že už viete zo zŕn dostať to najlepšie.

Kávoví pomocníci na vašu ideálnu šálku kávy

Kávoví pomocníci na vašu ideálnu šálku kávy

Užite si s nami Festival kávy a vyberte si všetko, čo na svoju obľúbenú šálku potrebujete. Od zrniek až po kávovar.

Zistiť viac
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články