Práve čítate

Veľký bylinkový sprievodca alebo čo pestovať na balkóne

37985  
Zdieľať: 

Veľký bylinkový sprievodca alebo čo pestovať na balkóne

Aj to najjednoduchšie jedlo dokážu zmeniť na božskú mannu. Môžeme ich sušiť alebo zmraziť a používať ich po celý rok. Nezaberú veľa miesta, hodia sa do kozmetických prípravkov, dezertov a obľúbených jedál a nestoja nás skoro žiadnu námahu. Nalákali sme vás? Tento rok sa jednoducho bez domácich byliniek nezaobídete.

21. 3. 2016 7 min. čítania Minty Finty
Veľký bylinkový sprievodca alebo čo pestovať na balkóne

Pretože sme obe korenárky-začiatočníčky, o bylinkách sme sa pozhovárali s Radkou z Kokozy, ktorá vie o ich pestovaní ako málokto. Jej rada na začiatok? Než si bylinkami skrášlite balkón, predpestujte si ich doma za oknami už teraz. Niektoré druhy môžete pestovať zo semienok, najlepšie však je nájsť vo svojom okolí záhradníctvo alebo KPZ (komunitou podporované poľnohospodárstvo), kde možno  kúpiť už v ypestované rastlinky.

Bylinky pestujte doma a na terasu alebo balkón ich dajte až po troch zmrznutých mužoch, teda po 15. máji. Pozor však na prízemné mrazíky. Niektoré bylinky možno pestovať spolu, niektoré potrebujú vlastný priestor. Keď bylinky pestujete spolu, musíte vybrať také, čo potrebujú rovnaké životné podmienky − napríklad prímorské, teda také, čo potrebujú viac vlhka atď. Ako ktorá bylinka potrebuje zalievať, najlepšie spoznáte podľa typu listov − bylinky s veľkými plochými listami, ako bazalka alebo mäta, potrebujú veľa vody, naopak, bylinky s menšími a menej šťavnatými listami (napríklad rozmarín) toľko vlahy nepotrebujú.

Spolu s Radkou sme vám vypracovali bylinkového sprievodcu.

Mäta

IMG_2931

Mätu poznáme všetci z obľúbeného letného nápoja. Mojito je aj názov druhu mäty, existuje však napríklad aj mäta marocká, čokoládová a pomarančová. Nech už si vyberiete akýkoľvek druh, počkajte až na mätu vypestovanú  na Slovensku, nie zo supermarketov, rýchlenú, lebo tá dlho nevydrží. Mäta je ako burina, rastie rýchlo a bez špeciálnej starostlivosti. Pre mätu si vždy vyberte samostatný kvetináč, mäta by totiž ostatným bylinkám nenechala životný priestor.

Pestovanie:
Mätu kupujte už vypestovanú, nepestujte ju zo semienok. Nemá rada priame slnečné svetlo, vyberte jej preto tienisté miesto. Zalievajte ju často, najmä keď je horúco a sucho.

Využitie:
Z usušenej možno pripraviť čaj, čerstvá je ideálna do smoothie, čajov, osviežujúcich koktailov a dezertov.

Prezimovanie:
Vonku chránenú pred mrazom.

Bazalka

IMG_2955

Kto by nepoznal najobľúbenejšiu taliansku bylinku? Aj vy si môžete bazalku vypestovať doma. Zasaďte ju ku koktailovým paradajkám a na jednom mieste budete mať základ na prípravu chutného šalátu.

Pestovanie:
Bazalka nemá rada priame svetlo. Ak ju nezoženiete už vypestovanú, možno ju bez väčších ťažkostí vypestovať priamo zo semienok. Bohužiaľ, nie je taká odolná, preto je vhodné zasadiť ju do samozavlažovacieho kvetináča a občas prihnojiť. Málo živín v zemine spoznáte tak, že bazalke začnú žltnúť listy. Vtedy skúste napríklad prípravok z dážďoviek z vermikompostéra.

Využitie:
Do šalátov, cestovín, ako základ pesta.

Prezimovanie:
Väčšinou je to letnička.

Medovka

IMG_2947

Medovka sa často zamieňa za mätu, oproti mäte má však citrusovejšiu chuť aj vôňu. Podobne ako mäta je veľmi odolná, avšak tak veľmi sa nerozrastá. Medovka zaháňa stres, preto ju odporúčame nasušiť do zásoby a variť si z nej upokojujúci čaj.

