Práve čítate

15 trikov, ako si uľahčiť veľkonočné aj iné pečenie

16056  
Zdieľať: 

15 trikov, ako si uľahčiť veľkonočné aj iné pečenie

Pečenie patrí k Veľkej noci rovnako ako maľované vajíčka. Aby sa vám baranček alebo veľkonočné judáše podarili na výbornú a ušetrili ste si nejakú tú prácu, vyskúšajte naše osvedčené triky na pečenie.

17. 3. 2018 2 min. čítania Andrea Krenková
15 trikov, ako si uľahčiť veľkonočné aj iné pečenie

Aby ste ušetrili čas

  1. Pokiaľ ste zabudli včas vytiahnuť vajíčka z chladničky, dajte ich na štvrť hodiny do teplej vody. Pozor, nesmie byť horúca.
  2. Sneh z bielkov vyšľaháte rýchlejšie, keď do nich pridáte štipku soli.
  3. Banány môžu dozrieť lusknutím prstov! Dajte ich na 30 minút piecť do rúry na 160 °C.
  4. Keď želatína nechce stuhnúť, prisypte do nej trochu vanilkového pudingu v prášku.
  5. Kysnuté cesto, ktoré nenarástlo, nemusíte chystať znovu. Môžete ho zachrániť, keď do neho dôkladne zapracujete kypriaci prášok a dáte ihneď piecť.
    /li>

Šikovné kuchynské tipy

  1. Zvyšné žĺtky dajte do pohára spolu s rastlinným olejom a zamrazte. Po rozmrazení ich z oleja zase ľahko vyberiete a môžete použiť.
  2. Aby sa cesto odspodu nepripaľovalo, položte pekáč na plech namiesto roštu.
  3. Pokiaľ sa vám cesto už na povrchu pripaľuje, ale vnútri je nedopečené, znížte teplotu, prikryte formu alobalom a pokračujte v pečení.
  4. Kúsok škrupiny najlepšie vyberiete mokrým prstom.
  5. Komu chýba váha a odmerka, môže merať v hrnčeku.

Orientačný hrnčekový prevodník

Hrnčeky Tchibo (350 ml) vám pomôžu odvážiť:

Múka ~ 200 g
Cukor práškový ~ 250 g
Cukor kryštálový ~ 300 g
Detská krupica ~ 240 g
Ovsené vločky ~ 140 g
Mak ~ 135 g
Kokos ~ 90 g
Strúhanka ~ 190 g

Pre perfektné múčniky

  1. V recepte, v ktorom používate vajíčko (alebo samotné žĺtky) aj cukor, je lepšie ich najskôr spoločne vyšľahať do hebkej peny a až potom ich pridať do cesta. Výsledok bude nadýchanejší.
  2. Aby vám korpus nenavlhol od tvarohového krému, potrite ešte horúci korpus rozšľahaným bielkom a až potom pracujte s krémom.
  3. V kysnutom ceste skúste časť masla nahradiť masťou. Múčnik bude krehkejší.
  4. Hotový tortový korpus zostane správne vlhký, keď naň doprostred položíte jeden plátok toastového chleba.
  5. Keď vám vyjdú tvrdé sušienky, preložte ich na mriežku a dajte na 30 sekúnd do mikrovlnky. Oroste ich potom teplou vodou (napríklad rozprašovačom) a nechajte ich vychladnúť na papieri na pečenie.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články