Môj tip: nič nenavodí veľkonočnú náladu tak, ako vajíčka a veľkonočné dekorácie (najlepšie tie jedlé :))
Počas víkendu pred Veľkou nocou s maminou vždy zdobíme sušienky a vajíčka. Z času na čas skúsime nový „fígeľ“ na zdobenie, ale naša osvedčená klasika sú vajíčka s kvetinovým vzorom: k vajíčku pridáte kytičku (my ich zbierame v okolí chaty, kam na Veľkú noc chodíme), celé to vložíte do silonky, namočíte vo farbe a necháte uschnúť.
K tomu sme pridali ďalšiu tradíciu: zdobenie kuriatkových sušienok. Sú to maslové sušienky s pravou vanilkou, vykrojené do tvaru vajíčka a pokreslené hmotou ako na medovníčky. Kreslím na ne škrupinky a tiež také roztomilé kuriatka :). Samozrejme nesmie chýbať ani mazanec a ďalšie pohostenie.
Chlapi u nás majú jednu hlavnú úlohu. Zájsť si pre vŕbové prútiky a upliesť korbáč. Toto nás s bratom učila babička a ja som šťastná, že to môžeme odovzdávať ďalej. Bráško to učí môjho manžela a obidvaja to raz naučia svojich synov.
Recepty na jarné jednohubky
No a samozrejme chystáme aj to pohostenie! Mám pre vás 3 recepty na hravé jednohubky, s ktorými vyzerá veľkonočný stôl ešte lákavejšie, a pritom nie sú vôbec ťažké. Mám rada, keď ich chystáme celá rodina, výborne sa pri tom bavíme a hlavne sa môžu zapojiť aj deti.
Čas prípravy: 60 minút
Náročnosť: malá
Základná nátierka
Túto dobrotu využijete do všetkých troch receptov.
Ingrediencie:
- 1 mäkký tvaroh
- 3-4 lyžice bieleho jogurtu
- 3 strúčiky cesnaku
- soľ, čierne korenie
- čerstvá pažitka
Takto robíme nátierku u nás doma:
V mise zmiešame tvaroh, jogurt, prelisovaný cesnak, na drobno pokrájanú papriku, soľ a čierne korenie.
S hotovou nátierkou sa potom pustíme do troch jednohubiek:
Chlebíčkové mrkvičky
Ingrediencie:
- toastový chlieb
- polovica základnej nátierky
- 2 mrkvy
- naklíčená žerucha
Postup:
- Plátky toastového chleba si na sucho opečieme na panvici.
- Z každého plátku vykrojíme 2 trojuholníky, z ktorých budeme vyrábať mrkvičky.
- Nastrúhame si mrkvu na jemno a ostriháme žeruchu.
- Trojuholník potrieme nátierkou, ozdobíme mrkvou a žeruchou.
Vajíčkové labky
Ingrediencie:
- 4 vajcia
- 1-2 lyžice základnej nátierky
- lyžička dijonskej horčice
- lyžička olivového oleja
- 1-2 lyžičky mletej papriky
- prípadne čerstvé chili
Okrem toho budete potrebovať zdobiace vrecúško.
Postup:
- Vajíčka uvaríme natvrdo (10 minút od bodu varu).
- Necháme vychladnúť, olúpeme, rozpolíme, vydlabeme žĺtok a bielky odložíme stranou.
- Žĺtky vložíme do misy, pridáme základnú nátierku, dijonskú horčicu, olivový olej a papriku.
- Hmotu preložíme do zdobiaceho vrecúška a ozdobíme bielky. Na vrch môžeme pridať kúsok chili, nech potešíme našich šibačov (hlavne tých dospelých).
Uhorkové rolky
Ingrediencie:
- 1 uhorka
- zvyšok základnej nátierky
- 50 g parmezánu
- na ozdobu reďkovka
Pripravte si tiež špáradlá.
Postup:
- Uhorku si pokrájame na tenké podlhovasté plátky.
- Do základnej nátierky pridáme na jemno nastrúhaný parmezán a zamiešame.
- Každý plátok uhorky potrieme nátierkou, zatočíme a upevníme špáradlom. Nakoniec ozdobíme plátkom reďkovky.
Užite si zdobenie a hlavne rodinnú pohodu počas Veľkej noci. :)
Katka servíruje veľkonočné dobroty na riadoch z jarnej kolekcie Tchibo
Všetky kvetinové aj farebné taniere sú z kolekcie Jarné pečenie a dekorácie. V e-shope bude k dispozícii do 16. apríla 2018 alebo do vypredania zásob.