Pestovanie:
Odporúčame kúpiť už vypestovanú rastlinku, než ju pestovať zo semienok. Dajte ju do priestranného kvetináča, pretože sa rada rozrastá a nedarí sa jej v suchu. Nájdite jej slnečné miesto, nerobí jej však problém ani tieň.

Využitie:
Podobne ako mäta − do čaju, dezertov a smoothie. Vďaka vôni ju možno pri pečení použiť namiesto citrónovej kôry.

Prezimovanie:
Vonku chránenú pred mrazom.

Pažítka

IMG_2936

Kto by nemiloval chleba s maslom a pažítkou? Túto obľúbenú bylinku možno vypestovať zo semien a pestovať ju za oknom počas celého roka.

Pestovanie:
Bude sa jejdariť aj vonku, keď nie je veľká zima, najlepšie však vo vnútri, nepotrpí si totiž na príliš ostré slnko. Miluje vlahu, nebojte sa ju preto zalievať o niečo viac než ostatné bylinky.

Využitie:
Do polievok, na chleba alebo s varenými zemiakmi. Na zimu si ju nezabudnite zamraziť.

Zazimovanie:
Ak pažítku pestujete vonku, ostrihajte jej listy a zaizolujte ju (ideálne napríklad pohárom), na jar pažítka opäť obživne.

Šalvia

IMG_2974

Šalvia praslenatá čiže babské ucho. Túto bylinku vďaka známemu filmu určite poznáte, existuje však veľké množstvo jej druhov. Nájdu sa aj nejedlé druhy alebo tie, ktoré krásne kvitnú, a možno ich pestovať v kvetináči ako okrasné kvety. Vždy si preto najprv zistite, o aký druh šalvie ide.

Pestovanie:
Nadzemnú časť šalvie treba zastrihávať, aby nezdrevnatela. Preferuje ľahšie pôdu a sucho. Odporúčame ju jemne prihnojovať (napr. prípravkom z dážďoviek).

Využitie:
Vďaka vysokému obsahu silíc pôsobí protizápalovo, preto sa často využíva v liečiteľstve. V kuchyni ju používajte do marinád, na prípravu mäsa a rýb, bylinkového masla aj do cesta na pečivo. Výborná je zľahka opražená na masle s cestovinami.

Zazimovanie:
Šalvia dokáže prezimovať vonku, pri veľkých mrazoch ju však odporúčame presunúť dovnútra.

Rozmarín

IMG_2921

Rozmarín sa právom považuje za jednu z najpôvabnejších byliniek. Môže za to jeho povzbudivá, osviežujúca vôňa s nádychom živice, ktorá na balkóne, na záhrade, ale aj v kuchyni či v izbe vytvorí atmosféru slnečného Stredomoria.

Pestovanie:
Rozmarín je stredozemná bylinka, preto preferuje ľahkú piesčitú pôdu. Treba ho strihať, inak zdrevnatie. Používa sa aj v kozmetických prípravkoch. Vytvorí vám atmosféru ako na dovolenke. Relatívne veľká, kríčkovitá bylina môže byť aj ozdobou v samostatnom kvetináči. Občas si ju ľudia pletú s levanduľou. Je relatívne nenáročná, nevyžaduje hnojenie.

Využitie:
Vďaka jej antiseptickým účinkom sa využíva v ľudovom liečiteľstve, napríklad vo forme čajov. V kuchyni jej listy skvele doplnia tučné mäso. Hodí sa aj k pokrmom zo zemiakov, k syrom, do cestovín i na pizzu, do plniek, pridáva sa do klobás. Voňavé odrhnuté vetvičky použite namiesto grilovacej ihly.

Zazimovanie:
Bylinka nemá rada mráz, preto ju na zimu treba presunúť do tepla.

Koriander

IMG_2953

Z Talianska sa presúvame do ešte exotickejšej Ázie. Pestovanie tejto bylinky nie je vhodné pre začiatočníkov. Starostlivosť, ktorú jej venujete, vám však vráti neuveriteľnou chuťou sviežich lístkov. Zaujímavosťou je, že koriander ako jediný dokáže zbaviť organizmus ťažkých kovov.

