Práve čítate

Vianočná tvarohová štóla pre všetkých, čo nestíhajú

576  
Zdieľať: 

Vianočná tvarohová štóla pre všetkých, čo nestíhajú

Milujete štólu, ale drážďanské trhy sú ďaleko, nestíhate a s kysnutým cestom sa vlastne vôbec nekamarátite? Mám pre vás jeden rýchly a megachutný recept, ktorý skvelo poslúži aj ako jedlý darček. Tradičná štóla z Drážďan sa má nechať odležať aj niekoľko týždňov, takže môže poslúžiť ako darček bez problémov, ale aj tá tvarohová a nekysnutá vydrží niekoľko dní úplne so cťou. Obe totižto konzervuje riadna vrstva masla a cukru ako zvonka, tak aj zvnútra.

19. 12. 2024 4 min. čítania Juliana, Maškrtnica.cz
Vianočná tvarohová štóla pre všetkých, čo nestíhajú

Čím a či ju vôbec naplníte, to záleží na vás. Ja recept rozdeľujem na dve porcie, alebo štyri darčekové kusy, pretože mi menšie štóly pripadajú krajšie a navyše môžem prispôsobiť chute svojim stravníkom. Na obrázkoch vidíte verziu klasickú, teda s hrozienkami a domácou mandarínkovou kôrou, a tiež verziu pre deti – s čokoládovými tyčinkami. Podobne môžete rozdeliť do menších pramienkov aj marcipán, prípadne ho zavinúť do štóly v podobe klasického tučnejšieho valca.

Príprava je jednoduchá, stačí vedieť vyšľahať maslo s cukrom a vajcom, následne pridať tvaroh, bonusové dobroty a múku s kypriacim práškom… A nezabudnúť na bonusové potretie poriadnou dávkou masla po upečení – práve to pomôže k neodolateľnej cukrovej kruste. Klasická verzia sa v masle priam vykúpe a následne obalí v cukre ako vanilkový rožtek, tak sa toho nebojte.

Štóly zabaľte do celofánových vreciek ideálne až vychladnuté. Ak ale neodoláte a rovnako ako ja ju nielenže nezabalíte, ale dokonca nedočkavo aj nakrojíte vlažnú, tiež nebudete ľutovať.

Recept na väčšiu vianočnú štólu aj menšiu darčekovú verziu

Rozbaliť

Zbaliť

Na dve väčšie alebo štyri malé darčekové štóly potrebujete:

  • 200 g masla (izbovej teploty alebo nadrobno nakrájané z chladničky, aby rýchlejšie povolilo)
  • 200 g cukru krupice
  • 1 g vanilkového prášku
  • kôra z polovice citróna a polovice pomaranča (chemicky neošetrené)
  • 1 g soli
  • 2 vajcia
  • 250 g tučného tvarohu (vo vaničke, ale dá sa použiť aj ten “v alobale”, cesto je potom tuhšie)
  • 500 g múky (pol polohrubá, pol hladká)
  • 14 g prášku do pečiva
  • navyše – tabuľka čokolády a 100 g sušeného a kandizovaného ovocia
  • 50 g rozpusteného masla a lyžica rumu, ak ste v ňom už nemali naložené hrozienka, ktoré použijete

Postup:

Rozbaliť

Zbaliť

  1. V mise vyšľahajte čo najviac do hladka maslo s cukrom, ak použijete robot, pomôžte mu z času na čas stierkou, zo začiatku sa chytá na steny.
  2. Do maslovo-cukrovej pasty zašľahajte vajcia a vyšľahajte hladký krém (asi 10 minút), potom primiešajte tvaroh, kôru a preosiatu múku spolu s práškom do pečiva.
  3. Cesto na troške múky spracujte do dvoch bochníkov (a pridajte prípadné suroviny navyše do cesta, ako čokoládu alebo sušené ovocie).
  4. Jemne sploštite a preložte vyvaľkané cesto na polovicu alebo na tretiny ako obálku, ak ste vyvaľkali placku tenšiu. Bok môžete trochu pritlačiť, aby vznikol typický tvar štóly, ale úprimne, cestá s práškom do pečiva si aj tak robia, čo chcú.
  5. Čokoládu zavinujem podobne ako štrúdľu či pľundrový pain au chocolat.
  6. Obe štóly pečte v rúre vyhriatej na 170 stupňov – horkovzduch, 35 – 40 minút, prípadne 175 stupňov horné a dolné pečenie. 
  7. Ešte horúce potrite rozpusteným maslom a posypte cukrom zo všetkých strán. Ak veľkú cukrovú vrstvu nemáte radi, cukrujte až vychladnuté.

Bonusový recept na kandizovanú kôru

Pošťastilo sa vám nakúpiť mandarínky bez chemického ošetrenia? Šupky nevyhadzujte a postupne ich odkladajte do chladničky (my máme spotrebu kilo na deň, maximum je tri dni). Nakrájajte na väčšie kusy a môžete sa pustiť do rýchlej kandizovanej kôry!

  1. Kôru zalejte vodou, priveďte k varu a po minúte zlejte.
  2. Zopakujte.
  3. Potom pripravte v kastróliku sirup z 250 g vody, 200 g cukru a varte v ňom kôru, kým nie je priesvitná.
  4. Priesvitné kúsky pinzetou vylovte a rozložte na papier na pečenie. Nechajte deň-dva vyschnúť, obaľte v cukre alebo aj v čokoláde a skladujte najlepšie v chladničke v pohári.

Štóla je jeden z najkrajších vianočných darčekov – vonia, chutí a je v nej ukryté množstvo lásky. Táto rýchla tvarohová verzia vám umožní potešiť blízkych aj v predvianočnom zhone. A keď si jednu necháte doma, ku káve alebo čaju bude adventný čas hneď o niečo sladší.

Ak vám príprava pripadá jednoduchá a rýchla ako mne, určite si recept odložte. Je totiž skvelý nielen na Vianoce, ale aj počas roka, keď zatúžite po niečom sladkom a „štóloidnom“. Stačí len trochu upraviť náplň podľa sezóny a chuti.

Sviatočné stolovanie

Sviatočné stolovanie

Kuchynské doplnky a dekorácie

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články