Medovníkový veniec podľa našich predstáv
Na veniec môžete použiť akékoľvek vykrajovačky vianočných tvarov, ako napr. hviezdy, zvončeky, stromčeky, vločky alebo srdiečka. Krásny reliéf medovníkov vám vykúzlia vykrajovačky, ktoré tvar nielen vykroja, ale na medovníku vytvoria aj vzor. Tvary potom môžete aj kombinovať. Malými pekne vyplníte miesto medzi veľkými kúskami medovníkov.
Recept na cesto na medovníky
Potrebujeme:
- 300 g preosiatej hladkej múky
- 1 vajce + na potretie
- 130 g práškového cukru
- 80 g masla
- 80 g medu
- 1 lyžičku sódy bikarbóny
- 1 lyžicu perníkového korenia
- 1 lyžicu kakaa
Postup:
Rozbaliť
Zbaliť
- Necháme si pomaly rozpustiť med s maslom (ale len minimálne zahriať, aby sa spojili), zmes dáme do robota a pridáme vajce, necháme zapracovať a potom pridáme všetko ostatné. Cesto zabalíme do potravinovej fólie a necháme v chladničke minimálne 2 hodiny odležať (ideálne cez noc).
- Cesto rozvaľkáme na ľahko pomúčenom plechu a vykrojíme tvary, ktoré chceme mať na venci. Ja som použila stromčeky. Ďalší postup prípravy medovníkového venca nájdete v odseku Tvorba medovníkovej výzdoby.
- Medovníky pečieme na 165 stupňoch cca 9 minút (ale každá rúra pečie inak).
Tvorba medovníkovej výzdoby
Veniec urobíte z cesta na medovníky tým, že poukladáte vykrojené kúsky z časti cez seba a vytvoríte kruh. V tomto prípade odporúčam dať si papier na pečenie na dno misky, prípadne čokoľvek okrúhle v požadovanej veľkosti vnútorného priemeru venca a dookola skladať medovníky. Lepiť ich môžete buď rovno na seba a veniec tak upiecť, alebo piecť medovníky zvlášť a potom ich pripevniť cukrovou polevou. Ďalším spôsobom je vyrobiť si šablónu a na tú medovníky skladať, prípadne upiecť kruhový základ z cesta a na ten potom jednotlivé medovníky lepiť.
Kreatívne zdobenie venca
Najkreatívnejšou časťou priebehu tvorenia venca z medovníkov je jeho zdobenie. Pri tejto činnosti sa medze nekladú, môžete experimentovať s farbami, vzormi a technikami. Skúsiť môžete klasické ornamenty, ako sú špirály, vločky, bodky alebo mriežky, prípadne sa so zdobením pohrajte rôznymi efektmi (3D spojením medovníkov do trojrozmerných tvarov, nanášaním viacerých vrstiev alebo ombre efektom).
Polevu možno jednoducho zafarbiť gélovým alebo práškovým potravinárskym farbivom. Prípadne ako prírodnú alternatívu použite šťavu z červenej repy, kurkumu, matcha čaj alebo kakao.
Ak chcete mať veniec naozaj jedinečný a plný vianočného lesku, skúste na polevu dať jedlé trblietky. Krásne budú vyzerať aj cukrové perličky umiestnené napr. uprostred hviezdičiek alebo nimi môžete ozdobiť medovníkové stromčeky.
Tip: Prizvite si na vykrajovanie a zdobenie medovníkov najmladších členov rodiny, bude to super spoločná zábava.
Dekorácia na zavesenie
Na zavesenie zvoľte vhodný materiál. Použite stuhu, ktorá môže byť elegantne zamatová, rustikálna jutová alebo jemná organzová, prípadne konopný povrázok na tradične ladený veniec či drôtik, ak nechcete, aby bol povrázok príliš nápadný.
Výsledný vzhľad medovníkového venca je len na vás, na estetické doladenie vymyslite ďalšie dekorácie, hodiť sa budú mašle, drevené ozdoby, vetvičky alebo trebárs aj led svetielka.
Tip: Ak chcete zaistiť dlhú životnosť medovníkového venca, odporúčam ho po dokončení nalakovať.
Tešíme sa na skvelé pochúťky!
Sezóna vianočného pečenia sa môže začať