Pestovanie:
Koriander nemá rád prudké slnko, a čo sa týka pestovania, je trochu podobný petržlenu. Treba ho prihnojovať každý mesiac. Najľahšie je ho pestovať v samozavlažovacej nádobe.

Využitie:
Koriander pestujeme pre jeho listy a semená. Semená koriandra zberajte vyzreté po zhnednutí. Lístky použite do ázijských a latinskoamerických pokrmov a ak vám zostanú, usušte ich alebo zamrazte. Semená koriandra pomáhajú pri plynatosti a bolestiam brucha.

Zazimovanie:
Túto bylinku si budete musieť na jar vypestovať znova.

Petržlen

Patrí do každej domácnosti. Snáď všetci poznáme kučeravý petržlen, ktorý zdobí takmer všetky jedlá v klasických reštauráciách. Radka však odporúča hladkolistý petržlen, ktorý je chuťovo výraznejší. Okrem toho existujú aj ďalšie druhy, napríklad okrasný. Skombinujte si ich podľa farieb do jedného kvetináča.

Pestovanie:
Petržlen nemá rád prudké slnko. Na rozdiel od mnohých iných byliniek ho možno bez problémov vypestovať aj zo semien. Vyhraďte mu malý kvetináč alebo pestujte viac druhov petržlenu dohromady.

Využitie:
Petržlen sa používa na ochutenie polievok a šalátov. Posekajte ho začerstva alebo ho usušte a zamrazte. Čerstvý obsahuje veľa vitamínu C.

Zazimovanie:
Zimu zvládne vonku, ale odporúčame ho uložiť doma za okno.

Tymian

IMG_2926

Húževnaté stonky tymianu tvoria poliehavé kríky. Len čo sa tymian ujme, možno ho na jednom mieste nechaťveľa rokov. Existuje ho niekoľko druhov. Citrónový tymian tvorí kríky a pestuje sa rovnako ako tymian obyčajný. Skombinujte ho spolu s levanduľou a vytvoríte si neodolateľne voňavé miestečko.

Pestovanie:
Tymian má rád piesčitú, ľahkú pôdu. Pre jeho pomalší rast ho neodporúčame pestovať zo semien.

Využitie:
Troška čerstvého posekaného tymianu dodá chuť a vôňu ovocnej šťave, šalátu, zálievke, pikantnej omáčke a všetkým pokrmom z mäsa a zeleniny. Tymian sa hodí aj k pečenej, grilovanej alebo dusenej rybe. Tymian sa nestratí ani v plnke do kurčaťa, v paradajkových omáčkach a polievkach, ani v paštétach a marinádach. Z citrónového tymianu sa pripravuje liečivý a veľmi osviežujúci čaj.

Zazimovanie:
Tymian je veľmi odolný, preto vonku prežije aj zimu.

Oregano

IMG_2950

Oregano čiže pamajorán obyčajný sa v slovenských záhradách pestuje odnepamäti ako zázračné liečivé korenie. S pomocou pamajoránu sa vraj dala pričarovať láska. Patril k tzv. svätojánskym bylinkám −  natrhané na sviatok sv. Jána mali po celý rok ochraňovať ľudí aj domáce zvieratá pred chorobami.

Pestovanie:
Pamajorán potrebuje suché slnečné stanovište. Sadeničky vysadzujte samostatne, aby mali priestor na rozrastanie. Možno ho pestovať aj zo semienok.

Využitie:
Kde použiť pamajorán? Tam, kde by ste použili majoránku. Oregano má však výraznejšiu chuť. Použite ho do jedál talianskej a francúzskej kuchyne. Pridáva sa aj do gulášov, rizota a na dochutenie mäsitých jedál a šalátov.

Zazimovanie:
Pamajorán je pomerne chúlostivý na mráz. Na zimu ho preto prihrňte zemou alebo zakryte čečinou. Zimu najlepšie prečká v skleníku alebo vo vnútri.

IMG_2983

IMG_3002

IMG_3014

Ďalšie tipy na domáce pestovanie:
estragón, citrónová tráva, saturejka, levanduľa, majorán

Ak sa pustíte do zakladania vlastnej bylinkovej záhradky, odporúčame sledovať Radkinu facebookovú stránku Balkon k nakousnutí, kde nájdete ďalšie praktické tipy a inšpiráciu na pestovanie.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články